tisdag, november 03, 2020

Hemma hos

Medan novembersolen snällt nog lyser tar jag mig en funderare över veckans tisdagstema, bestämt av Ugglan & Boken som vanligt. I dag är nyckelordet familjeliv. I den nischen finns det verkligen en hel del att välja på! Här är de jag satsar på denna gång:

Tara Westover är lika gammal som min son, född 1986. Men tack och lov är den verklighet hon växt upp med inte alls samma som hemma hos oss. Hennes självbiografiska och tämligen omskakande debut "Allt jag fått lära mig" (Educated) blev en pangsuccé och man får som läsare inblick i en vardag (de var renläriga mormoner) som åtminstone jag knappast trodde fanns. Häftigaste ögonblicket blev för min del när Tara äntligen fick gå i skola med andra unga och man på en lektion nämner ordet "holocaust" (Förintelsen). Tara räcker upp handen och undrar vad det ordet kan tänkas betyda. Omgivningen tror inte sina öron ...

Karin Smirnoffs serie om Jana Kippo berättar också om ett familjeliv som inte tillhör de vanliga. Tre delar som jag läste i god fart: "Jag for ner till bror", "Vi for upp med mor" och till sist "Sen for jag hem". Jana har en tvillingbror, en förskräcklig far och en otillräcklig mor och ingen vettig människa vill leva som de gör.

Den 93-årige rebellen Jan Myrdal avled i veckan och det har förstås satt sina spår på kultursidorna. Få har som Myrdal lyckats reta gallfeber på sina motståndare. Han har konsekvent stått för de tämligen udda val han gjort, han stöttade exempelvis Pol Pot i Kambodja och "förstod" varför makthavarna i Kina tog till stridsvagnar mot demonstranter på Himmelska fridens torg. Men han var en skicklig och läsvärd författare.

I sin självbiografiska trilogi "Barndom", "Tolv på det trettonde" och "En annan värld" hamnar man hemma hos det världsberömda paret Alva och Gunnar Myrdal, vilket är långt ifrån en familjeidyll. Föräldrarnas internationella gloria hamnar lätt på sniskan. Som när sonen berättar hur fadern dikterar sina högst formella brev till honom på engelska för en sekreterare. Jan fick usla betyg i skolan och konflikterna stod som spön i backen. Men den uppväxten gav honom hur som helst suveränt material att göra litteratur av!

Copyright Klimakteriehäxan

31 kommentarer:

  1. Jan Myrdals självbiografiska trilogi är verkligen bra. Av Jana kippors böcker har jag bara läst den första än. Hoppas ta mig an den andra så småningom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den - trots att JM stundtals verkade helt galen ...

      Radera
  2. Jan Myrdals Barndom läste jag någon gång på 80-talet så jag minns inte jättemycket av den. Det jag minns är att han kan inte ha haft det så lätt, pojken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä det var nog inte alls roligt att vara barn i den familjen, föräldrarnas "fina" profil till trots!

      Radera
  3. Jag tände aldrig på Smirnoffs trio. Läste första delen, men sen fick det räcka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det gå ibland. Tur att vi är olika emellanåt, tänk så tråkigt det skulle bli annars!

      Radera
  4. Westovers bok tyckte jag var riktigt bra.

    SvaraRadera
  5. Westovers bok har jag tänkt läsa, men den har försvunnit i listorna på alla böcker som väntar :-) Tack för att du påminner mig!

    SvaraRadera
  6. intressanta lite mindre lyckliga familjer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Extremt lite feelgood, faktiskt.

      Radera
  7. Tack för intressanta tips.

    SvaraRadera
  8. har läst dina böcker. Westover är fantastisk läsning liksom Smirnoffs trilogi. Jan Myrdals uppväxt kan en inte avundas honom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra läsning, eller hur! Man får vara glad att ha haft andra föräldrar ön Alva och Gunnar ...

      Radera
  9. Westovers bok vill jag läsa. Smirnoffs trilogi älskade jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade svårt att fatta vad det var som fångade mig så totalt hos Smirnoff, men fångad blev jag. Westover är väldigt läsvärd.

      Radera
  10. Karin Smirnoffs serie om Jana Kippo har jag läst. Den var lika deprimerande som Nina Wähäs Testamente. Jan Myrdal - har inte läst en enda bok av honom. Dåligt, jag vet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har valt bort Wähä. Har för ett tag fått nog av norrländskt elände.

      Radera
  11. En trio jag känner igen och läst. Gillade verkligen Tara Westovers bok liksom Karin Smirnoffs bokserie . Vad gäller Myrdal har jag läst hans trilogi. Och efter att ha läst om hans barndom hos dessa så "hyllade föräldrar" så kan man ju förstå att han blev som han blev. Men efter hans uttalanden om att han gillade
    Pol Pot skämdes jag i internationella sammanhang över att vara svensk och då jobba för UNHCR i flyktingläger där man lämnat ett sargat Kambodja och sett barn som ibland blivit av med ben på minfälten. Så tyvärr är Myrdal för mig förknippad med dårskap.Jag vet att jag här har svårt att skilja på hans författarskap och åsikter. Men så får det vara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan mycket väl förstå det - han var ju galen, på sitt eget sätt. Men skrev bra ... jag har förstås inte läst mycket mer än trilogin, inte allt om Kina etc.

      Radera
  12. Missade att skriva att jag tycker du valt en spännande trio.

    SvaraRadera
  13. Tara Westovers bok har jag läst och Karin Smirnoffs trilogi vill jag läsa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trilogin finns nu som EN bok!!! För 249 spänn, hyggligt pris tyckte jag.

      Radera
  14. Jag har slukat de första böckerna, speciellt den om att leva i en religiös minoritetsgrupp. Förstås. Har du läst Testamente? Den påminner lite om janakippos hårda liv. Gillade den också.
    Jaghar däremot inte läst något av JM, men jag har en god vän som doktorerat ”på honom”. Hon rekommenderade en ...glömt titeln, nåt med intellektuell ... men jag kom bara fyra sidor innan jag tappade lusten. Jag klarar inte gubbar som berättar om varje steg de tar från uppvaknandet och framåt + ältar nattens dröm.
    Kanske mer intressant att läsa hans barndomsskildring?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej jag har hoppat över Wähä, fick nog av norrländskt elände, åtminstone för ett tag.
      Myrdals barndom är faktiskt rätt speciell, lindrigt uttryckt. Bra läsning tyckte jag.

      Radera
  15. Westovers bok var superbra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och stundtals ganska otäck eller hur?

      Radera
  16. Tack för tipsen! Inte läst någon av dessa.

    SvaraRadera