torsdag, juni 13, 2024

CITAT om en idol

Jag har skrivit mina sånger, valt mina skivomslag och mina kläder själv. Det har aldrig funnits anledning att göra någonting annat.

-Francoise Hardy, den sorgsna franska chanteusen som jag och oändligt många fler började älska på 60-talet, förklarar i en intervju hur hon kunnat "överleva" som artist när så många av hennes jämnåriga bara försvunnit: hon bevarade sin egen stil, höll på sig själv. Och alltid var hon skitsnyugg! Härom dagen avled hon, 80 år gammal, efter att i flera år lidit av lymfkörtelcancer. Behandlingen gjorde att hon inte kunde sjunga mer, men det hann ändå bli 28 album. Fredrik Strage skriver om Hardy i Dagens Nyheter. Och jag inser att jag fortfarande kan texten till "Tous les garçons et les filles de mon âge", på franska. Det var hennes debut och hon skrev den själv, bara 18 år gammal. Hör den här! Den är fortfarande bra!

10 kommentarer:

  1. inte många kvinnliga artister förunnat att gå sin egen väg, inte ens idag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det kräver stark vilja. Och begåvning. Hon hade både-och.

      Radera
  2. Kände inte artisten måste jag erkänna, men efter att ha lyssnat på länken du delade bör jag nog kolla upp det lite närmare, ljuvligt vacker röst! Att artister går sin egen väg å håller stilen är imponerande, jag bara älskar personlig integritet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vacker flicka, vacker röst, en himla fin text om att känna sig ensam och oälskad - inte konstigt att hon slog igenom! Måste erkänna att jag inte mindes att sången s a s slutar lyckligt, med hopp ... det var skönt att upptäcka!

      Radera
    2. PS tror att jag ska leta upp hennes sista skiva också, den har jag aldrig hört.

      Radera
    3. Visst är det bra med bloggeri....man vidgar sina vyer....nu går jag över till Spotify...

      Radera
  3. Jamen - kan till och med nynna "Tous Les Garçons Et Les Filles" än idag.
    Gissar att det bara är personer i vår ålder som minns henne. Den nya generationen vet troligen inte ens vem Francoise Hardy var.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Sverige är det nog så. Men i Frankrike var hon stor livet ut.

      Radera
  4. Anonym9:21 em

    Vår fransklärare tragglade den sången med oss - jag började sjunga ”tous les garçons et les filles …” så fort jag läste att hon var död. Jag blev lite sorgsen. Men å andra sidan visste jag inte att hon hade levt så länge …
    Bloggblad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej man hade inte koll på den moderna versionen - men fransmännen älskade henne livet ut!

      Radera