torsdag, juli 27, 2023

Oslagbart sommarnöje – alldeles gratis

Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj!

Så lyder påbudet från Mia i bokhörnan som kör en lightversion av helgfrågan så här mitt i sommaren. Somliga behöver inga förslag alls just nu. Jag tänker på de fotbollsbitna, som har fullt sjå med damernas VM och matcher på mestadels okristliga tider.

Vi som inte är lika hängivna det gröna fältets schack får ägna oss åt annat. Jag tänker på böcker, filmer, tv-serier. Tills jag kommer på en oslagbar sommarnjutning som dessutom är alldeles gratis: att gå ut och plocka en bukett av sommarens vilda blommor! Vackert, rogivande, rena hälsokuren för själen. Allt som växer kan man ta, grässtrån också!

För min egen del blir det ingen blomplockning i dag, det är för regnigt och blött. Därmed inget dagsfärskt foto. Men jag hittade en bild och ett blogginlägg (från juli 2010) när jag lyfter fram denna underbara aktivitet! Här en repris!

Det är nyttigt att plocka vilda blommor.
Ja, jag har ingen vetenskaplig undersökning att hänvisa till, ingen statistik som styrker mitt påstående, men jag är bergfast övertygad om att det förhåller sig just precis så: när ögat väljer blomma, när handen söker efter dess stjälk, när arterna och färgerna sätts samman till en bukett som ingen kan motstå, då mår människan per automatik bättre, alldeles oavsett utgångsläget.
Och denna hälsofrämjande aktivitet är dessutom alldeles gratis.

Precis som denna min enkla rekommendation: titta runt knuten, stanna vid en landsvägskant. Ingen vådlig ansträngning krävs, om du råkar känner dig lite semesterlat!
Fibblor, hundkex, blåklockor, prästkragar, kråkvicker, klöver och käringtand blir din väg till vällust. I en enkel vas sprider blommorna glädje och skönhet i flera dagar.
Köperosorna kan vänta. Det är nu det är sommar!

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

  1. allt med naturen får oss att må bra!
    (det finns vetenskapliga undersökningar om det)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan man tro på utan minsta vetenskapsbakgrund! För det känns ju!

      Radera
    2. ett träd utanför sjukhusfönster får oss att tillfriskna fortare!

      Radera
  2. Buketter med vilda blommor är de finaste som finns. Vis av erfarenhet kan jag dock rekommendera att kolla mycket noggrant att det INTE finns larver/masker på stjälkarna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om nån liten insekt följer med så är det sannolikt inte ett farligt djur ...

      Radera
  3. Det var länge sedan jag plockade någon sommarbukett ute. Det borde man absolut göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det ska du göra! Fynd finns på närmsta dikesren!

      Radera
  4. Ja, fotboll pågår och även VM i simning och snart kommer även VM i fri idrott, så sporten får sitt. Och visst tittar jag en del. Att plocka blommor på promenaden är fint men jag låter bli att ge mig in i snåren där fästingarna trivs.
    Brukar ibland göra en utflykt till en självplock och då blir det dubbelt eller trippelt; ; utflykt, ofta lunch och så då blomplock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sport är oftast jättebra tv-underhållning! Fästingar vill man verkligen undvika, jag gör som du, håller mig utanför busksnåren.

      Radera
  5. Är helt enig med dig! Klart det är nyttigt att plocka blommor. Blandar oftast odlade och vilda. Och nu är vi ju inne i en tid med massor att välja på. Riktigt blomår i år. Sådde dessutom en blomsterblandning, fanns massor av överraskande sorter i den, spännande med alla olika sorter som börjar slå ut.

    SvaraRadera
  6. Men i år har man knappt kunna titta ut ens en gång. Regn och regn

    SvaraRadera