tisdag, oktober 20, 2020

Bland tomtar och troll

När jag var liten hade jag en bok som hette "Bland tomtar och troll". Den gillade jag. Men som vuxen är jag inte riktigt lagd åt det hållet, så när Ugglan & boken ger tema för tisdagstrion denna gång är jag inte på min hemmabana: Gudar, väsen, tomtar & troll (mytologi och folktro) är ämnet.

Den där barnboken publicerades först till julen 1907, och traditionen hålls fortfarande  vid liv. Nästa utgåva blir nummer 114 i ordningen! Förr i världen medverkade John Bauer med sina klassiska teckningar. Genom åren har rader av svenska barnboksförfattare funnits med: Astrid Lindgren, Ulf Stark, Per Nilsson. Vilket borde borga för kvalitet som heter duga för intresserade ungar, och kanske också för deras högläsande föräldrar?

Så långt har jag alltså befunnit mig i sagornas värld, och då kan naturligtvis fantasin få råda. I sagokategorin placerar jag också Harry Potter och låter honom trolla, umgås med sin uggla och bli osynlig emellanåt.

Men när det kommer till läsning för vuxna är jag inte så förtjust i de mystiska inslagen, jag kan rent av bli tvärirriterad och sluta mitt i ett kapitel. Har till exempel gjort slut med John Ajvide Lindqvist. Det räckte egentligen med "Låt den rätte komma in", men jag läste också "Människohamn", proppad med övernaturligheter. Tack, men nej tack.

Och Olga Tokarczuk, Nobel-pristagare, blev jag också grymt besviken på. "Styr din plog över de dödas ben" hade rader av "konstigheter", bl a med djur som kunde uträtta märkliga saker. När jag sedan kom till det väldigt snöpliga slutet på romanen (nej, ingen spoiler!) kände jag att det fick räcka.

Det är väl helt enkelt så att jag föredrar att läsa historier som bär sannolikhetens prägel. Då kan jag ju överlåta konstigheterna och mysticismen till andra. Fast lite konstigt är det ju, det måste jag medge, att denna trio består av tre och en halv (eller nästan fyra) "deltagare", eftersom Harry P slank med i förbifarten ...

Copyright Klimakteriehäxan

31 kommentarer:

  1. Intressant så olika det kan vara :-) Själv är jag riktigt förtjust i Ajvide Lindqvist, kanske inte mest för hans övernaturligheter utan hans andra kvaliteter - men jag har absolut inget emot en och annan vampyr. Tomtar och troll hade jag flera stycken när jag var liten. Kom ihåg att jag gillade illustrationerna bäst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. JAL skriver bra, tycker jag. Men ...

      Radera
  2. Jag gillar inte när man blandar in övernaturligheter i "vanliga" böcker, som till exempel att något övernaturligt är förklaringen på en deckargåta, eller liknande. Däremot gillar jag det när jag är beredd på det 🙂 John Ajvide Lindqvist uppskattar jag nog alltid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä den där sortens "easy way out" är hiskelig. Vi minns ju hur Bobby Ewing återuppstod i Dallas ... Värdelöst! (fast den gången var det en "dröm")

      Radera
  3. har antal gamla Bland tomtar och troll i bokhyllan, mysig decemberläsning, jag tror ju på tomten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borde väl funka året om, tänker jag???

      Radera
  4. Tomtar och troll betydde mycket under min barndom. Och vi har ju olika smak. Själv är jag ju ingen fantasyläsare direkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä nån fantasy blir det inte för mig heller.

      Radera
  5. Jaså det kommer "Bland tomtar och troll" ännu, det visste jag inte!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Imponerande, eller hur! Men det är väl en trevlig tradition. Hoppas jag, har inte sett nån av upplagorna på väldigt många år.

      Radera
  6. Hade också Bland Tomtar och Troll som barn och älskade den. Men den och en massa böcker "försvann" när vi flyttade till Gotland, det var så mycket böcker ändå att jag inte kunde spara alla. Men tydligen gjorde den att jag fick mersmak för SF & Fantasy för den genren gillar jag fortfarande.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte kommit till SF/Fantasy, tveksamt om jag nånsin gör det. Men visst är det bra att man får gilla olika!

      Radera
  7. Styr din plog över de dödas ben är jag riktigt nyfiken på pga det du inte gillade :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag inser förstås att min åsikt inte delas av alla, precis ... hon fick ju ändå Priset!
      :-D

      Radera
  8. Olgas bok var märklig, det håller jag med om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till en början tyckte jag den var lite Torgny Lindgrensk, dvs trivsam, men det gick över. Och vilken usel upplösning!!!! Hej då, Olga!

      Radera
  9. Barn älskar fortfarande Bland tomtar och troll. Det blev jag varse när jag för några år sedan var "Tant Saga" på en förskola. Mycket mer spännande än böcker som avhandlar just precis det dom själva upplever.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Kanske nåt att satsa på när mitt första och (hittills) enda barnbarn blivit lite större.

      Radera
  10. Hade en hel uppsättning av Bland tomtar och troll när barnen växte upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du har dem kvar är det kanske en riktig skatt!

      Radera
  11. Ajvide Lindqvist läser jag inte längre. konstigt nog svalde jag Låt den rätte komma in utan problem. Tokarczuks konstigheter går också bra och även Faxnelds berättelser som jag har med i min trio

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faxneld har jag inte hört talas om. De andra två har jag gjort slut med ...

      Radera
  12. Ajvide Lindqvist är inte och har aldrig en författare jag gillat. Och Olga Tokajevs bok som du relaterar till gillade jag inte heller. Men "Bland tomtar och troll" tillsammans med "Min skattkammare, del 1-6 vet jag var introduktionen för mitt intresse för att läsa. Och det tidigt
    . Astrid Lindgren blev snart också en favorit när jag lärt mig läsa vid 5 år. Pippi, Karlsson på taket och Rasmusböckerna blev favoriter. Däermot har jag inte förstått mig på Harry Potter men jag har jobbat med det. Och barnbarnet Max började jobba med mig redan när han var 7 år. Tacksam för det. Men intresset för de böckerna är inte på topp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Astrid L har vi mycket att tacka för! Harry P:s storhet insåg jag när Dottern plöjde hela serien på engelska. Hon läser fortfarande om dem rätt som det är, och nu är hon över 30! Jag har nog bara läst ettan, tror jag.

      Radera
  13. Harry Potter böckerna är de enda böcker jag läst om flera gånger. Tycker att serien inte nödvändigtvis är för barn och ungdomar utan passar utmärkt för vuxna (med barnasinnet i behåll) också.
    Håller helt med dig om John Ajvide Lindqvist. Första boken var suverän, sedan blev det för mycket. Har också slutat köpa hans pockets.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag upprepar mig; bra barnböcker ska vara bra läsning även för vuxna. JK Rowling har lyckats med det. JAL blir det inget mer med i min läshörna.

      Radera
  14. Jag är inte heller förtjust när det blandas in. Ibland har jag dock blivit positivt överraskad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste naturligtvis kunna hända! Men skrock, spöken och andar blir aldrig min grej.

      Radera
  15. Svar
    1. Ja jag får i a f för mig att det är kvalitet på tomtarna och trollen i den där serien.

      Radera
  16. Bland tomtar och troll är ju som klippt och skuren för detta tema. :)

    SvaraRadera