tisdag, juni 09, 2009

Ljust reseminne - och tisdagstema

Till Paris kom jag, med buss, på en av mitt livs allra första utlandsresor. Sedan dess har jag besökt den franska huvudstaden ytterligare några gånger. Det är alltid lika fantastiskt att ströva omkring där - den där första veckan slet jag ut ett par skor fullständigt, det finns ju inget bättre sätt att uppleva en storstad än att göra det till fots!

Jungfruresan slutade mitt i natten på Norrmalmstorg. Bussarna hade inte börjat gå för dagen, och jag hade inte pengar som räckte till taxi. En medpassagerare var uppenbarligen i samma predikament. Hela reskassan hade gått åt, så enkelt var det. Vi satt på var sin resväska där på torget och frös lite grann när mörkret gick över i gryningsdis.

Men så gjorde han slag i saken. Vi skulle åt samma håll, visade det sig. Då sa han storsint:
-Jag bjuder på skjutsen!
Vadå, utan pengar? Jo, han skulle lämna sin klocka i pant!

Sagt och gjort. Hem kom åtminstone jag, med ljusa Paris-minnen. Får anta och hoppas att den chevalereske unge mannen, i ljust minne bevarad, gjorde det också. Men tänka sig ändå: en klocka som betalning, om än för att lösas ut! Försök det i dag, den som törs. Lämna en kinesisk prenumerationsklocka från närmaste damtidning och åk taxi för den - antagligen straffbart, klart bedrägligt beteende!

För några veckor sedan kom jag tillbaka till staden vid Seine. Nu hamnade jag för första gången på ett hotell i en för mig helt ny del av Paris, nära Eiffeltornet. Och jag blev tvungen att bekänna: nej, jag har aldrig varit dit. Aldrig brytt mig. Vet att man får köa i timmar, har nöjt mig med att se den där märkliga stålkonstruktionen på håll. En konstig inställning, tycker de flesta. Möjligen har de rätt ...

Nu har jag i alla fall varit där. Inte upp i tornet, visserligen, (jag gillar verkligen inte köer) men vid dess fot, och ja, jag blev imponerad.
Fast allra bäst var att se det på ett mindre avstånd, från den andra flodstranden, i kvällsljus. Och klockan 22 börjar hela Eiffeltornet gnistra och glimma, en ljusfest som tydligen kom till med anledning av millennie-skiftet.

Därför är mitt foto av Eiffeltornet om kvällen mitt bidrag till veckans tisdagstema, som är LJUS. Inte världens bästa bild, jag vet, det hade väl varit både enklare och snyggare med ett köpt vykort, men ändå. Och om du dubbelklickar på den blir den (framför allt den övre) lite maffigare!
Mer perfekta fotografier hittar du säkert den här vägen!

PS Om du ska besöka Paris i sommar och tänder (hoppsan) på detta så pågår en utställning om Gustave Eiffel och hans verk augusti ut! Eiffel kallas "mannen som trollade med järn" (Le magicien du fer) och det är fri entré.

Copyright Klimakteriehäxan

21 kommentarer:

 1. Den var en fin bild på Elfontornet

  SvaraRadera
 2. Fint... men det är Turkiet som hägrar för mig.

  SvaraRadera
 3. Nog tycker jag att dessa foton fungerar bättre än vykort...det här är ju "äkta" vara!!!!

  Att köa för vissa uplevelser är inte heller nåt för mig....ibland innebär ju det faktiskt att man inte blir desillusionerad ;)

  Tack för Ditt besök hos mig!!!

  SvaraRadera
 4. Vackra bilder och trevlig reseskildring.

  Jag håller med... ofta är det bara en besvikelse att stå och köa för något som man "ska" göra på en resa. Det är ofta de mindre sakerna... de som bara sker man minns länge efteråt.

  SvaraRadera
 5. Kul att läsa din berättelse från en resa. Vackert är det Eiffeltornet.

  SvaraRadera
 6. Jag föredrar dina bilder - de är verkliga! :)
  Och din berättelse! :)

  Tack för att du delade med dig.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 7. Mycket ljus på Eiffeltornet! Jag tycker fa den översta bilden är riktigt fin!

  Tack för din reseberättelse också, den var fin att följa!

  SvaraRadera
 8. En trivelig historie og flotte bilder. Paris ser virkelig ut til å være en vakker by!

  SvaraRadera
 9. Vackra bilder, och roligt reseminne!

  SvaraRadera
 10. Härliga bilder till en härlig berättelse! *L*

  SvaraRadera
 11. Två fina bilder på ljus!

  Paris är en härlig stad, dessvärre brukar vi bara bila igenom snabbt på sommarsemestrarna. Man borde ju faktiskt ta och stanna och njuta lite...

  SvaraRadera
 12. Tornet ser onekligen vacker ut i ljusskrud!
  Paris ligger på min "att-fara-till-lista"....
  Härligt reseminne du bjöd på.

  SvaraRadera
 13. Fint minne, jag har varit i Paris EN gång,
  i min ungdom utan pengar, hade inte råd att gå upp i Eiffeltornet.

  SvaraRadera
 14. Visst, man kan bara tycker om Paris. Jag var också väldigt omponerad av själva tornen och konstrukttionen. Det är något speciellt med den. Hälsningar / ela

  SvaraRadera
 15. Vilka vackra kvällsbilder från Paris. Ja det är en härlig stad/Lis

  SvaraRadera
 16. Stad i ljus! Paris by night, fint!

  SvaraRadera
 17. Vilken skön berättelse. Att slita ut skorna det känner jag igen... jag och min andra hälft har slitit ut några skor tillsammans på våra stadsvandringar:)

  SvaraRadera
 18. Läcker bild på Eiffeltornet, blir maffig uppklickad när ljuset kommer till sin rätt och med grenarna i förgrunden.

  SvaraRadera
 19. Vad vacker att se Paris upplyst. Mäktigt och mycket fina fotografier. /Amanda

  SvaraRadera
 20. Kul att så många lämnat spår efter sig! Gör som Monkan ovan, klicka upp den övre bilden i storformat! Och glöm inte att ta bekvämast möjliga skor på fötterna om/när ni beger er till Paris!

  SvaraRadera