Skapelsen har fått ett namn också: Södermalms Hembrännare, och mannen bakom verket är Gabriel Olsson, som kommer från Kristianstad men numera bor i Stockholm där han jobbar som frilansande bagare och konditor.
-Det här är en macka jag skapade i pandemitider, jag öppnade skafferiet och utgick från vad jag redan hade hemma, så det är en riktig hembrännare, säger han.
Finalen i Mack-SM hölls i år för första gången i tävlingens 18-åriga historia utan publik men sändes digitalt. Tävlingen, som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, syftar till att utse Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka.
Under tävlingsdagen fixade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 likadana smörgåsar som därefter bedömdes av en jury utifrån bland annat smak, utseende och nytänkande.
Då är bara frågan hur inspirerade vi i våra hemmakök blir av den här vegetariska skapelsen. För min del kommer jag aldrig att ens försöka närma mig detta. Visst har jag både lök och morötter på lager, fast det hjälper nog inte. Men mästarmackan är i alla fall vacker att titta på, och Gabriel Olsson vann förutom den åtråvärda titeln 10 000 kronor.
Copyright Klimakteriehäxan
Källa Sveriges bagare och konditorer - Foto Sara Trus
Ledsen, men den mackan går fett bort som ungdomen skulle säga. Tycker inte ens att den är vacker att titta på - less is more. Å att äta den ser ut som en omöjlighet oavsett om man använder bara tänderna eller kniv och gaffel som hjälpmedel. Nej usch!
SvaraRaderaJag blev inte heller överdrivet sugen ...
RaderaVi är ju lite patrioter här på Söder så "Södermalms hembrännare" passar ju bra på en macka som vinner SM: Men jag tror inte jag liksom skulle få till den . Och tänk att fixa 20 av dessa mackor på 45 minuter. Nja, tveksamt.Nej, inte ens det. Skulle inte klara det.
SvaraRaderaFörvisso! Men jag tror jag hoppar över den här trots att den knep guldet i vad man får anta var hård konkurrens.
Raderabjuder någon så äter jag gärna!
SvaraRaderaNär jag var i USA och beställde typ Dagobert-macka så bad jag om bestick. Servitören sa: "Nu är vi i USA och äter med fingrarna!"
Jag skulle också gärna smaka. Men göra själv? Nää.
Radera