söndag, maj 12, 2024

Korv är också godis!


Av någon för mig helt obegriplig anledning har "korv" fått en trist stämpel, en som säger "ingen bra mat alls". Så orättvist! Men det finns absolut olika sorters korvar, och de är väldigt olika goda, olika dyra, olika kötthaltiga. 

Jag tillhör i alla fall korvens vänner, och naturligtvis har jag mina favoriter! De är för närvarande tre: Jubileumsfalukorven från värmländska charkuteriet Hemgården är möjligen Sveriges dyraste falukorvsvariant, men det kan inte hjälpas: man blir beroende! Vill kora den till falukorvarnas falukorv! Steks förslagsvis i riktigt tjocka skivor. Kan dock vara svår att få tag i.

Så har vi Scans chorizo, fartigt kryddad och perfekt till  potatissallad eller varför inte -gratäng. Och så, i snabbmatsbranschen, högrevskorven hos 7 Eleven. Serveras i varmt bröd, ketchup och senap tar man själv efter behag. Ber härmed att få hylla två av mina favoriter med var sin liten skyltbild, hämtad ur mitt kylskåp så att säga. På korven från 7 Eleven har jag dock inget foto,  den ser faktiskt ut som vilken korv som helst – men den smakar mer än de flesta!

Låt mig göra en liten utvikning om senap: jag har hela livet hävdat att senap ska smaka exakt så som Slotts original smakat i alla år. Men fått mothugg: ta skånsk, nej ta fransk, köp apotekets ... Envist har jag hållit fast vid den gula och röda plastflaskan från Slotts, med anor från 1919. 

Döm så om min förvåning när den inte finns på hyllan hos närmsta Ica-butik! Inte heller i nästa! Eller nästa! Samma resultat på Coop! Bara i tub erbjuds den till den senapstörstande. Fatta att jag blivit upprörd. Men den går att leta upp i mindre butiker, tack och lov.

Fast jag har i alla fall fått tröst. Tidningen Allt om mat har testat tio olika sorters senap för vardagsbruk och betygsatt dem, från 1 till 6 poäng. En enda kammar hem full pott: Slotts original, naturligtvis! Får nog ta ett snack med några butiksmänniskor. Man kan inte dissa en sexpoängare på det viset! 

Ett stort rött hjärta på Medborgarplatsen - skylt för vad?

På hjärtats kortsida finns förklaringen med QR-kod dessutom: Stockholm är en spelstad ...

Skyltsöndag som vanligt här på bloggen. Andra bloggare som oftast skyltar är Angelgirl, AnkiByblixtraCarita ChristianKajsaLisa LillaSyster, Paula, PettasSusjosStefan,Tony, Åke. Det är BP som är allmän påhejare! Och det är klart att man ska säga hej, frågan är väl bara hur mycket? Nu visar det sig att det finns en alldeles egen hej-skylt synlig på stan också!

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. Gourmetkorv i Göteborg har nu tre ställen, nu även i Centralstationen, de serverar fin kvalitetskorv från olika länder med goda tillbehör, mumsigt! Hemmagjord senap med olika smaker. En rejäl lunch blir det med de större portioner, populärt 🌭

    SvaraRadera
  2. Är ju ingen korvälskare men ibland är det gott att grilla korv utomhus däremot gillar jag Slotts senap. :-)
    Det var ett häftigt hjärta.
    På tal om "hej", det verkar ha blivit en trend. Luleå kommun hade en kampanj där invånarna skulle säga "hej" till varandra. :-) Sen ser det ut som att det har spridit sig till en del företag, vilket jag kommer återkomma till i en Skyltsöndag framöver. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att äta korven utomhus tillför definitivt något, märkligt nog. Vanan att säga hej kanske sprider sig på riktigt? Vore inte helt fel. Hej!

      Radera
  3. LillaSyster6:42 em

    Korv är ingen favorit, men de med hög kötthalt kan slinka ner i varukorgen ibland. Gillar ju faktiskt rå falukorv med mycket senap på en macka- det är barndomsminne från när farfar fixade frukost. Inget fel på din senap, men jag föredrar Jonnys söt & stark. Ha en bra kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Falukorvsmacka är verkligen inte att fnysa åt! Gärna med färsk gurka också! När man äter korven rå tycker jag man verkligen känner skillnaden i kötthalt/kvalitet.

