tisdag, juni 04, 2024

Med hjärta och hjärna

Hjärta & hjärna (i titel, handling eller på omslag) ska det vara i veckans tisdagstrio, så har Ugglan bestämt.

Daniel Bergmans debut och så vitt jag vet hittills enda bok heter "Hjärtat" och handlar om honom själv, lite om föräldrarna Ingmar Bergman och Käbi Laretei och mycket om hans enda barn, en dotter, vars uppväxt han är rädd att gå miste om. Daniel har allvarliga problem med hjärtat och ser ideligen döden i vitögat. Och han gör det med viss expertis: efter en påbörjad karriär som regissör i pappans fotspår sadlade han om och blev ambulanssköterska. När jag läste boken var det den del som intresserade mig mest: att få insyn i ett synnerligen krävande jobb som ideligen räddar liv. Ingenting för fegisar!

PC Jersild har också egna erfarenheter av vård-Sverige i rollen som läkare och i "En levande själ" låter han en hjärna vara huvudfigur i berättelsen. Boken väckte stor uppståndelse när den kom ut 1980. Att ha arbetat inom psykiatrin och med socialmedicin hjälpte honom säkert under skrivandet ... själv har författaren kallat den "en skröna i laboratoriemiljö". Tror att den platsar på omläsningshyllan.

"Hjärtat stannar sist" (The Heart Goes Last) är en av Margaret Atwoods många romaner som jag vill läsa men ännu inte hunnit med. Om ett ungt par som kommer på obestånd och hamnar i svår (och originell) knipa, det har jag läst mig till i reklamtexten!

Copyright Klimakteriehäxan

23 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jersilds är den bästa i min trio, tror jag.

      Radera
  2. En levande själ vill jag läsa. Hjärtat stannar sist hade jag köpt som pocket. Jag började läsa i den, men gav snart upp. Antingen var det mig det var fel på just då eller annars tillhör den inte Atwoods bästa. Annars brukar jag uppskatta hennes böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även Atwood har väl rätt till en mellanbok, som det brukar heta i författarkretsar ... men då tror jag att jag hoppar över den!

      Radera
  3. Blir ju lite sugen på att läsa något av P C Jersild nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han har skrivit jättemycket, jag har gillat ett helt gäng!

      Radera
  4. har läst Bergman och Atwood. inte någon höjdare av Atwood. undrar hur det gått för Daniel Bergman. har av någon anledning inte läst mycket av Jersild

    SvaraRadera
    Svar
    1. Googlade Daniel B nu - har inte skrivit mer, är fortsatt väldigt sjuk både hjärtfel och MS, men han är i alla fall vid liv. Jersild har fallit lite i glömska, flera år sen nån ny bok kom.

      Radera
  5. Har inte läst dessa böcker, men Atwoods bok står och väntar i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske får den stå kvar där om du läser tidigare kommentarer ... men du hade i a f kommit på Sendker, det gjorde inte jag.

      Radera
  6. Fint trio men inget jag läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju så ofantligt många böcker ....

      Radera
  7. Har inte läst någon a de här böckerna. Tack för tips!

    SvaraRadera
  8. Jag har läst om Jersilds bok. Det var den väl värd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, då tror jag att jag ska göra det också!

      Radera
  9. Hur många gånger har jag sagt det???!!!! Din variation av genren vad gäller böcker är helt otrolig. Ännu mera anmärkningsvärt är att du kommer ihåg innehållet i böckerna så väl. Eloge!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer ihåg vissa bitar men absolut inte allt - ibland inget ... Tar hjälp av google emellanåt, det är inget att hymla med. Men det där med variationen, det är något jag är angelägen om. Skulle inte stå ut med bara kärleksromaner, bara deckare, bara feelgood, bara based-on-a-true-story!

      Radera
  10. Anonym6:56 em

    Hjärtat av Bergman gillade jag - dina andra tips verkar vara bra böcker!
    Maria Bokologen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är gott om hjärtan i böckernas värld, inte riktigt lika vanligt med hjärnor kanske ... :-D

      Radera
  11. Tror också att jag vill läsa om En levande själ! Minns att jag var oerhört fascinerad när jag läste den (för länge sedan nu).

    SvaraRadera