torsdag, maj 16, 2024

Läs ungar, läs!

Barn ska läsa. Barn ska vilja läsa. Det är de vuxnas skyldighet att se till att väcka den lusten! För aldrig läser man en bok i onödan, aldrig lär man sig ett ord för mycket, aldrig är det fel att plocka upp ett uttryck som nyss var helt obekant! Man blir rik av att läsa, även om det inte alltid handlar om rikedom som går att mäta i kronor och ören! Läs ungar, läs!

Mia i bokhörnan ställer Veckans helgfrågaPå tisdag var det fritidshemmens dag och idag är det förskolans dag. Kan ni tipsa om några bra barnböcker?

Då vill jag föreslå en bok att starta ett läsande och bläddrande liv med: "Knacka på" av Anna-Clara Tidholm. För de minsta. Noteras fortfarande på bästsäljarlistorna trots att den kom ut för mer än trettio år sedan. Genial i all sin enkelhet, båda barnbarnen har älskat den långt innan de fyllt två!

Eftersom det är fotbolls-VM i sommar och det förmodligen kommer att snackas fotboll vid köksborden och tittas på matcher i tv-sofforna tycker jag Viveka Lärns böcker om Ludde kan passa hur bra som helst. Ludde spelar i Rävarna och blir helt fotbollsfrälst, en entusiasm som varar, åtminstone i sju delar. Bl a spelar han i Gothia Cup, det är STORT!

I jämställdhetens namn, och för att damfotboll är värd att kommas ihåg, väljer jag en bolltrollare till: "Gå på mål, Marta!" skriven av Anja Gatu och inspirerad av brasilianska fotbollsproffset Marta Vieira da Silva, välkänd i Sverige eftersom hon levt och spelat här länge, både i Umeå och Rosengård.

Och här kommer en somrig sak till, bra för högläsning och på rim dessutom: "Festen i Hulabo", skriven av Britt G Hallqvist, kanske mer känd som psalmförfattare. Kommer bonden att bjuda på tårta? Och är yra höns välkomna på kalaset?  Bonden Jöns repliker läses lämpligen på skånska. Även om den inte är äkta ...

Eftersom jag alltid varit intresserad av barnlitteratur, även innan jag själv blev mamma, skulle min lista kunna bli hur lång som helst men nu sätter jag ändå stopp här. i hopp om att inte mina tips är precis de samma som alla andra helgfråge-bloggare.

Marta - vilken lirare, vilken förebild!
Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. åttaåringen läser en annan bok om fotbollsspelande tjejer

    SvaraRadera
  2. Marta har även spelat i Tyresö och deltar i årets OS, gissningsvis för sista gången. Hon är ju ändå 38 år gammal. Men vilken idol!
    Minns förresten boken Zlatan. När den kom ut läste till och med barn/ungdomar boken som aldrig förut öppnat en bok. Min bästis son som är dyslektiker bad om att få låna min "Zlatan". Första och enda boken han någonsin läst, dessutom i rekordfart. Såååå kul tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Zlatan-boken har haft den effekten, så häftigt - men synd om läsningen stannade sen.
      Kom inte ihåg att Marta spelat i Tyresö.

      Radera
  3. Jaha, så Viveka Lärn har alltså skrivit barnböcker också. Det var mer än jag visste.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon har skrivit väldigt bra barnböcker. Bättre än vuxenromanerna, om du frågar mig.

      Radera