onsdag, juni 05, 2024

Kan någon ta hand om katten?

Så här års dyker den upp emellanåt, frågan om man har lust och möjlighet att vara kattvakt en vecka eller rent av två? Katter kan ju inte lämnas ensamma, och att ta dem med till hotellet vid havets strand låter sig inte heller göras, lika lite som de kan följa med på museibesök och vandringar i världens metropoler.

För egen del har jag aldrig haft katt, men när jag var liten minns jag att det fanns en svart kisse som bodde hos oss och gärna sov i min säng. Andra katter har förekommit i mitt liv men bara i förbifarten, det har aldrig uppstått någon riktigt het kärleksrelation. Däremot har jag bevittnat sorgen hos en kattmatte som förlorat sin pälskling, och jag har goda vänner som kört många mil med bil för att hitta sin katt som gett sig av på villovägar. För att inte tala om familjen som fick skjuta upp resan till sommartorpet i Skåne i två dagar, eftersom deras katt inte ville följa med ...

Ändå vet jag hur den katt jag gillar ska se ut. Randig ska den vara, i grått och svart, gärna med vit haklapp och vita tassar. Blandras? Inget problem! Men ska jag tänka "raskatt" hamnar jag nog hos den norska skogskatten.

En gång för många år sedan lovade jag att vara kattvakt åt Tao när hans matte var bortrest. Han var en "fin" katt, en dyr siames, och åt enbart burkmat. En dag upptäcker jag att han inte rört sin mat. Jag bannar honom: du din bortskämda tönt, nu ÄTER du! Dagen efter var burkmaten lika orörd, katten hade bara druckit vatten. Den upphällda maten såg lite torr ut i kanterna, så jag lyfte upp skålen för att ta bort det som torkat. Då såg jag vad Tao troligen sett från början. Levande larver, små, feta och äckliga, kröp runt i hans mat! Jag skämdes, bad honom tusen gånger om ursäkt och nästa burk åt han med god aptit ... 

Goda vänner levde länge utan katt tills hustrun en dag kom hem med en bedårande liten ulltuss till unge. Maken stirrade som förstenad. Då fällde kvinnan i hans liv en underbar replik, en som serverar demokratibegreppet i ett nötskal: "Nu har du i femton år bestämt att vi inte ska ha katt. Nu bestämmer jag att vi ska ha katt de närmaste femton åren."

Katten på bilden nedan har däremot fått komma hem till mig. Hämtade honom på Systembolaget, trogen min vana att inte sällan låta etiketten avgöra mitt val av vin. Ser trevligt randig ut eller hur? Hur flaskans innehåll smakar har jag dock inte en aning om. Någon annan katt blir det nog aldrig hos oss. Och inte ställer jag upp som kattvakt heller, verkar inte vara något jag alls passar för. Fråga Tao!

Crazy Cat, rödvin från Sydafrika, 89 kr flaskan.
Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. finns kattpensionat, inte gratis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag råkar t o m vara bekant med en katthotellägare som bor och har sitt hotell relativt nära dig ...

      Radera
  2. Låter som Tao ändå förlät dig eftersom han åt med god aptit efter bytet av mat. Kloka ord, håller med om att det är demokrati. Hon har ju rätt, han hade fått bestämma i 15 år. Givet ju att det var hennes tur att få sin vilja igenom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast nu tror jag iofs att de har bytt till hund ... förhoppningsvis ett gemensamt beslut, i sann demokratisk anda! :-D

      Radera
  3. Är ingen kattmänniska som du vet, men jag skrattade gott när jag precis som du fick hem en katt jag med idag. Från Systembolaget jag med. Mitt "vanliga" vin var tillfälligt slut så jag frågade efter nåt likvärdigt vin. Då rekommenderade killen just kattvinet, vitt vin i mitt fall. Hoppas bara att jag inte blir crazy av det - hahaha:-)

    PS. Skrattade gott åt den ruttna kattmaten. Jag hade dött en långsam död där;-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaså finns det i vit variant också, då får jag leta upp det - låter ju lovande att det blev rekommenderat, det är ju ett lågprisvin men ibland finns det absolut fynd - åtminstone för en som jag som inte är expert!
      Den levande kattmaten var lindrig sagt skitäcklig. Men jag svimmade inte ens.

      Radera
  4. Haha, vilken klockren kommentar från hustrun om det demokratiska beslutet! I vår familj är vi dock rörande överens om att katt kommer inte in i vårt hus. En hund däremot, väldigt gärna. Hade hund i 14 år och trots att det är 19 år sen hon dog fattas hon oss varje dag. Nån gång, inte ännu, kommer vi skaffa ny hund (annan ras, för ingen kan ersätta henne och jag hade tyckt det känts konstigt med samma ras och att det inte är hon). Tills dess passar vi gärna andra hundar.

    Önskar dig en trevlig nationaldag! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ett likadant hundminne - en helt ljuvlig tik som råkade ut för en olyckshändelse och blev förlamad, helt i sin krafts dagar. Glömmer henne aldrig! Och då var hon ändå inte riktigt min, hennes husse var min pojkvän. Har saknat hunden mycket mer än killen.
      Då kör vi väl ändå flaggan i topp i dag, heja Sverige!

      Radera