onsdag, maj 16, 2018

Frågan jag väntat så länge på att få

Vi har tagit oss ända till finalen i "På spåret", jag och min partner. Eller är det möjligen kvartsmiljonnivån i "Smartare än en femteklassare"? Hur som helst: Allt hänger nu på den sista frågan. Ära eller svansen mellan benen? Vinna eller försvinna?

Då får jag frågan som får all nervositet att upplösas i intet. Frågan jag väntat så länge på att få besvara. Jag kan, jag vet, jag är hundraprocentigt säker.
Programledaren visar en bild på en ört. Vad är nu detta för växt?
Min lagkamrat (ja om det är "På spåret" alltså) hinner inte öppna munnen. Barnet (om det är "Smartare än en femteklassare") skriver alldeles för långsamt i min smak.

Så blir det min tur. 
-Detta, säger jag med all den pondus jag förmår, detta är en växt som tillhör familjen Scrophulariaceae. Den domän det gäller heter Eukaryota. Och just den här trevliga växten är bland annat släkt med teveronika, brunört och ögontröst. Kransblommiga allihop!

-Om man tittar noga på den, föreläser jag vidare, så ser man att den har en ovanlig form, nästan som en liten pyramid eller hur? Det är antagligen därför den på latin heter Ajuga Pyramidalis. På svenska kallar vi den Blåsuga, fast i Värmland har den i folkmun också fått heta Hôltegôsse.

Äntligen har jag fått användning för denna kunskap som jag lagrat i oändligt många år, ända sedan herbariets dagar. Vi hade förr gott om blåsuga på tomten i Barndomslandet, men av någon anledning försvann de. Fast nu är de tillbaka! Jag upptäckte dem nyss!

Någon kvartsmiljon fick jag inte, inte äran av att ta hem "På spåret" heller, men som tankeexperiment eller möjligen dagdröm funkade det när jag nu mött min gamla vän Ajuga Pyramidalis igen!
Jasså, "värdelöst vetande" säger du? Ja kanske det, men inte visste du vad den här växten heter förrän du läst detta!


Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

  1. Härlig dagdröm och tack för all info om Blåsugan. Jag vet inte om man bör tala om onödigt vetande. Om vetandet glädjer den som vet så är det väl bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har dem t o m i vas på köksbordet nu!

      Radera
  2. Jag hade chansat på Skomakarblomster... men om jag skulle tävla på riktigt, skulle locket över kunskapsbanken slå igen. Hemma i soffan är jag lite kaxig ibland, men får blackout om det gäller "på rikt".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror det skulle hända mig också! Fast inte om det gällde en blåsuga ...

      Radera
  3. trevliga i naturlig miljö, som på vårt berg ❤️

    En bok som bara du och jag har läst:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/05/stilleben-med-hackspett-av-tom-robbins.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du också hittat hackspett-boken - sedan hans släkting gjort stort hål i vårt hus är jag lite mindre förtjust.

      Radera
  4. Jamen nu när du säger det så ser jag ju att den är väldigt lik Ajuga reptans, de hade jag hemma i min trädgård och oj så de kan sprida sig. Fast min revsuga hade ju då grönlila blanka blad och blå blommor, sprider sig som en galning. Men jag gillade den.

    Önskar jag gick i skolan när man pressade blommor. Själv pressade jag dem i farfars tjocka växtlexikon, de som jag sedan ärvde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var frivilligt med herbarium i min skola, men jag har alltid gillat växter!

      Radera
  5. mitt herbarie försvann med 80 växter, hade varit roligt att se nu när jag blev växtintresserad och kan några ord latin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt herbarium finns faktiskt kvar!

      Radera
  6. Jag samlade 50 växter när jag gick i trean i flickskolan och lärde mig namnen, både det latinska och det svenska på dessa. Men någon blåsuga hade jag inte i herbariet. Så nu vet jag hur den ser ut. Undrar om den finns längre söderut eftersom jag aldrig sett den förr.
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte blåsugan är sällsynt alls men jag vet heller inte var den finns förutom hemma hos oss!

      Radera
  7. försvann i flytten till Sverige

    SvaraRadera
  8. Hahaha:-) Visste inte ens att den växten fanns;-)

    SvaraRadera