onsdag, juli 26, 2023

Vill du motionera din engelska?

Jag har en god vän i USA, journalist och författare: Lynda Schuster. Hon är en mycket skicklig skribent och i sina memoarer, som rymmer mängder av dramatik av högoktanigt slag, finns jag till och med omnämnd! Inte med namn dock, jag heter "Swedish Television" och det är ett alter ego jag nöjer mig med, för Lyndas läsare kunde inte bry sig mindre. "Dirty Wars and Polished Silver" heter boken, som inte finns på svenska men som nått många läsare over there.

Lynda och jag lärde känna varandra på jobb i Centralamerika på 80-talet, hon var korrespondent för Wall Street Journal, jag för Sveriges Television. Vi joggade tillsammans i svinottan kring hotellet där vi bodde, vi käkade frukostar, luncher och middagar, vi pratade både jobb och privatliv. 

Jag blev också bekant med Dial Torgerson, korrespondent för Los Angeles Times, eftersom han och Lynda blev tvärförälskade och gifte sig, trots krävande karriärer och en stor åldersskillnad (bruden var jämngammal med brudgummens barn). Men äktenskapet blev kort. Dial sprängdes i bitar i en minerad gränsövergång, på väg in i Honduras. Berättelsen om äktenskapet och dess hemska slut är "unputdownable", även för mig som så att säga var med. 

Efter den tragiska olyckan hittade Lynda dock så småningom en ny kärlek som hon lever med i dag. Och det är om makens mamma, sin egen svärmor, som Lyndas senast publicerade artikel handlar. Den är publicerad på sajten Dorothy Parkers Ashes, där skrivande kvinnor medverkar med personliga essäer. 

Läs om damen som blev 94 och som in i det sista verkligen visste vad hon ville! (Det vet i o f s även hennes svärdotter som, i en parentes inom parentesen, faktiskt hjälpte till att bestämma om namnet när vår dotter blev Linda om än med i i stället för y). "When Am I Having My Hair Done?" kan du läsa om du klickar här. Jag påstår att den är mödan värd! En härlig historia! Och det blir ett bra motionspass för din engelska dessutom.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

  1. Det smakprovet gillade jag skarpt! Å "Swedish Television" är ju precis det du höll på med så... Kul att du har träffat så många "kändisar under dina år på svt. Och du verkar fortfarande hålla kontakten med många av dom du träffade då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lynda är mer kompis än kändis. Och en suverän skribent.

      Radera
  2. gillar brittiskt engelska 🇬🇧

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och??? du kan väl inte ogilla en text bara för att den är skriven av en amerikan???

      Radera
    2. du känner alla, Dorothy Parker är jag bekant med, har i min bokhylla, hennes berömda epifafium har Anne Carson skrivit om

      Radera
  3. Vilken spännande historia!

    SvaraRadera