fredag, augusti 23, 2024

Hemmastadd

Denna fredag vill Elisa Matilda att vi tar oss en liten funderare kring hur vi bor. Var känner vi oss hemmastadda och i så fall varför? 

Jag har länge haft (o)vanan att kalla ställen för "hem", trots att det bara handlat om exempelvis ett hotellrum. Men "hem" är ju där man ställt sina prylar, där man sover, där man umgås ... Fast nu handlar det förstås om fasta adresser. 

För att svara på frågorna satte jag mig och räknade. Resultatet berättar att jag flyttat på grund först av studier, sedan på grund av jobbet. Men på samtliga platser har jag trivts! Endera är jag väldigt lättanpasslig eller så är jag duktig på att välja ... eller en kombination, kanske?

  1. På hur många ställen har du bott? Jag har bott i tre länder, på fem olika orter, på sammanlagt fjorton adresser. Avskyr f ö att flytta!
  2. Vad är det bästa och sämsta med där du bor? Bäst är närheten till grönt, vatten, luft, barnvänlighet. Sämst är att busstrafiken hela tiden försämras (glesas ut) av SL
  3. Var skulle du vilja ha ett andra hem? Har ju redan huset i Barndomslandet, "extra" s a s. Det räcker mer än väl.
  4. Hur vill du inte bo? Mörkt, trångt, ensligt, omodernt.
  5. Vilken förändring vill du göra hemma? Köket skulle må bra av en ny diskbänk. Och naturligtvis skulle man kunna fixa till det mesta som inte åtgärdats på rätt länge, men jag är ganska nöjd ändå så det får fortsätta i ingångna spår!
Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. Sumeba miyako. Home is where you make it.
    "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk

    Trångt kanske passar hos mig med några tusen böcker...

    SvaraRadera
  2. en säng att sova i och en dörr att stänga om sig är viktigt. och så lite böcker. men jag tror att man kan anpassa sig mycket mer än en tror. här finns mycket en skulle kunna åtgärda, men det får vara så länge

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man blev tvungen skulle det gå att ändra på - och acceptera - mycket, utan tvekan.

      Radera
  3. Det är nog så att den som flyttar ofta blir anpasslig (finns det ordet?). Det innebär också att man inte hinner hänga upp sig på störningsmoment, innan det är dags att flytta igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast jag tycker ändå inte jag flyttat jätteofta, jag har ju ändå levt rätt länge ... i dag säger jag att jag aldrig mer flyttar frivilligt.

      Radera
  4. Rätt så lika svar idag. Nej, jag gillar inte flytta heller, det blir alltid så stökigt. Åt andra sidan har jag inte flyttat sedan 1981, så jag ska inte klaga. Som ung hörde det liksom till att flytta, men då hade man ju inte en massa pryttlar heller. Åtminstone inte jag;-)
    Å visst skulle även min lägenhet må bra av en total make over - men orka...;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min senaste och förhoppningsvis sista flytt ägde rum 1990 om jag minns rätt. Menar verkligen allvar när jag hoppas att det var sista gången.

      Radera
  5. Trångt är ett ord som kommer för mig i mitt nästa boende, men nu är jag van då jag minskat ytorna de senaste fem gångerna. Men jag tror måttet är rågat nu, annars får jag hålla in magen hela tiden.
    Samma problem här med bussavgångar, jag flyttade ju för 1½ år sedan när busslinjer drogs in. Nu har jag bra med bussar och flyttar ändå---aldrig är Paula nöjd. Eller, det är hon visst...ett tag. Ha en fin sommarhelg, regnet står som spön i backen i Falun

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du blir nöjd med ditt nya boende!
      Vädret har blivit lite o-somrigt i kväll ....

      Radera
  6. Kul att läsa dina svar. Att flytta skapar nya förutsättningar och är en förändring i livet, så jag tycker det är kul :) Men inte bara för att. Just nu har jag inga som helst planer på att flytta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst inser jag att en flytt kan vara kanonbra, inte minst för att man tvingas rensa lite ... men jag är glad om jag slipper!

      Radera
  7. Håller med dig att närheten till grönt, vatten och bra luft är viktigt och det har vi haft på de två sista boendena. Dessutom gillar jag att bo högt, vårt hus i Sandsbro låg högst på en ås så vi hade bra utsikt. Nuvarande boendet ligger också högst och så bor vi på 4:e våningen av 5 också. Att vi har en busshållplats 400 m bort där 3 linjer som alla går till centrum är ett extra plus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Högt är fint men inte för högt ... bodde ett par år på 16e våningen och den balkongen (som dessutom var smal) slet jag inte ut direkt ... men jag hade vatten och lite grönska och en fin utsikt, så det vore dumt att klaga!

      Radera