lördag, juni 27, 2009

Sothönans vänner

För några år sedan tyckte jag det var häftigt att upptäcka en sothöna i vassen eller ute på sjön. De var, enligt mitt sätt att se, sällsynta.
Jag har levt vidare i den tron, lätt orolig över att de skulle ta slut, de där trevliga svarta små fåglarna med vit bläs över näbben.

Nu är jag beredd att signalera ”faran över”, trots alla hot som bevisligen finns mot sothönans – och framför allt då hennes kycklingars – överlevnad. För nu ser jag en ny kull varje dag jag knatar ut i det ljuvliga sommarvädret.

Mamma, pappa och fyra småttingar blev dagens skörd. Ungarna är så nykläckta att dunet står som ett litet moln runt de fjäderlätta kropparna. Men simma, det kan de!
Med risk för att ni nu börjar supertröttna på mina inte-tillräckligt-inzoomade bilder på sothönor sätter jag härmed punkt för denna fågel i min spalt.

Men till gruppen ”Sothönans vänner” tänker jag räkna mig även i fortsättningen.

Copyright Klimakteriehäxan (kan numera även gå under signaturen Insnöad på sothönor)

8 kommentarer:

 1. Anonym12:57 em

  Jag älskar dina bilder på sothönsen de söta. För mig får du gärna visa hur många som helst.

  Just nu är jag arg på duvorna som skrämmer och dödar de nykläckta småfåglar vars familj satt bo på mitt terasstak. Det är så trevligt med fågelkvitter men det låter skräckfyllt numera när duvorna attackerar familjen och pushar ut de små som ännu inte hunnit lära sig flyga och som faller platt rakt ner på stengolvet.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Kära Kulsprutan, tack för det! Då la jag raskt in två till ...

  SvaraRadera
 3. Jättefina bilder. Jag har bara några på vanliga änder, men de är söta de med. Kanske blir det ett inlägg så småningom...

  SvaraRadera
 4. Denna underbara natur!

  SvaraRadera
 5. Djur och natur tröttnar man aldrig på! Jag räknar med att du fortsätter att berätta om sothönsens öden och äventyr!

  SvaraRadera
 6. Anonym8:09 em

  Jag älskar sothönor. Så fina och så roliga de ser ut när de kommer upp på land med sina långa ben. Jag vill också bli med i Sothönans vänner :-)

  SvaraRadera
 7. Räknar med att få följa dina sothöns hela sommaren....vi måste ju få se hur det går för dem. :-)

  SvaraRadera
 8. Så jättefina bilder. Vi har sothöns som simmar omkring här nere i vår sjö. Annars brukar jag och en eller ett par änder bada tillsammans på morgnarna då ingen annan är vaken :)

  SvaraRadera