söndag, juli 07, 2024

Efterlyst: blomkrukor


Skylten sitter nära hörnet i porten där
det stod en blomkruka i våras.
Ibland måste man bara få bli ledsen, tappa lite hopp om världen och grunna över hur folk tänker när de gör idiotiska saker. Helst vill jag tro att de inte tänker alls, men så är det nog tyvärr inte. För mycket tyder på att den som begår någon sorts övergrepp funderat och planerat, för att en dag när det "passar", slå till.

Så måste det ha gått till när de tavlor jag hade satt upp för att pigga upp väggen utanför vår hiss en dag bara var borta. Det handlade naturligtvis inte om värdefull konst, det ena var ett billigt (men snyggt) tryck, det andra var en Ikea-ram med flera olika affischer i (jag brukade byta ibland, för skojs skull). Eftersom vi har portkod måste den som gillade mina tavlor haft legalt ärende in och sett att där fanns något hen gillade. För att återvända, kanske med jättestor väska där tavlorna rymdes men inte syntes?

Det var f ö andra gången samma sak hände, första gången försvann två vykort i billigast tänkbara ramar  men bilderna var tecknade av Lena Linderholm, och hon var ganska poppis som konstnär för några år sedan. Och visst, min cykel är också borta, förvarades visserligen i låst cykelrum, men där inser jag att tjuven sannolikt kan jobba tämligen ostört vissa tider på dygnet. Begagnade cyklar i hyggligt skick är lättsålda, det vet vi.

Flera gånger (jag har skrivit om det på både Facebook och här) har folk dessutom haft mage att gräva upp nysatta plantor ur de stora betongkrukor som står i våra portar. Kan man glädjas åt stulna blommor, jag bara undrar?

Nu har det hänt igen, men nu är inte bara växterna som är borta, utan hela krukan som var en tung sak, även om den var lättare än betongvarianterna. Här handlar det om att en boende, sann blomvän och energisk odlare, hade gjort en insats för att glädja oss, sina grannar, med lite färgprakt. Ni ser på skylten att det förvisso blivit uppskattat, väldigt mycket, men frågan är av vem? Eftersom TVÅ krukor försvunnit. Och nu handlar det om något som vägde ganska många kilon och nog behövde tas i bil.

Bor jag då i ett område som är formligen nedlusat av tjuvar? Nej, det tror jag verkligen inte. Kan inte tro att våra "vanliga" vänliga grannar är skyldiga, hyser inte minsta misstanke om något sådant. Och inte har det med den ruskiga gängkriminaliteten att göra heller ... Det är helt enkelt bara trista incidenter som ingen någonsin försöker sig på att reda ut. Men det blir tomt efter grejerna som "fått fötter". Sorgligt, alldeles i onödan!

Söndagar är skyltarnas dag i Blogglandia. Skylten med de efterlysta blomkrukorna blev den jag kom att satsa på i dag, i ensamt majestät! Den har suttit uppe i ett par veckor nu. Utan effekt. Andra skyltande bloggare är Angelgirl, AnkiByblixtraCarita ChristianKajsaLisa LillaSyster, Paula, PettasSusjosStefan,Tony, Åke. Och BP är projektets tillsynsperson.

Jag har inte gett upp ... tavlor finns fortfarande på plats utanför vår dörr!
Förhoppningsvis inte stöldbegärliga, fast jag gillar dem.
PS apropå stölder! Om du råkar ha ett par minuter att slå ihjäl upptäckte jag en femton år gammal bloggpost, som kanske kan roa eller intressera dig? Rubriken är "Hur mycket kan en t-tröja vara värd?" och budskapet gäller förvisso än i dag.

Copyright Klimakteriehäxan

28 kommentarer:

  1. man får inte ha blommor eller "tavlor" på moderna kontor, inte saker som försvårar städning, eller transporter, eller är brandfara...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket inte har ett smack med ovanstående att göra eller hur ...?

      Radera
    2. Hannele2:52 em

      visst har det, exakt samma gäller i höghus!

      Radera
    3. Vi har inget som försvårar städning. Blomkrukorna stod utomhus.

      Radera
    4. Så trist att inte få ha tavlor i moderna kontor och om det menas med kontorslandskap så är det ännu värre om man inte får göra dem trevligare.

      Radera
    5. Tror det mest handlar om att man vill begränsa mängden privata prylar i arbetsmiljön. Har jobbat i modernt kontorslandskap i åratal, man fick ha lite eget på sitt skrivbord men inte sprida grejerna. Problemet blir när en del slarviga människor låter allt möjligt stå och skräpa, matrester, vissna växter, skräppapper.

      Radera
  2. Ja vad ska man säga......finns det ord överhuvudtaget för det förfall man kan se i omvärlden?! Trist, tristare, tristast....kan nog tycka ibland (läste din länk) att annorlunda avskräckande straff kanske ändå gör viss nytta.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du kollade t-tröje-historien - nog borde nåt sånt avskräcka folk från diverse dumheter? Men korkskallar som ägnar sig åt att sno blomkrukor och billiga tavlor, där finns nog ingen bot att hoppas på.

