torsdag, oktober 26, 2023

Skrattretande för gråa dagar

Mia i bokhörnan, hon som håller i Helgfrågan, behöver muntras upp. Möjligen har hon extra stora behov av humörhöjare just nu, men faktum är att vi nog delar det behovet rätt många av oss i dessa väldigt gråa dagar.

Som tur är finns glädjeämnen att hitta i bokhyllan, det gälle bara att komma på vilka titlar man ska satsa på, eftersom detta är helgfrågan: Berätta om en bok som fick dig att skratta högt eller gråta när du läste den!

Jag nonchalerar helt det lilla ordet "gråta" och går på skrattet, fast det är klart, man kan ju skratta så man gråter också förstås ... hur som helst:

"Priset på vatten i Finistère" av Bodil Malmsten skrattade jag faktiskt högt och spontant åt. Roligast blev det när hon skildrade sina drabbningar med franska språket, där kunde jag känna igen mig!

Samma sak hände när jag läste "Sol över torpet", Barbro "Bang" Alvings hejdlösa skildring av en sommar i familjens sköte. Jag råkade läsa den under en tågresa och lyckades nog göra en och annan medresenär nyfiken på vad som var så kul medan de själva bara stirrade ut i det framrusande landskapet och lyssnade till hjulens dunkande.

Min tredje rolighetsförfattare är den amerikanska Erma Bombeck, som jag skrivit om här på bloggen ett antal gånger redan. Alla hennes böcker är jätteroliga, det börjar ofta redan på omslaget – eller vad sägs om "When you look like your passport photo it´s time to go home"? Bara ett fåtal är översatta till svenska, tyvärr. Och några nya skojiga titlar blir det inte, Bombeck avled i cancer redan 1996. Fram till sjukdomstiden var hennes krönikor syndikerade i snart sagt varenda dagstidning i USA av hygglig storlek, och mig veterligen har ingen kunnat axla hennes mantel. Än.

Barbro Lindgren ska man inte heller glömma. Hon har skapat de odödliga figurerna i "Loranga, Masarin och Dartanjang". Och den första barnbok jag läste helt själv fick mig också att skratta så att mamma kom rusande och undrade vad som stod på (hon visste inte att jag kunde läsa). Jag förklarade att det var Nalle Puh som jagade en Heffaklump ... jag fick knappt fram orden för att jag skrattade så väldigt!

Över en god indisk lunchtallrik idag konstaterade min författande vän att det rent generellt är så att kvinnor är roligare än män. Tja, jag är inte den som ska protestera ...

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. Samma böcker/författare som fått mig, om inte att skratta högt, att fnissa glatt.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt med såna böcker!

      Radera
  2. Bodil Malmsten är rolig, på sitt lite stillsamma sätt

    SvaraRadera
  3. har läst Malmsten och Barbro Lindgren och annat av Bang. men jag blev nyfiken på just din titel. känner igen namnet Bombeck men har inget läst

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl mitt tjat om Bombeck som spökar kanske? Inser att det är alltför få författare som får mig att skratta, har svarat likadant på liknande frågor förut. Vore bra med lite nytillskott.

      Radera
  4. Nu kommer jag att tänka på en bok vi läste för den äldre dottern när hon var liten. Den var nog inte menad att vara rolig. Men den var så fånig att varken jag eller hustrun kunde läsa den utan att skratta så vi kiknade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så hemlighåller du vad det var för en bok???! :-D

      Radera
  5. Böckerna säger mig ingenting, men det gråa vädret gjorde mig så deprimerad idag att jag tröstshoppade (loss) istället. Det gick också hur bra som helst.
    Om kvinnor är roligare än män - hhhhrrrmmmm. Jag har alltid hellre umgåtts med killar, men jag vet inte om de var så roliga. Det kanske ligger nåt i att kvinnor är roligare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att shoppa loss är kul, det går inte att komma ifrån. Jag fokuserar stenhårt på att INTE göra det ... gått hyggligt ett tag nu ... men rätt som det är smäller det kanske till?

      Radera
  6. Inte läst någon av böckerna du nämner. Men är det verkligen så att kvinnor är roligare än män? Konstigt, men nu när jag tänker efter är samtliga fem roliga böcker jag nämner författade av just manliga författare. Fast spelar det någon roll? Huvudsaken man blir road. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt: vem avsändaren är spelar ju ingen roll, huvudsaken är att det funkar!

      Radera
  7. Jag har nog inte läst något av Bodil Malmsten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst ett par stycken men ingen poesi. Tillhör inte den trognaste fanklubben. Hennes självbiografi "Mitt första liv" tyckte jag var ganska tråkig.

      Radera