onsdag, maj 01, 2024

Vid vårens ankomst

Blev det en vårkväll igår eller fick vädergudarna något elakt infall? Som jag minns det har de ljumma vindarna och vårsolen gäckat oss mer än en gång genom åren. I yngre år var det jätteviktigt att ha något nytt plagg att inviga på Valborg, vilket ofta ledde till att man frös som en hund. Vad meteorologerna hade i sikte spelade ingen roll.

En kväll när jag var ny i huvudstaden skulle jag och en väninna, i lämpligt herrsällskap, hälsa vårens ankomst på Skansen. Hon hade gul vårkappa, jag en klänning med tillhörande kappa i lila och turkos, matchande skor, väska och handskar (av märket Lauret, finare fanns inte! jag hade shoppat som aldrig förr) i den perfekta färgtonen. Vi kände oss snygga, var helt enkel rustade till tänderna för "Sköna maj välkommen".

Kvällen inleddes hemma hos mig. Jag hade ordnat käk, förmodligen en västkustsallad eller den där varma champinjonmackan med bacon som jag nyligen nämnde här på bloggen. Det var så vitt jag minns de enda två saker jag möjligen kunde bjuda någon på.

När vi var mätta och klockan blivit lagom mycket inleddes vår korta utflykt till Djurgården, jag bodde på Gärdeshöjden så det var inte långt alls. På Skansen visste vi att traditionerna skulle upprätthållas, med sång, vårtal, brasa och ett fyrfaldigt leve för den efterlängtade årstiden. Och så skulle väl åtminstone någon se att vi gjort oss vårfina!

Vi hade knappt hunnit över Djurgårdsbron, knappt hunnit börja frysa, förrän snön vräkte ner. Blommorna som vågat sticka upp täcktes raskt av ett vitt kallt lager, lackskor i slingbackmodell borde ha bytts mot kängor med traktordäcksliknande sulor. Hur kunde det nu bli så här? Vi skulle ju högtidlighålla att ljuvare tider var inom räckhåll!

Goda råd var helt enkelt dyra. Ganska dyra i alla fall. För resultatet blev att vi gick in på den restaurang som på den tiden låg alldeles till vänster om Skansens huvudentré. Och jo, det gick att ordna ett bord för fyra! Så vi åt en middag till, utan att förfrysa  eller förstöra vårens lackskor ... fast själva firandet missade vi förstås.

Kollade mitt minne med väninnan, och visst minns hon också denna Valborgsmässoafton, tämligen originell! Vi enas om att det måste ha varit 1967 eller -68. Känns som en rikedom att vi fortfarande är vänner som ses då och då, oftast över en lunch. Vad som blev våra kavaljerers öde vet vi dock nästan inget om. De försvann i alla fall ur våra liv.

Styvmorsviolen och jag gläder oss tillsammans åt att det är snöfritt i dag.
Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. wow, jag har bara svartvita minnen...
    Har frusit i Skansen och beskådat valborgseld

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har alltid gillat färg/er ... du anar inte så tjusig min outfit var ........

      Radera
    2. drömmer svartvitt också

      hade dock de färggladaste kläder på Ericsson 🙂

      Radera
  2. Förstår att det minnet glömmer man inte så lätt, hihi! Visst gillar vi denna Valborg som är ovanligt varm! Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njuter i full sommarvärme, sa nyss att det här KAN ju vara den varmaste dagen i år - men hoppas att det inte blir så förstås.

      Radera
  3. Hahaha! Så det kan gå:-) Och himla kul att du och väninnan har fortfarande kontakt:-)
    Egentligen var det inte såååå varmt denna Valborg. 14,8 grader visade min termometer på skuggsidan. Men efter denna långa och totalt gråa vinter är man såååå glad över tre soldagar i rad att man automatiskt känner värme också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och i dag kändes det som sommar på riktigt! Visst är det häftigt att ha vänner man känt i över 50 år.

      Radera