      Radera
  3. Anonym1:44 em

    Även om en tröja skulle kosta en tia, var det värt det tro? Det är väl inte summan nu som bestämmer utan gärningen. Men blomkrukor och tavlor… ok de kan ju vara värda en del men det kliar nog i fingrarna… hur är det man säger: Kleptomani. Vi hade en kille som stal allt han kom över på en arbetsplats jag var på. Spel kassa, motorsåg, telefoner och en himla massa verktyg och han stal från oss arbetskamrater med, till slut bestämde jag och en kompis att vi skulle ta lagen i egna händer… vi riggade och forskade, Till slut vart vi inkallade till säkerhetschefen och fick en varning att det där skulle vi sluta upp med. Jag sa: Ni kommer inte att ta han förens han kör ut en truck genom portvakten. Ledningen sate upp kameror och kunde tyda när han hade en påse over huvudet och åkte hiss. När polisen var hem till honom och plockad in allt stöldgods, fick kompisen åka dit och det fanns saker vi inte ens viste var stulna. Nu kommer jag inte ihåg summan av det hela men vi snackar flera miljoner… han saboterade för. Så mitt råd: Sätt upp kameror.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj det där var ju verkligen inte småsaker utan brott "på riktigt"! Vi som inte har nåt att dölja ser gärna fler övervakningskameror. Men det finns fler röster i den debatten ...

      Radera
  4. Anonym var Åke som handlade om kleptomani.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej där, uppskattar besök och kommentar!

      Radera
  5. Frågan man ställer sig är ju VARFÖR? Varför är det så svårt för vissa att skilja på "mitt och ditt".
    Läste din berättelse om t-tröjorna och hoppas personerna lärde sig något, men är tveksam.
    Fina tavlor ute i trapphuset hos dig ... hoppas de får vara kvar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas jag också. Vi delar hisshall med en granne, vet att de också gillar att jag försöker pigga upp där ute - annars hade jag ju fått ta bort dem förstås ...

      Radera
  6. LillaSyster2:32 em

    Sorgligt skyltat idag.....så himla trist att inget kan få vara ifred. Hoppas att de kommer tillbaka, men troligen så gör de inte det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä det kan man nog utgå ifrån. Har man klarat att sno dem utan upptäckt riskerar man väl inte att bli sedd om man ställer tillbaka dem ...

      Radera
  7. Så oerhört tragiskt att folk inte kan låta bli saker son finns för att pigga upp tillvaron lite, jag beklagar verkligen och får väl säga att vi råkat ut för samma sak här om än i mindre utsträckning.

    Ha nu en fin söndag mitt i allt detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är förstås väldigt medveten om att man bli bestulen eller på andra tråkiga sätt bli av med väldigt värdefulla ting, men här handlar det definitivt inte om ekonomisk vinning utan om ren och skär taskig klåfingrighet.

      Radera
  8. Så tråkigt att varken blomkrukorna eller tavlorna får vara kvar.

    SvaraRadera
  9. Så ledsamt att någon/några inte bara tar blommorna utan även krukorna. Tror inte ett dugg att det handlar om personer som bor i ditt hus, utan mera på utomstående som såg krukorna och transporterade hem dom.
    Så jag ska inte gnälla längre om någon/några som grävt upp basilikaplantan från tårtbiten på min innergård.
    Lika trist är det att tavlorna försvann från väggarna. Och ditt område, precis som mitt är ju inte Rinkeby eller Tensta precis...
    Läste inlägget om killarna som fick sona sitt brott i ett thailändskt fängelse under ett år. Som du skriver, just thailändska fängelser är ju ökända. Så jag gissar att de två har lärt sig läxan den hårda vägen och med lite tur lämnat den brottsliga banan som de redan hade påbörjat i Sverige, där fängelser ju mera liknar hotell jämfört med i Thailand.
    Stort tack för alla länkar, en tänkvärd skylt och som alltid bra text till:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir man ledsen och besviken! Kan man sätta upp min fina affisch från Fjäderholmarna (det var en favorit av dem som fanns i ramen) och njuta av den, när man vet att den hängt hos mig????
      Tack för din slutkläm.

      Radera
  10. Ditte9:31 em

    Verkligen trist att detta ska hända; både vad gäller blomkrukorna och tavlorna som du satt upp. Och det är just taskig klåfingrighet. Högst irriterande.
    Funderade just häromdagen i kvarteren vid Åsöberget när jag såg några vackra rosor och klematis utanför ett par portar att de fått vara kvar. Gladdes åt att de fått växa här.
    Hoppas nu att krukorna med innehåll kommer tillbaka-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror aldrig vi ser krukorna igen, tyvärr. Känns som så onödigt att såna irritationsmoment ska tränga sig på - vi behöver ta vara på alla sorters trivselfaktorer, i den knepiga värld som vi lever!

      Radera
  11. Ja, vad ska man säga annat än att det är så ledsamt att en del människor har längre fingrar än andra. Det är så tråkigt och jag har svårt att förstå att någon kan glädjas åt det den har stulit. Fy bubblan. En bra tänkvärd skyltning, som det behöver skyltas om på alla möjliga sätt. Så där ska det inte vara, inte gå till.

    SvaraRadera
  12. Det här var det sorgligaste skyltinlägget på länge! Så himla trist att läsa...förvånad? Nej alltför luttrad, men precis som du undrar jag ju vem som eventuellt har besökare som är så klåfingrade??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det sorgligt även med småstölder - handlar ju inte om stora värden utan om trevlighetshöjande prylar. Vilka som kan tänkas ha kommit in? Tja det finns ju massor med olika "bud", hemtjänstmänniskor, reklamutdelare - jag törs inte peka på någon. Krukorna som stod utomhus kan ju väldigt många ha sett. Och handgripligen "gillat".

      Radera