söndag, november 13, 2011

Tre bilder på Fars Dag

Dags igen! Fira Far! (för 80:e gången i historien)
Hur firar far själv?
Jo kanske genom att ligga raklång på soffan och göra så lite som möjligt. Precis som Kronblom.

Kronbloms skapare hette Elov Persson och serien fanns i Allers när jag var barn. Den stornäste gubben med långa ben, korta byxor och hatten ständigt på skallen blev sinnebilden för en slöfock till karl, en som hustru Malin förgäves få lite fart på. I dag har hans kökssoffa tagit plats på Norrtälje konsthall, och där ligger han precis lika inaktiv som någonsin.

Eller firar möjligen far genom att gå och ta sig några extra glas dagen till ära? Då skulle det kunna gå som i Leendets Lindhs tecknade serie. På Expressens redaktion kallade vi honom Leendet kort och gott när han kom och lämnade sina original, men i själva verket hette han Lars. Många leenden framkallade han. Nu är också han representerad på serieutställningen tillsammans med Kronblom.
För att ytterligare göda fördomarna av hur män är - ja kanske inte just på Fars Dag, men andra alldeles vanliga dagar - kan jag inte låta bli att lägga in fotot på ett exemplar av den klassiska gamla heminredningsdetaljen "den broderade bonaden", den som alltid ska bjuda på en tänkvärd devis. Bonaden sitter uppsatt, med häftstift precis som traditionen bjuder, inne på Café Hörnet i Norrtälje. Man kan ju leka med tanken att det faktiskt är en man som hållit i synålen!

Hur som helst: Grattis alla fäder - det faktum att ni är just pappor är absolut värt att fira, och en man måste väl få välja hur ... om nu inte ungarna sköter om den detaljen ...

PS Det köps enligt statistikerna visserligen färre presenter till pappor än till mammor på deras egen dag. Men är du ändå på jakt efter sista-minuten-present till far? Här får du kanske ett tips!

Copyright Klimakteriehäxan
(och Lars "Leendet" Lindh, förstås - dubbelklicka på bilden så blir den lättare att tyda!)

5 kommentarer:

 1. Anonym1:56 em

  Mor ror.
  Far är rar.
  Var det så det gick?

  Grattis alla rara pappor! Ni andra får bättra på er.

  Våghalsiga Vera

  SvaraRadera
 2. Vera - undrar verkligen om Kronblom kunde kallas rar??? Inte minns jag att han hade några barn heller för den delen.

  SvaraRadera
 3. Det var bättre förr, för oss män,,,,,eller?
  Blommor är nog bättre än både godis och bilar, men varför välja, och framför allt, varför välja bort.
  Gillar verkligen Leendets Lind.
  Ha en bra söndagkväll.

  SvaraRadera
 4. Fin bonad :) Vi har firat svärfar tre decennier, nu är det dags att vi firar maken också...

  SvaraRadera
 5. Anonym2:17 em

  Det var bara rara pappor jag önskade en god dag. Som det står i kommentaren. Kronblom var en latmask och orkade förmodligen inte ens befrukta.

  VV

  SvaraRadera