fredag, juni 17, 2011

Semester? Tänk efter före resan!

Semestertider. Ett vackert ord som innehåller löften om en massa positiva saker. Men dessutom innebär det undantagslöst ett planerande, oavsett var den där ledigheten ska tillbringas. Lite extra krångligt kan det bli att komma ihåg allt om bortavaron sträcker sig över en längre tid.

Jag har just varit hemifrån i tre veckor, väldigt länge i mitt fall. Och inser att jag lärt mig ett och annat om packning, trots att jag under årens lopp stuvat otaliga väskor – och gjort det blixtsnabbt, utan att glömma något.
Du som ska åka till ditt älskade lantställe där allt redan finns, på välordnad kryssning eller all-inclusive charterresa kan sluta läsa här. Men om du siktar på självhushåll kan det hända att jag har ett och annat att komma med!

-Inte ska du ta med en massa prylar till Capri, sa en berest väninna glatt.
-Allt du nånsin kan tänkas behöva finns att köpa där!
Naturligtvis hade hon alldeles rätt. Och påståendet gäller lika självklart de allra flesta resmål man kan tänka sig. Men så är det det där med ekonomin. Just på Capri är prisnivån inte hög, den är skyhög.

Helt oförberedd på det var jag naturligtvis inte. Det är decennier sedan länderna kring Medelhavet erbjöd kanonshopping till fyndpriser, lyxkrogar som passade en snål budget. Alltså är självhushåll, åtminstone för en del av vistelsen, nästan en nödvändighet.
Därför hade jag i resväskan – nej, jag rodnar INTE – Kalles kaviar, Gevalia snabbkaffe och en stor burk mjukost. Plus några tepåsar och lite tvättmedel.

Men nästa gång, om det blir ett liknande äventyr, ska jag ha väldigt mycket mer i den där väskan. Jag ska ha knäckebröd (köpte ett paket på Capri!), jag ska ta en svensk älsklingsost, jag ska ha svartpeppar, jag ska trycka ner annat i matväg som makrill på burk, tonfisk eller fiskbullar (allt sådant som inte behöver förvaras i kylskåp). Och jag ska ta – håll i er nu – TOALETTPAPPER.

Väl framme kommer den medhavda matsäcken att ta slut relativt snabbt för att fyllas på med de lokalt producerade ostarna, korvarna, alltihop som i sig är ett reseäventyr och en njutning att lära känna. Och tid finns till det. Samtidigt slipper man köpa ett jättepaket tvättpulver eller någon annan storförpackning av det man bara behöver en gnutta av.

Jaha, men toarullarna då, undrar ni, vad ska människan göra med dem?
Använda dem precis som vanligt, förstås. Men det är inte det som är själva vitsen. Poängen med det svenska medförda pappret är en helt annan. För det tar trots allt rätt mycket plats i den där väskan där allt ska samsas. Nej, poängen är denna: när rullarna är slut finns plötsligt ett alldeles underbart tomrum i den en gång så fulla trunken. Även kaviaren, osten och det hårda brödet lämnar hål efter sig, hål som det är en fröjd att fylla.

För visst blir det en del shoppat ändå, prisnivån till trots. Något till blomstervattnande grannen, ett par flaskor av den lokala fantastiska olivoljan, lite salami, just från Capri blev det av nödvändighet en flaska Limoncello och lite ljuvligt doftande citrontvålar. Kanske fyndar du ett plagg på marknaden eller köper en kul väska av en försäljare på gatan (det gjorde ju jag …).
Och tack vare det där toapapperet och några andra basvaror hemifrån får rubb och stubb plats i väskan.

Om det mot förmodan finns något kvar av det du hade med från Sverige blir i regel alltid någon annan glad för att ”ärva” – det kan vara en städerska eller nytillkomna semestrare. Sådana som inte alls tänkt efter före.

Så här kan också souvenirerna från Capri - olika varianter på citruslikör - vara förpackade ...

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Kan inte låta bli att skratta lite. Håller SÅ med om toapapper. Vi åker ofta på lite längre semester med självhushåll och kan bara hålla med om det mesta. Något som vi också brukar ta med oss är faktiskt ett durkslag. Något som ofta saknas i självhushållen.

  SvaraRadera
 2. Hej Asta! Jag blir bara glad, jätteglad, om du skrattar lite!!! :-D
  En annan sak man kan behöva är den här:
  http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2011/06/en-alldeles-naturlig-borste.html
  Trevlig semester!

  SvaraRadera
 3. Anonym1:04 em

  Fast visst går det att ta en väska modell större och inte fylla den helt på utresan också?!

  Åh, vad du måste sakna Pepino nu när ni inte ses dagligen :o)

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. åh en sådan masssa trevligt läsande jag fann här..passar utmärkt mig en sådan regnig dag jag har..//Karina

  SvaraRadera
 5. Man får alltid ett gott skratt när man läser denna blogg

  SvaraRadera
 6. Kulsprutan - tom och mjuk väska = inte bra! Tom och hård väska = allt blir skrynkligt! Och Pepino - jag har ett litet minne som jag kanske visar här nån dag ...

  SvaraRadera
 7. Oljekritan - Välkommen och välkommen åter!
  Snawitz - tack, det glädjer mig!

  SvaraRadera
 8. Ciao bella! Tack för bra tips!

  SvaraRadera
 9. nja, på mina resor har jag sällan haft tid till shopping, inte ens när mina promenadskor gick sönder i Rom (fast i Italien sälgs väl inte damskor i storlek 40 :)

  P.S.
  vi växtmänniskor packar i tomma pet-flaskor

  SvaraRadera
 10. Jag tycker inte alls att du resonerar konstigt jag är precis likadan som du vad det gäller det tänket. ;-)

  Men dina toarullar trodde jag faktiskt skulle användas till att frakta växter tillbaka hem igen sen när de var tomma. Det har jag använt mina till när vi rest i Grekland och Italien.

  Till och med när jag åker några dagar till London där man absolut kan hitta precis vad som helst man behöver så packar jag vissa saker som t.ex. Skivat rågbröd, skorpor och ost på tub (hotellfrukostarna där ligger bland de dyraste i världen)

  Tänk att du har varit borta i tre veckor! Nu måste jag läsa ikapp här. Det ser jag fram emot. :-)

  SvaraRadera
 11. Susjos - trevlig resa!
  Hannele - jojomensan, fast som svensk 40 får man oftast fråga efter 41 och dom har det!
  Och om växttransporter som både du och Tankevågor är inne på: jag har faktiskt inte vågat, fast andra lyckas. Uppblåst plastpåse är ett annat tips jag fått, liksom frottéhanddukar.

  SvaraRadera
 12. Underbart! Både packningen och shoppingen. Nästan så jag funderar på att dra till Capri. Nästan.

  SvaraRadera