Stellan Skarsgård och Jared Harris har två huvudroller i "Chernobyl". Bild från HBO. |
Och den är riktigt, riktigt bra. Att titta i den backspegeln är nästan ett måste, faktiskt.
Tittaren får vara med om förspelet till olyckan, bevittna den olycksaliga ordergivningen, se hur allting rasar, reaktionerna, skräcken i de insattas ögon, nyfikenheten i omgivningens.
När räddningsarbetet kommer igång sänds folk i döden, så kraftig är strålningen, den går inte att hejda. Några verkar fatta att de "måste" offra sig, andra tror sig odödliga.
Efterspelet rymmer lögner, hjältedåd och intriger. Vem ska ha skulden? Vad ska straffet bli? Sista delen blir ett rättegångsdrama med vittnen som tröttnat på att ljuga för Sovjetunionens ryktes skull. I soffan sittter man som klistrad framför tv-rutan.
Lite lustigt är det ju att detta berättas på engelska, regisseras av en svensk (Johan Renck, f d Stakka Bo) och med bl a svenska skådespelare. Stellan Skarsgård är lysande som rysk politiker, David Dencik är porträttlik som Gorbatjev, Fares Fares spelar luttrad krigsveteran från Afghanistan, Emily Watson en samvetsgrann forskare. Britten Jared Harris har en nyckelroll. Miljöerna lär vara synnerligen väl skildrade, rysslandskännare intygar "äktheten", expertisen berömmer också framställningen av de tekniska detaljerna.
Till grund för manuset ligger tydligen, delvis, Svetlana Aleksevitjs bok "Bön för Tjernobyl", en dokumentärroman och en av anledningarna till att hon fick Nobelpriset i litteratur 2015. Men Aleksevitjs namn nämns inte i sammanhanget.
Vi är många som minns den där aprildagen 1986, den som skulle komma att gå till historien för den tragiska händelsens skull (vi vet fortfarande inte hur många dödsoffer den orsakade).
Själv var jag redaktör för Rapport 19.30 i Sveriges Television den kvällen. När uppgifterna om en eventuell kärnkraftsolycka började komma gick det inte att vara säker: talade vi om en äkta katastrof eller var det falskt alarm?
Det ledde till att jag förberedde två väldigt olika nyhetssändningar: en med, en utan en allvarlig olycka.
Ni vet vilket körschema jag valde innan direktsändningslampan utanför studion tändes.
Copyright Klimakteriehäxan
PS Just nu kan man titta på HBO Nordic alldeles gratis i en månad ...
läskigt, inte slut än, Svetlana Aleksijevitjs Bön för Tjernobyl är gripande starkt.
SvaraRaderaTack för paketet ❤️
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/06/goteborgskt-fran-stockholm.html
Jo - alla delarna finns, jag har sett dem! Borde nog läsa boken.
RaderaHoppas du gillar Ostindiefararna!
Vi såg första avsnittet i går, reagerade också på att de pratade engelska och hajade till vid Johan Renck och tänkte men vänta lite var inte det han .. vad hette han nu då!
SvaraRaderaIntressant att du var redaktör den kvällen!
Jag glömde min förvåning över språket väldigt fort. Så bra serie! Och skönt att den inte är på 15 delar utan bara 5.
RaderaDet där är en aprildag som vi, som var tillräckligt stora för att minnas, aldrig kommer att glömma. Och då visste i alla fall inte jag hur nära det verkligen var. Om de hade fortsatt att lyssna på de som sa "det kan inte hända"...
SvaraRadera