onsdag, november 18, 2020

En favorit från USA

Enligt O som på sin blogg ställer Veckans kulturfråga till oss andra har den här gången verkligen gjort det svårt, åtminstone för mig, eftersom frågan lyder: Vilken amerikansk författare är din favorit?

Ja men hur i all världen ska jag välja? Till en början bestämmer jag mig för att med "amerikansk" avses "från USA". Då går hela Latinamerika bort, liksom Kanada. Ändå finns hur många superskickliga skribenter som helst. Låt mig gissa att flera som svarar på sina bloggar i dag lyfter fram Joyce Carol Oates. Det skulle jag också kunna göra, i princip, men tänker att det är roligare att ta någon som blivit förbisedd, mindre känd. Därmed går Nobelpristagarna också bort.

Alltså drar jag än en gång en lans för John Dos Passos (1896-1970). Har skrivit om honom flera gånger tidigare. Han var en av Hemingways polare, men hamnade (oförtjänt) i skymundan, trots att hans romaner är imponerande. Dos Passos debuterade för drygt hundra år sedan, först som poet.

I trilogin "USA" bollar författaren obegripligt skickligt mellan fakta och fiktion. Genom de tre böckerna följer man påhittade figurer som man får en tät relation till, men här flikas också in porträtt av berömda "riktiga" personer (Isadora Duncan!) och i kapitel som kallas "Newsreel" återges tidstypiska tidningsrubriker och schlagertexter, bland annat. Man tröttnar aldrig!

Dos Passos har översatts till svenska men är nog inte enkel att hitta i bokhandeln i dag. Men kanske på bibliotek? Vid sidan av trilogidelarna finns också "Manhattan Transfer", om hur New York växte fram. Även den mycket läsvärd. Dessutom skrev han sina memoarer, och hans brevväxling med några kända kulturprofiler har också publicerats, men det är inget jag läst. En favorit hur som helst.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. böckerna behöver inte vara gamla för att försvinna i bokhandeln, även bibliotek rensar, undrar om hundra år gamla historieböcker gäller än...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, de har kort bäst-före-datum. Onödigt kort. USA-trilogin kom dock ut på 30-talet, så det är förvisso rätt länge sen.

      Radera
  2. Så intressant! Helt okänd för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. USA-trilogin brukar kallas "en av de verkligt stora amerikanska romanerna" - trodde du skulle känna igen namnet eftersom jag envisas med att nämna honom ... :-D

      Radera
  3. John Dos Passos finns både hos Gutenberg och Internet Archive - fast jag är inte säker på att hela trilogin finns där. Men annat läsvärt som hans essäer och några biografier.

    Själv slår jag gä
    Margaretharna ett slag för Chaim Potoks böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra, om nån vill leta. Jag har ju min Dos Passos i hyllan ... Chaim Potok? Se där, nytt namn för mig!

      Radera
  4. Spännande val! Har inte läst själv, men det låter som en intressant författare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synnerligen läsvärd! Så skickligt "byggda" böcker!

      Radera
  5. en klassiker som jag inte läst något av. i likhet med enligt O kunde jag inte hålla mig till en

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt begripligt. Så otroligt många som det finns att välja bland! Och så olika, med olika "pluspoäng" allihop!

      Radera
  6. Nanhattan Transfer. Varför känner jag igen det? Ah ... musikgrupp med en diger låtlista.

    SvaraRadera
  7. En för mig,tills nu,okänd författare.Joyce Carol Oates är mer bekant.Skulle gärna läsa "Manhattan
    Transfer". Bodde på Manhattan, i "Hells Kitchen" 1978-79 och skulle gärna läsa om hur New Yotk växte fram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alldeles för få har läst honom, åtminstone i Sverige. I filmer om Hemingway brukar han dyka upp, de krökar ihop i Spanien exvis.

      Radera