lördag, augusti 17, 2024

Veckans mening – om att läsa

Varje lördag presenterar Skriv-Robert en mening från boken han läser. En mening som har fått honom att stanna upp. Och han uppmanar oss andra att göra samma sak. Meningen kan vara humoristisk, men den kan lika gärna vara allvarlig, hur som helst en mening att lägga några extra sekunder på. Jag hämtar denna gång mitt exempel ur gårdagens Sommar-program i radio, eftersom jag satt i bilen och råkade höra en snutt av vad författaren Niklas Natt och Dag hade att berätta. Han var ett osäkert barn men kom att hitta tröst och styrka i böcker. Och den erfarenheten summerar han så här klokt:

Litteraturen erbjuder oss möjlighet att i en säker miljö utforska känslor som kan vara farliga, hotfulla, tabubelagda eller skamfyllda. 

PS Du vet väl att man kan läsa Sommar-programmen också? Hela Natt och Dags text hittar du här.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. ibland diskuteras om man ska titta på texten, eller författaren... en "otrevlig" författare kanske skriver bra böcker.
    Och väldigt få deckarförfattare skriver självbiografiskt 🙃

    SvaraRadera
    Svar
    1. Meningen jag valt anser jag handla om texten, inte om vem som skrivit den. Men en "trevlig" författare kan säkert skriva usla böcker också ...

      Radera
  2. jag har försökt läsa författarens Stockholms - serie men jag stupade redan i första delen för att den var så otäck. jag är övertygad om att den är väldigt bra, men hittills har det varit stopp. han har så rätt i sitt sommarprat. tilläggas kan det där med annorlunda sätt att tänka som är så nyttigt att reflektera över

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min man har läst och avrådde mig, så jag har avstått. Mitt behov att jätteotäck läsning är väldigt begränsat ...

      Radera
  3. Det tycker jag var en väldigt bra mening! Känner att det stämmer mycket väl. Och jag hade ingen aning om att det gick att lyssna på sommarpraten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag gillade den, tycker den "säger som det är". Du menar att du inte visste att man kan LÄSA Sommar-programmen eller hur? Tror det kom till för något eller några år sedan.

      Radera
    2. HAhaha, ja läsa sommarpraten. Trött nu :)

      Radera
  4. Det speglas kanske i hans böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte, har inte läst. Enligt Maken är det inget för mig, för mycket rått våld och då avstår jag gärna.

      Radera