onsdag, juni 26, 2024

Lasse Åbergs lånade visdomsord

Sommar i P1 kl 13 och 22.05 samt på Sveriges Radio/play
Jag lyssnar endast i undantagsfall på "Sommar 
i P1", eftersom jag helt tröttnat på programformen. Naturligtvis betyder det att jag missar ett och annat guldkorn, men som världen numera är beskaffad går sådana missar lätt att reparera.

En sommarpratare jag alltså inte hört är allkonstnären Lasse Åberg, musiker, filmmakare, Disney-fantast och bildkonstnär, för att ta några titlar som platsar på hans visitkort. Han gick ut som tvåa i den här radiostafetten.

Foto Sveriges Radio
Åbergs program sändes i söndags och det visar sig att han då citerade ”Nunnans bön”, efter en engelsk nunna som levde på 1600-talet i Wells Cathedral (en anglikansk katedral
i Somerset). Läs och tyck själv om visdomsorden som han lånat:

”Herre, Du vet bättre än jag själv att jag håller på att åldras, och att jag en dag ska vara gammal.
Avhåll mig från den fatala tron, att jag måste yttra mig i alla ämnen och vid alla tillfällen. Befria mig från begäret att jag skall ordna upp alla människors angelägenheter.
Gör mig tankfull men inte dyster, hjälpsam men inte beskäftig.
Hjälp mig att inte repetera ändlösa detaljer, ge mig vingar som för mig till saken! Försegla mina läppar angående mina krämpor och besvär. De tilltar och det känns alltmer frestande att älta bekymren.
Jag vågar inte be om ett förbättrat minne men jag ber om växande ödmjukhet och mindre tvärsäkerhet när mitt minne inte stämmer med andras. Lär mig den strålande läxan att jag tar fel ibland.
Låt mig få bli någorlunda angenäm, jag vill inte vara något helgon, somliga helgon är så svåra att leva med. Men en sur åldring är något av kronan på djävulens verk.
Ge mig förmågan att se det goda i oförutsedda sammanhang och att se talanger hos människor där man inte väntade sådant.
Och käre Herre, gör mig vänlig, så att jag säger dem vad jag ser. Amen."

Jag förstår att Åberg citerar den här bönen, han tycker nog att han hittat en skatt av ord och jag är beredd att hålla med (även om jag i ärlighetens namn måste erkänna att jag inte riktigt förstår allra sista raden). Faktum är att han är så förtjust att han redan använt samma bön i radio, för tio år sedan, då i den med "Sommar" närbesläktade programserien "Vinter".

Höll resten av Lasse Åbergs sommarprogram samma kvalitet? Tillåt mig tvivla, eftersom det känns i det närmaste omöjligt, men som sagt: sådana missar är lätta att reparera. Här finns hela sändningen, på SR Play.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

  1. ska idag lyssna på Joakim Paasikivi, barnbarn till Finlands president Paasikivi (han som var före Kekkonen)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska inte jag ... även om jag inser att det kan vara lite intressant.

      Radera
  2. Jag försöker plocka russinen ur sommarkakan — vilket inte är så svårt eftersom det är glest mellan dem — så jag lyssnade på Lasse Å, och tyckte han var bra.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kanske tar honom på play, vi får se. Gillar honom rent generellt!

      Radera
  3. Har också tröttnat på programformen, så jag lyssnar inte. Men Lasse Åberg vill man ju inte missa så det blev nätet för mig...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
  4. Anonym3:10 em

    Jag såg fram emot att lyssna på Åberg, gillar honom starkt. Men … jag hade för höga förväntningar.
    Sista meningen tolkar jag som att vi ska tala om det goda vi ser hos andra - strössla med beröm. Men det var en märklig översättning.
    Första killen, som fick rätt dåligt omdöme i någon tidning, tyckte jag var rolig och underhållande på min promenad.
    /Bloggblad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man - vilken tur att man få tycka alldeles själv! Jag har kommit av mig med promenerandet, just nu är det för varmt - det finns alltid något att skylla på ...

      Radera
  5. Den bönen är ju fantastisk. Meningen ”Jag vågar inte be om ett förbättrat minne …” träffade mig klockrent. Generellt brukar jag gilla visdomsord och det här var bland de bättre jag hört.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer, det var ett enkelt beslut att publicera detta!

      Radera
  6. Give me the ability to see good things in unexpected places and talents in unexpected people. And, give me, O Lord, the grace to tell them so. Amen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I see what you mean! Verkligen taffligt översatt.

      Radera
  7. Älskar Lasse Åberg. Bönen är märklig då den kommer från en nunna och inte en "vanlig" kvinna/man. Med detta sagt så håller jag helt med alla punkter faktiskt. Precis som du förstår jag inte sista meningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Hannele plockade fram originaltexten - usel översättning, helt enkelt, synd på dessa vackra tankar - som kanske inte är helt enkla att ta till sig i alla lägen ...

      Radera
  8. Jag har inte lyssnat på Lasse Åbergs tidigare sommar/vinterprat, så jag ville verkligen lyssna på honom, älskade hans sommarprat ( som jag laddade ner utan musik) , och hörde också dikten han läste upp, som ju är klockren! Lite kul är att han är född i Hofors , där jag bodde under min tonårstid.
    Idag lyssnade jag på Ellen Krauss, en ung musiker , jag blev berörd av hennes sommarprat om homosexualitet.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske ska jag lyssna på Lasse Å. Vi får se hur det blir ...

      Radera