torsdag, juli 25, 2024

Utflykt med korv och sås

Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj.
Så lyder sommarversionen av helgfrågan, och den kommer förstås från Mia i bokhörnan.

Om ni är ute och far och kommer in i Värmland rekommenderar jag verkligen ett stopp i Arvika. Var där nyss och skrev om det här. Vill lägga till att om man har det minsta intresse av konst och hantverk ska man ta sig till Rackstadmuseet, i utkanten av staden, och till Konsthallen och Konsthantverk, båda inne i centrum. Mina barnbarn är dock än så länge i yngsta laget för att visa något direkt intresse för konstutställningar ...

Väl i Arvika kanske du behöver proviantera? Missa då inte den godaste falukorven av dem alla! Den heter Jubileumsfalu och kommer från charkuteriet Hemgården i Råda i Norra Värmland. Lite dyrare än annan falukorv, men det är den värd. Pröva att grilla eller steka den i rejält tjocka skivor! Osäkert vilka butiker som har den, men stora Ica i Palmviken har den alltid. Rimligen finns Hemgårdens produkter runt om i landet, men jag vet inte var.

Ett värmländskt tips till som låter märkligt men som är jättegott, till stekt eller varmrökt lax: servera den med hjortronsås! Överraskades för något år sedan med denna i mitt tycke sällsamma kombination på restaurant i Karlstad och föll direkt (kanske är det vanligare nu?). Enkelt dessutom! Gör så här: Blanda lika delar hjortronsylt och crème ­fraiche. Smaksätt med pyttelite extra socker och krydda med lite salt och ännu mindre malen svartpeppar, smaka dig fram. Och ta mer crème fraiche än sylt om du är tveksam, lätt att röra i mer sen. Så gott!

Trevlig helg!

I Stadsparken i Arvika.
Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. Svar
    1. Det har hänt ett och annat sen dess.

      Radera
    2. ingen dansar på Sandgrund längre

      Radera
    3. Vem vet, kanske Junior och Lars tar sig en sväng när galleriet har stängt? Ligger förstås inte i Arvika utan i Karlstad. Men ändå.

      Radera
  2. Eftersom jag tröttnat på all sorts lax förutom inkokt och varmrökt, men min gubbe älskar lax så ska jag testa det annorlunda receptet.
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också väldigt förtjust i lax. Synd att den vildfångade är svårhittad i butiken. Kul om du prövar såsen!

      Radera
  3. Vilken ambassadör för Arvika du är!!! Har hört från några konstnärer som jag känner här att Arvika är perfekt med sina olika gallerior som är lämpade för olika konstgenren. Och de flesta jag pratat med har faktiskt sålt bra också. Allt från akvareller, olja, akryl till keramik.
    Att ditt älskade Arvika även är känd för falukorv visste jag inte. Man lär sig nått nytt varje dag:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varje gång jag är i stan köper jag Jubileumsfalu. Och försöker slinka in på nåt konst-igt.

      Radera