lördag, oktober 19, 2019

Också en märkesdag ...

Allting har väl en baksida.
Det gäller åtminstone för vår ståtliga lönn, mer än hundra år gammal. Med den aktningsvärda åldern har den kommit upp rejält i storlek. Och lika ljuvlig som den är när den är full i blommor på våren, lika skön som den är när den bjuder på skugga soliga sommardagar, lika skittrist är den så här års när den har låtit sina löv falla till marken.

Eftersom lönnlöv är stora och tenderar att klistra ihop sig till ett tämligen tätt lager måste de bort, i alla fall de flesta.
Vilket betyder att jag ägnat mig åt att räfsa och släpa bort de tunga bladen för att gräsmattan (som inte är riktigt fin någon gång på hela året) inte ska dö sotdöden.

Ett riktigt motionspass blev det. Nu ser man grönt gräs på backen igen och jag är oerhört nöjd med mig själv, ja självgodheten lyser nog på långt håll, minst lika klart som de gula björkarna i skogsbrynet ...
Men varje år när jag går där med krattan undrar jag hur många löv ett träd faktiskt kan ha. Jag uppfattar det som miljoner, men det är det kanske inte?

Fortfarande sitter ett gäng kvar på grenarna, men de är förhållandevis få och kommer inte att bli hopräfsade och bortfraktade.
Det finns gränser för hur mycket man kan bygga på sin självgodhet.

Efter mina ansträngningar! Inser att jag dock missade att plåta hur det såg ut innan jag satte igång.


I och med att det ideligen kommer en regnskur duger de där bladen knappt till bokmärke heller. Fast man kan ju ge det en chans, för "Veckans bokmärkes" skull! Fler bokmärken hittar du kanske hos Emma, Hannele, BP, Gerd och Älskar att läsa.

Därmed blev också denna dag en sorts märkesdag! Som alla höstdagar när jag räfsar löv ...

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. Har för mig att jag läst att en stor ek har ungefär 250 000 blad - fast hur man räknat ut det har jag ingen aning om.
    Margaretha
    som låter löven
    ligga där de faller

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också sett den siffran, tror du den gäller även för lönn? Tyvärr kan jag nog inte låta löven ligga p g a deras mängd och storlek.

      Radera
  2. Ett löv som bokmärke! Ja, det håller sin tid ut. I alla fall boken ut.
    https://gerd-geddfish.blogspot.com/2019/10/mina-bokmarken-v-42.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget att spara, det har du så rätt i.

      Radera
  3. Ja, löv eller torkade blommor och fyrklöver hade jag ofta som bokmärken när jag var barn.
    Är otroligt glad att det bara är mellan 5-10 löv/år från olika träd som ramlar ned på vår balkong. Att räfsa löv minns jag att jag gjorde som barn, en chans att fördubbla min veckopeng.

    Bra jobbat där! Är mäkta stolt över dig:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avskydde lövräfsandet när jag var barn/tonåring. Nu är det bara att bita ihop. Tack för att du blev lite impad!!!

      Radera
  4. haha, riktig nostalgi med löv mellan sidorna!

    SvaraRadera
  5. Så vackert med lövet mellan bladen!

    Nästa år, ett litet tips! Kör med gräsklipparen över alla löven. Är de många, kör med uppsamlare. Är de lite färre och inte så kompskta, kör över dem och låt maskarna göra resten av jobbet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det där med gräsklippare är jag bekant med. Men expertisen hävdar att vi har alltför mycket löv ... trädet är stort! Lövblås har folk också, men då får det inte vara för blött. Ack ja.

      Radera
    2. Du får köra med uppsamlare en gång om dagen! Oftast är det ju inte så att alla 250000 löven rasar ned på en gång. Vilken syn det skulle vara! POFF!

      Lövblås är ett fanstyg, tycker jag. VI hade det i Sverige men använde den aldrig, funkade inget bra ... Eller så var den bara dålig.

      Radera
    3. Eller lägga ut ett sånt där nät som man har i olivlundarna ... men det skulle bli rätt tungt!

      Radera