lördag, maj 23, 2009

Strykfritt och slätstruket

Det fanns en tid när skjortor företrädesvis var av nylon, materialet i topparna hette banlon och den veckade kjolen hade terylene- på etiketten.
När plaggen hamnade i tvätten var det ”drip and dry” som gällde – ja alltihop var väl importerat från USA, såväl stilen som tänket, därav språkbruket.
På enklaste svenska var alltihop strykfritt.

Ta ordet i din mun och smaka på det: s-t-r-y-k-f-r-i-t-t.
Fint, eller hur?
Men vad hände? Jo, vi tröttnade. Tröttnade på kläder som inte andades, som blev noppiga, som sällan kändes riktigt fräscha.
Och så hamnade vi i linneträsket, med många avsteg in i bomullslandet och en och annan avstickare längs sidenvägen.
Ordet strykfritt var ett minne blott.

Nu har vi ju alla olika krav på hur släta kläder ”måste” vara. Jag vet husmödrar som stryker makens trikåkalsonger och sina egna trosor. Hade en period en kollega vars hustru uppenbarligen tröttnat och gått i strykstrejk, för hans skjortor var så skrynkliga att de kunde ha kallats krinklade, inklusive kragen, som stod i skarp kontrast till slipsen han knöt. Han fick sin egen hals att se ut som förslutningen på en gammaldags slöjdpåse, ni vet de där man stängde genom att snörpte ihop allt tyget med ett band.

Och jag har en annan manlig vän som aldrig skulle tillåta någon annan att stryka hans skjortor. De är perfekta, alltid. En annan kollega hittade den gyllene medelvägen: han strök kragen, men bara den. Och tog följaktligen aldrig av sig kavajen. En jämnårig kvinna jag gjort några resor tillsammans med har varje gång, absolut, ett litet strykjärn i packningen utifall att. Olika krav, som sagt.

Visst finns det fortfarande konstmaterial och visst har de väl blivit bättre sedan banlon var ordet på modet. Men har man en gång slagit in på bomulls- och linnevägen blir man helst kvar där. Det är bara det där med strykningen. Även ”strykfria” bomullsskjortor måste strykas efter några tvättar!
Jag lyckas alltid samla på hög. Högen får snart starka likheter med ett fjäll och kort därpå tänker man ”bergskedja”.

Så, äntligen, inträffar det ofrånkomliga: jag tar fram strykbrädan och sätter igång. Frustande av stolthet hänger jag upp pryl efter pryl, om inte perfekt släta så ser de i alla fall rätt hyfsade ut.
Vad händer sedan?
Jo, knappt har man satt på sig det där nystrukna så är det skrynkligt igen. Spåren av all nedlagd möda är som bortblåsta.

För detta på tal och någon säger blixtsnabbt, att linne ska vara lite skrynkligt, det hör till, det är snyggt. Fast det säger man inte om bomull. Som återskrynklas lika snabbt som linnetyg.
Det är en Sisyfos-situation. Bara att göra om från början, och försöka acceptera att bäst-före-ögonblicket är passerat så snart man klivit i plagget igen.

Alltså är det där strykberget en evighetsmaskin. Och även om kraven på att vara slätstruken fortsätter att variera, så vill ju ingen vara slätstruken, i överförd bemärkelse.
För den som tillhör den människotyp som vill ha pressveck på jeansen är det här med andra ord en osedvanligt slätstruken text.

Fast jag envisas med
att trivas i linne och bomull. Och faktum är, att ibland blandar man de två och då skrynklas tyget på något mirakulöst sätt mindre.
Strykas ska det förstås ändå.
Det är nog dags för ännu ett försök att erövra det där (rena) tvättberget. För strykfritt är, som sagt, ett minne blott.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

  1. Vi konsumenter vill ha strykfritt och slätt i affären, gärna billigt. Då får andra bada i massa gifter.. för usel lön.

    jag stryker inget... Blir det inte slätt i tumlaren, får det vara. Men nu har jag köpt linnekläder..
    Det sägs att på män syns, om de är gifta.
    Min man ser ogift ut ;)

    SvaraRadera
  2. Jag är nog en strykerska utan pressveck på jeansen. Jag stryker skjortor, blusar, jeans,dukar och örngott. Fråga mig inte varför jag stryker örngott men de vill jag ha släta. Jag har tummat på det där med slätheten på lakans så de viks endast numera, men örngotten ska vara släta. Och det ska vara bomull och linne i kläderna.

    Jag brukar försöka stryka samma dag som jag varit i tvättstugan, just för att slippa högarna. Då parkerar jag strykbrädan framför TV:n och får lite nöje samtidigt som jag håller på med detta evighetsarbete. Jag måste erkänna att just nu ligger lakanen ovikta sedan onsdagens tvättning. Även solen har fläckar....:-)

    SvaraRadera
  3. Du har mitt medlidande. Ska ta itu med en egen "bergskedja" imorgon. Det finns inget struket kvar i garderoben. Fiunderar på skjortstrejk ett tag för som du söger, vem vill vara slätstruken. Gränsen går vi att stryka t-shirts för min del. Om någon klagar på min uppenbarelse får jag köra med att "krinklat" är den nya svarta.

    SvaraRadera
  4. Jag verkligen hatar att stryka, men gör det ändå. Skaffade ett dyrt proffs-järn i hopp om att det skulle gå supersnabbt. Men nu måste jag vänta 8 minuter innan jag ens kan börja stryka. Det bästa är att när vattnet är slut så, måste jag lägga av för det dröjer tills man törs öppna locket, så det blir fortsatt strykning en annan gång. Men berget fortsätter att växa om solen skiner! Det är perfekt när det regnar, men det får inte åska. Strykning har blivit väderberoende hos mig...
    Kram Randi

    SvaraRadera
  5. Stryka göra jag endast mycket motvilligt. Det innebär att alla snygga skjortor och blusar som måste strykas hänger i garderoben. Jag tar på mig en tröja istället.

    Jag borde verkligen se verkligheten i vitögat och sluta köpa skjortor.

    SvaraRadera