måndag, december 16, 2024

Bland tomtar och troll

Tomtar och andra väsen i nordisk folktro, det är sådant som Skriv-Robert tycker att vi ska ägna oss denna tisdag för att få ihop en bra boktrio. 

Egentligen tycker jag rätt illa om "mystiska" figurer, troll, änglar och spöken, oavsett vem som skriver om dem, men visst: det måste ju finnas undantag. Och om man som jag bekänner sig till Selma Lagerlöfs fans måste man ju hacka i sig en hel del spökerier och trolldom, vare sig man vill eller inte. För spökar, det gör det i Selmas berättelser! Pekar inte på någon specifik, finns många att välja på.

John Bauers version av bergtrollet.
I trollens värld rör sig också en del författare. Och då hamnar jag hos Gustaf Fröding och hans "Ett gammalt bergtroll" (ur diktsamlingen "Stänk och flikar"). Cornelis Vreeswijk har sjungit in den, och det har han gjort med den äran! Trollet är en "ondögd och vildögd" figur och en riktig otäcking ... och Fröding var, konstaterar Cornelis med all rätt, "en hipp poet"!

Tycker också att den tomte som troget dyker upp varje jul är värd en extra tanke. För när reflekterade man senast över vad Viktor Rydbergs tomte egentligen gjorde, i den där kalla midvinternatten? Elva strofer har dikten, vi minns oftast bara den första. Det här är den näst sista och först här fattar man hur orolig tomten faktiskt, med all rätt, är för framtiden:

Tyst är skogen och nejden all,
livet där ute är fruset,
blott från fjärran av forsens fall
höres helt sakta bruset.
Tomten lyssnar och, halvt i dröm,
tycker sig höra tidens ström,
undrar, varthän den skall fara,
undrar, var källan må vara.

Copyright Klimakteriehäxan (och Viktor Rydberg också förstås ...)

2 kommentarer:

  1. när jag var barn och gick i skogen berättade min far alltid om troll, och visade jättens fotspår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att vi också hade troll i skogen ... men jag kan inte minnas att jag blev rädd???

      Radera