torsdag, maj 24, 2007

Vill ni se en Stjärna?

Barbara Streisand är i faggorna.
Hon ska sjunga i Globen. Inte förrän den 4 juli, för all del, men biljetterna släpps i nästa vecka, så den som är rädd att missa något får väl hålla sig framme.
Det är hennes första konsert i Sverige någonsin, och den enda i Norden.

Fast även den som är exceptionellt förtjust i Stjärnan Streisand måste ha ganska gott om pengar också.
Den billigaste biljetten kommer att kosta 2 100 kronor.
Jo då, jag har skrivit rätt och ni har läst rätt. Tillkommer säkert en beställningsavgift också, men den märks väl knappast när man kommer upp i de här prisklasserna.

Över två tusenlappar för en konsert! Och i Globen, där avståndet är enormt till scenen praktiskt taget var man än sitter!
Jag tyckte det var ganska mycket pengar vi betalade för att se Dolly Parton härom sistens.
Men då gick vi ändå två och hade relativt bra platser för en betydligt mindre summa än den vi nu talar om.

Flera riktigt stora artister har jag faktiskt sett live. Ta en sådan som Ray Charles – wow, vilket tryck! Viss likhet med Stevie Wonder finns – honom har jag också kollat in från parkettplats. Och Argentinas okrönta tangodrottning Susana Rinaldi, som varit både på Stockholms Jazzfestival och i Konserthuset. En sådan kväll glömmer man inte, jag lovar. En av jazzens udda men berömda storheter, Archie Shepp, spelade sax på Stadsteatern på 70-talet. Jag var där!

Med Dottern gick jag på en annan Globen-konsert som blev historisk på sitt sätt: sista framträdandet med ”riktiga” Spice Girls. Vi var många mammor på läktaren, och vi trevade efter näsduken allihop när kryddstumporna klämde i med ”Mama I love you”. Sedan sprack idyllen.

Det var också Dottern som hängde med när Simon & Garfunkel fyllde Globen. Och som förband hade de grabbarna som fanns på en av mitt livs allra första EP-skivor:Everly Brothers. Helt osannolikt – men riktigt kul och njutbart.
I tidernas begynnelse, då man skulle ”vara” Elvis eller Tommy valde jag Tommy. Så vad var naturligare än att gå på Berns när Tommy Steele hade show där? Sedan dess är han förstås fullkomligt bortglömd, men det hade sin charm då.

Jag skulle kunna räkna upp massor med fantastiska sångare och musiker som bjudit på underbara liveframträdanden – svenska idoler som Evert Taube, Povel Ramel och Monica Zetterlund icke att förglömma – men aldrig att biljetten ens har varit i närheten av 2000 spänn.

Vem skulle jag betala 2000 för att se? Tja, gamla riktiga Beatles, kanske, nu när man vet hur enormt stora de blev. Eller Elvis Presley, för sakens och mytens skull. Men det känns skönt att det är omöjligt i båda fallen, så man slipper fatta ett investeringsbeslut.

Ett litet tankeexperiment är det läge för här.
65-åriga Barbara Streisand har spelat in 61 skivor och medverkat i 17 filmer, om jag räknat rätt.
Tänk så många plattor och dvd-er man kan få för en enda biljett! Får man inte mer valuta för pengarna då?
Och då har jag ändå inte ens nämnt vad de bästa platserna i Globen kostar när Barbara tar ton. 5 500 spänn.
Som hittat. Eller hur?

Om det blir utsålt i alla fall finns också chansen att åka till London och digga henne. För 8000 kronor biljetten. Plus resan, då, och hotell, kanske.
Men vill man se en Stjärna så...

Copyright Klimakteriehäxan

Och om ni inte tror mig så står samma siffror både här och här!

5 kommentarer:

  1. Jag vet en hel del roligare saker att göra för 2000 spänn! Även om jag vore totalfanatiker! Men Globen? Och flera meter ifrån? För 2000 spänn? No way!

    SvaraRadera
  2. Anonym12:17 em

    Hon sjunger som en gudinna, men aldrig i livet skulle jag betala så mycket för att gå på konsert.

    SvaraRadera
  3. Anonym5:25 em

    Nej, så dyra konserter går jag inte på, Lisebergs säsongskort kostar 160 kr, jag vi går gratis på torsdagsjazz och får titta på många stjärnor..

    SvaraRadera
  4. Vi är rörande eniga - men jag kan slå mig i backen på att det blir utsålt snabbt i alla fall!

    SvaraRadera
  5. Anonym2:17 em

    Och TV-inspelat! "Pilligare", mer närbilder av Ms Streisand och hennes karaktäristiska utseende.(Jag själv frossar i att ha mycket finare och mindre näsa än hon har, men å andra sidan, vem har inte det?) Förmodligen också bättre ljud. En och annan välkommen reklampaus (läs toabesök - utan köer) samt för andra nödvändigheter, typ påfyllande av vinglaset.
    Njae, över 2000 spänn (för en medioker plats) kan jag tänka mig andra m-y-c-k-e-t mer intressanta saker att spendera summan på.
    Så spännande är hon inte. Trots att hon själv och hennes entourage förmodligen inte håller med mig.

    Viva Dolly P!

    SvaraRadera