tisdag, augusti 13, 2013

Tisdagstema HÄLSOSAM

Nu ska jag komma med en trosbekännelse: jag tror på citronens makt. Bra för hälsan, för ögat, för näsan.
Den passar i dryck, som marmelad, som salladsdressing, sätter piff på en fiskbit, pressas gärna över en grillad kyckling eller en mogen avocado, låter sig villigt kombineras med annat som exempelvis oliver i olika tappningar (tvål!).

Att den vackert gula frukten dessutom föregås av ljuvligt doftande blommor är ännu ett plus. För att inte tala om alla vitaminer, det är verkligen C som i Citron! En vandring mellan citronträd har sin egen tjusning. Och visst väcks ha-begäret när jag ser krukvarianterna, att släpa mellan inom- och utomhusliv alltefter säsong. Men jag vet hur svårt det är att hålla citronens livsgnista uppe i vårt klimat, hur gärna man än vill.

Dock var det otroligt nära att ha-begär hade gjort mig skyldig till stöld den gången då jag gör första gången mötte en citronlund. Det var på Rhodos för mycket länge sedan. Dignande grenar fick mig att tvärbromsa den lilla hyrbilen; sådan effekt kan citrusfrukter bevisligen ha! Utan att ens sträcka armen särskilt mycket kunde jag känna på skalet. Men jag tordes inte ta en endaste en ...

Citronen är ändå hälsan själv, om ni frågar mig. Och HÄLSOSAM är veckans tisdagstema. Kanske får du massor av hälsobefrämjande tips om du klickar här – det är inte bara nyttigt utan också trendigt att tänka på hälsan!

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Ja, du älskar verkligen de hälsosamma citronerna och skriver så medryckande om dem! Trevlig läsning om de gula, väldoftande frukterna!
  Ha en skön dag!

  SvaraRadera
 2. Citroner är underbara, passar till det mesta. Gäller bara att tvätta bort alla gifter i skalen eller köpa ekologiskt! Och jag erkänner - jag har "pallat" citroner i Grekland :)

  SvaraRadera
 3. Inspirerande och trevlig text. Vacker bild.

  SvaraRadera
 4. Gillar citronens fräscha smak (och så är de vackra att se på) men magen är inte överens med mig... för mycket kaffe och stress antagligen.

  SvaraRadera
 5. Några tror på vitlök, citroner luktar en aning bättre. Själv gillar jag pressa färsk saft, ett glas med råsocker. Eller med honung. Ett glas om dagen håller säkert doktorn borta.

  SvaraRadera
 6. En vacker bild och en vacker kärleksförklaring till citronen. Jag håller med dig om att det är gott och nyttigt.

  SvaraRadera
 7. Jag hade faktisk inte sett vare sig citroner eller apelsiner hängande i träd "på rikt" förrän jag besökte vår gemensamma vän på Mallorca förra året. En härlig upplevelse... Speciellt att få plocka med mig den saftigaste hem till hotellrummet och avnjuta i kvällsmörkret medan flygplan flög in / lyfte över havet...

  SvaraRadera
 8. Vi har samma tankar idag både du och jag! Ljuvliga citroner som jag använder varje dag!

  SvaraRadera
 9. Skønne citroner der ikke kan undværes til et godt måltid ;-)

  SvaraRadera
 10. Citroner är verkligen en användbar frukt! Jag har alltid några citroner i kylen, de passar till det mesta...

  SvaraRadera
 11. Anonym5:51 fm

  Jag dricker sedan flera år tillbaka en halv pressad citron i ett glas vatten till frukost vsrje dag..beroendeframkallande gott. Har dessutom inte vsrit förkyld de senaste åren, vilket kanske inte har just med citronen att göra, men jag väljer att tro att drt är citronen som räddat mig :-) /mildamakter

  SvaraRadera