      Radera
  4. Är ingen korvälskare jag heller, men kan ju aldrig låta bli att testa "nåt nytt", som lammkorv hos mitt stamställe. Vad gäller senap så brukar jag säga "extra stark senap, tack", alternativt Dijon senap. Ketchup på en korv är som en våldtäkt av korv tycker jag.
    Den falukorven har jag inte sett hos min lokala ICA. Det kan bero på att jag inte gillar falukorv. Min man älskade falukorv.
    Kul med hej-flaggan som förresten tillhör ett himla roligt dataföretag: https://www.hejare.se/
    Tusen tack för att du är med, skyltar och länkar till alla deltagare:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lammkorv är jättegott! Men extra stark senap slår ihjäl vilken korv som helst, enligt mig. Ketchup på varmkorv ska man inte ha. Jag googlade också på hejare.se, de har kanske rent av riktigt kul på jobbet?

      Radera
  5. Kul med korvtema i din skyltning. Instämmer helt i att Hemgårdens Jubileumsfalu är något alldeles extra. Har haft förmånen att testa den. Instämmer även i att Scans Chorizo också är god. Har dock inte testat den korv du föreslog från "Seven Eleven" men ska göra det.
    När det kommer till senap har jag en favorit och det är "Lasses eldiga" från Åland. Går även att köpa här. Men Slotts original är helt ok.
    Ja, att hälsa mer är ju bara trevligt. Var i Arvika för någon vecka sedan och där hälsade alla. Väldigt trevligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är i Arvika jag numera hamstrar Hemgårdens korv! Ica i Grums har slutat med den, den ansågs för dyr! Och visst säjer vi hej i västra Värmland, det gör vi!
      Vad beträffar senap så är jag omöjlig att övertyga om annat än Slotts. Till korv alltså, till matlagning blir det lite annat.

      Radera
  6. Klart som korvspad att korv är gott! Som mellanmål igår blev det två grillade på utegrillen i den ljumma söndagseftermiddagen. Senap däremot är jag lite mer kräsen på... och går så långt ifrån det original du skriver om. Vi hade här uppe en vän till mig som snodde ihop en senap... som han döpte till Farmors senap. Nu till för några år sedan sålde han konceptet och nu smakar det Slotts. Dom köpte det rakt av och lade ner Lasses fina recept. Men pstt... jag har det ;) Jag brukar till jul spetsa med lite Rom eller vanlig Vodka. En jul gav jag bort i present bägge smakerna du vet i rosett och fick till svar vilken som smakade bäst. Det övertygande svaret blev med Vodka. Nu har jag av en tillfällighet hittat en hemlagad senap som heter Effas som finns på en korvkiosk. Men jag tycker det har ett högt pris bara. Nu är den snart slut så det är väl dags att röra ihop en gryta igen ;) Jag ska dra Farmors story någon gång för dig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ha en alldeles egen familjesenap smäller självklart högt! Men det måste vara ganska mycket pyssel med att röra ihop den, från att mala fröna till att få rätt konsistens?

      Radera
  7. Tack för din insats att saluföra korv....som tyskfödd är jag wurstian å älskar de flesta även om de svenska aldrig når tysk kvalitet. Vi käkar mycket korv, men är noggranna med var å vilken vi köper. Vad gäller senap kör jag vanligtvis Dijon men även Västerviks (till stek strömming) eller Johnnys sötstarka, de sistnämnda för övrigt de bästa att ha på julskinkan!
    Hahaha, den sista skylten är ju bara för kul...hej...hejare...hejast?!?

    SvaraRadera
  8. Gott med korv-skylten gillas! Numera är vi så internationella här i landet så även korvarna är influerade , men när jag kom hit 78 fanns falukorv, medisterkorv, prickig korv. typ...Jag saknade den finska korvkulturen så jag nästan grinade! Numera är den förmodligen inte godare än någon annan korv förutom rent nostalgiskt. Hej hejare hejast!

    SvaraRadera