lördag, oktober 15, 2011

Väderspänning

Lördag förmiddag.
Frukosten slut, tidningen läst – lite noggrannare än i veckan. Helgen ligger där, någorlunda ograverad, och väntar.
Men hur blir det med vädret? Läge för att flanera i stadens gröna oaser? Dags för en svamputflykt i gummistövlar (säsongens kanske hetaste modeaccessoar)? Kan det rent av duga för en sen picknick, om än i varma jackor? Eller är det lugnast att satsa på en hyrfilm och kura i soffan?

Råkar du befinna dig i närheten av Södermalm i Stockholm vet jag exakt hur det blir.
Inom högst ett par timmar eller tre är det här, ovädret. Det sveper in oss i sin kraftfulla famn, blixtsnabbt. Omöjligt att göra motstånd. Och naturligtvis, ur viss vinkel kan det självklart kallas för spännande väder – meteorologer avskyr ju stabila högstryck.

Vinden kommer att piska. Halvruttna små löv virvlar upp från marken och klistrar sig fast. Regndropparna, stora och tunga, har på något oförklarligt vis lyckats plocka upp massor av trafikutsläpp och gatudamm på väg ner från molnen mot jorden. Väl nere krossas de och lämnar av sin lortiga last. En höstslö fluga, med fel på både termostaten och radarn, blåser i väg bortom egen kontroll. Hon krockar och går en säker död till mötes. Gammalt övergivet spindelnät kommer farande från ingenstans.
Det blir liksom en enda prickig sörja av alltihop.
Vänta bara!

Hur kan jag nu veta detta, som inte förutspås vare sig av SMHI, yr.no eller någon väderspalt i en endaste tidning?
Enkelt.
Jag har ägnat tiden direkt efter frukosten åt att putsa fönster. Och det brukar aldrig slå fel: just som jag tagit ett steg bakåt, in i rummet, i stum beundran inför resultatet av mitt idoga gnidande, händer det.
Vänta bara.
Strax är det här.
Och kom ihåg var du läste det först.

Copyright Klimakteriehäxan

PS För säkerhets skull: jo, jag vet precis vad ordet "väderspänning" egentligen står för. Men dristar mig till att låna det i lite annan betydelse.

8 kommentarer:

 1. Anonym12:36 em

  Att tvätta bilen har samma garanterade effekt. Funkar bättre än regndans. På våra breddgrader brukar det ofta vara lerigt Saharablandat.

  Ha en skön helg!
  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Haha, vad kul att det finns fler som kan framkalla regn på det viset... =))

  SvaraRadera
 3. Eller att hänga tvätten utomhus...
  Ja visst kan det vara spännande med väder. Själv är jag rätt spänd på vad det ska bli för väder i Spanien om en vecka. Hoppas på sol och värme.
  Passa dig för att gå ut i skogen nu!! Där är full av skjutgalna jägare just nu.
  Men hur som helst....Ha en fin helg!
  Kram Åsa.

  SvaraRadera
 4. Och vad lära vi oss av detta?
  Att aldrig tvätta fönster annat än när vi verkligen VILL att det skall regna och bli oväder.

  Ha en fin helg!
  Karin

  SvaraRadera
 5. Haha, jag tror som du, k-häxan, för jag tvättade bilden igår (bor visserligen inte i Stan, men vår trakt brukar få uppleva samma väderbälten).

  Och badabing! åt pettas, som ju har helt rätt! Det kallar jag pragmatiska livsvisdom.

  SvaraRadera
 6. Bilen var det jag tvättade, alltså, inte bilden. Nån måtta på excentriciteten får det vara.

  SvaraRadera
 7. Märkligt nog slog min spådom inte in, inte just den här gången. Fortfarande efter ett dygn är mina fönster genomskinliga och hyggligt oprickiga! Fast en spindelväv kom farande, frallan del.

  SvaraRadera