lördag, juni 14, 2014

När bokläsande blir traumatiskt ...

"Det finns fortfarande en missvisande romantisering kring bokcirklar. Många tar för givet att de är höjden av sofistikerat mys: idel ödmjuka entusiaster runt ett bord med plockmat, smultronteer och såna där franska macarons som piffiga tjejer petar på medan de kallar varandra 'finaste' och 'geni'. Stämningen skälver likt doftljusets låga. /.../ En snabb sökning på nätets bokforum räcker för att bekräfta att många bokcirklar är traumatiserade. /.../ Andra vittnar om plågan i att uthärda framhummade tvåtimmarsanalyser eller ständigt mästras av gruppens hobbydoktorand."

- Bibliotekarien Jenny Lindh svarar på alla möjliga sorters frågor om böcker i Dagens Nyheter. När det i dag handlar om hur man har det i landets otaliga bokcirklar (som blir ständigt fler) tänker jag att det kanske trots allt är lugnast att jag inte är med i någon ... Som tur är kan man samtala om det man läst utan att göra det under ordnade former. Och det är vi många som gör!

5 kommentarer:

 1. Jag andas ut... behöver alltså inte känna mig utanför bokcirkelns magiska värld. Ända sen jag läste en massa tvångslittertur på universitetet har jag inte förstått det intressanta i att dissekera sin läsupplevelse.
  Jag minns att jag var så less på det att jag bestämde mig för att sluta läsa - det gick ju inte, men jag bestämde mig för att aldrig läsa en bok bara för att nån sagt att jag måste. Och det har jag hållit. Fångas jag inte direkt, ger jag boken högst 50 sidor.

  SvaraRadera
 2. Bloggblad - jag håller med. Förr i världen läste jag alltid ut hela boken oavsett vad jag egentligen tyckte. Men så en dag inser man att livet inte räcker till ... och då får den inte-så-lyckade boken stå tillbaka!

  SvaraRadera
 3. jag läser helst själv... har försökt vara med i en finsk bokcirkel, men jag fuskar och läser ändå oftast på svenska...
  (Några herrar i sällskapet har fastnat i långa monologer om eländes elände typ första vinterkriget, men nu har cirkelledaren tystat långpratare efter en stund)

  SvaraRadera
 4. Har varit med i väldigt trevliga bokcirklar, även om just bokpratet inte tagit så stor plats..., men ogillar att behöva läsa böcker jag inte har lust till så nu läser jag själv och bloggar istället :)

  SvaraRadera
 5. Jag är heller inte med i någon bokcirkel - vill inte bara bunden av mer än jag är...
  Men tydligen så missar jag inte så mycket. För övrigt brukar jag alltid tycka tvärtemot alla andra och det är ju inte så populärt.
  Ingrid

  SvaraRadera