lördag, december 08, 2018

Glöggpaus i läsningen


Nej, man måste inte dricka glögg i december.
Men det är gott med lite grand.
Och så är det det där med Årets Glöggsmak. Kul att prova, eller hur? Blossa Glögg 2018 påstås ha smak av citroner från italienska Amalfi-kusten.

Det är inte bara smaken som är ny för året, flaskornas utformning är också olika för varje årgång. Nu har man hällt i den traditionella juldrycken i blekturkosa flaskor. Designfirman vill få oss att tänka på Medelhavet, men det misslyckades i alla fall med mig. Att den gula korken ska påminna om en citron kan jag möjligen acceptera. Fast varken hav eller citronlundar är förknippade med Lucia och jul i mitt huvud ...

Limoncello, den gudomliga likören som hör Capri till, ska kunna anas i den här glöggvarianten. Och dekoren på flaskan ska föra tanken till tidigt 1900-tal och dåtidens formspråk, för att än en gång citera formgivarna.

Tillverkarna påpekar också gärna att glöggen görs i "limiterad upplaga", vilket betyder att den brukar ta slut rätt långt före Lucia, och de verkliga fantasterna ilar till Systembolaget så snart de första flaskorna landat på hyllorna, i år redan i mitten av september.

Men det fanns åtminstone en flaska kvar åt mig. För 110 kronor blev den min och nu har jag smakat också. Vad jag tyckte?
Tja, jag dricker hellre ett glas Limoncello rent och om det ska vara glögg väljer jag den gamla vanliga Blossa, möjligen kan jag tänka mig att variera med en äppelglögg som jag bjöds på ifjol.

Kassakvittot från Systemet slängde jag ner i påsen och tänk, det hamnar i en bok! Inget vackert bokmärke direkt, men oerhört mycket snyggare än hundöron. En glöggpaus mitt i läsningen, helt enkelt.

Veckans bokmärke lanserades av Boklysten, som vill se vad vi andra bloggare har mellan sidorna när sängläsaren slagit sig på näsan med tegelstensromanen eller hela huvudet nickar framåt i ohejdbar trötthet, trots att pocketdeckaren egentlign är en sidvändare.

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

 1. Olika typer av kvitton hamnar ofta som bokmärken, mitt bästa var ett gammalt restaurangkvitto från 1981 som jag hittade i en bok jag köpt på loppis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja allt platt och tunt funkar ju!

   Radera
 2. Blossa har en glögg som är guldfärgad och som jag föredrar framför den röda. Smaka den! Vad gäller bokmärken har jag alltid ett vykort från någon kär vän. Just nu ett från Turkiet som min man skrev till mig när han var där för 20 år sen.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minnen passar bra som bokmärken. Testar gärna en annan Blossa.

   Radera
 3. Jag gjorde egen glögg förra helgen, blev riktigt god. Mannen min tyckte den skulle vara sötare men det tyckte inte jag. Tror han hade proppat i sig för mycket lussebullar och pepparkakor. Egentligen "ska" det ju vara pomerans i men det hade jag ingen så jag tog citronskal i stället. Inte visste jag att det var årets glögg jag gjorde! :D Kostnad? 25-30 kr kanske? Fast jag hade ingen vacker flaska med citrongult lock till det som blev kvar, det fick bli en glasburk med guldfärgat lock i stället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (En El Coto Blanco kostar knappt 4 € här. Men å andra sidan så om jag ska köpa något svenskt på Carrefour eller i Svenskbutiken i Fuengirola så får jag i min tur betala dubbelt upp.)

   Radera
  2. Flaskan kan väl kvitta, det är ju ändå innehållet som räknas! Bra med egen glögg, jag har gjort nån gång, för länge sen.

   Radera
 4. så kan en göra, jag är också ekonomisk:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2013/11/fina-bokmarken.html

  SvaraRadera
 5. P.S.
  Dufvenkrooks har godare glögg ❤️

  SvaraRadera
 6. Glögg är alldeles för söt för min smak, så jag dricker den aldrig. Inte Limoncello heller. Å min man brukar använder Systembolagets kvitton som bokmärken;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä du är ju lyckligt lottad som lever utan "the sweet tooth"!

   Radera
  2. de nya glöggarna är inte söta, kan drickas iskalla

   Radera
  3. Sant. Jag dricker gärna kall glögg.

   Radera