torsdag, april 16, 2015

När säkerheten tas för given

Förlåt en liten indiskret fråga ... men när bytte du lösenord sist, till dina olika konton på nätet? Vi talar om mail, om blogg, om inloggning på banken eller intranätet på jobbet och så vidare och så vidare.

Om du är typisk (som jag) är det sanna svaret att du aldrig bytt. Det visar sig nämligen att nästan hälften av alla nätaktiva svenskar eller 46 procent struntar i att byta lösenord, trots expertisens envisa påpekanden. (I arbetssammanhang kan det dock hända att systemet kräver det.)

Inte nog med att vi låter bli att byta, vi använder också ett och samma lösenord till olika användningsområden. Ja men självklart! SÅ mycket enklare att komma ihåg, eller hur? 27 procent resonerar exakt så. Vi tar liksom säkerheten för given, för vem där ute skulle egentligen bry sig? Fel tänkt, jag vet, suck!
Av de där på den duktigare halvan har ändå bara varannan bytt lösen senaste halvåret.

Vi gör inte heller backup-versioner av det vi har på nätet som vi trots allt betraktar som lite värdefullt. I mitt fall bevisas det av att jag har TVÅ externa hårddiskar. Båda tomma. Mina bilder, som naturligtvis inte utgör fotografisk historia, men som ändå har ett visst värde åtminstone för mig,  ligger i datorn och bara där. Samma sak alltså med mina dokument, som innehåller tankar och idéer som kanske skulle kunna komma att omsättas i verkligheten. Om de finns kvar, alltså ...

Lite glädjande är det väl ändå att var femte svensk oroar sig för hur privat information som pytsas ut på nätet kan hamna på avvägar. Fast tittar man på Facebook exempelvis verkar det inte avhålla folk från att publicera både text och bild om tämligen privata händelser. 

I sammanhanget bör väl också nämnas, att Sverige är det land i Europa där aktiviteten på det digitala nätet är relativt sett allra störst. Bara i de allra högsta åldrarna är det fortfarande glest mellan laptoppar och läsplattor, medan tillgången till mobiler etc bara kryper längre ner i åldrarna.

Men särskilt bra på att hantera säkerhetsaspekterna är vi alltså inte.
Tänk om man skulle göra slag i saken? Kopiera saker till en av de där hårddiskarna och rent av fundera ut något litet nytt och trevligt lösenord?
Lovar att tänka på saken, åtminstone.

Copyright Klimakteriehäxan

Källa: Siffrorna, som är statistiskt säkerställda, kommer från en enkät med 1000 personer gjord i mars i år av undersökningsföretaget Norstat på uppdrag av det nordiska it-företaget EVRY.

5 kommentarer:

 1. jag försöker sköta mig, någorlunda. Sonen lägger allt i molnen (som denna blogg, mejl och bankaffärer redan finns).

  SvaraRadera
 2. Anonym12:56 em

  Jag är urdålig - kommer inte ens ihåg hälften av lösenorden som använts. Det går tills det pajar.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 3. Jaha, då tillhör jag den minoritet som byter lösenord lite då och då, inte använder samma lösenord på olika sajter, ser till att lösenordet består av både versaler, gemener, siffror och konstiga tecken samt gör backup till externa hårddiskar minst en gång i veckan.

  Lärde mig av en hårddiskkrasch för många år sedan. Det var inte kul att bli av med foton som inte gick att ta om.

  SvaraRadera
 4. susanne / ett foeredoeme!!!!!

  SvaraRadera
 5. Kopierar och säkerhetssparar gör maken åt mig, han tjatar på mig att byta lösenord ofta, men det gör jag inte. Har ett par som jag byter mellan, skulle ju glömma direkt om jag hittade på nya.

  Jag lägger inte ut bilder som jag skulle behöva ångra eller skämmas för om de kom i orätta händer. Och inte skriver jag så utlämnande heller. Är förvånad över en del som fläker ut sitt innersta, och änne mer när de har offentlig facebook.

  SvaraRadera