Att ha eller inte ha trasmattor, det kan vara en konfliktanledning så god eller dum som någon. Lite krångligt blev det när en JÅ (skriver inte ut namnet för att hejda googlarna) sa att riktiga svenskar har trasmattor – ja jag minns inte exakt hur orden föll, men effekten blev att den som tidigare var tveksam blev ännu mera skeptisk mot denna fina urgamla traditionella form av återvinning.
Den som har en egenhändigt tillverkad trasmatta kliver omkring på sina avlagda kläder och lakan. Det kan bli många kära återseenden och minnesbilder: där klänningen som jag tyckte så mycket om, och där blusen mamma alltid tog när hon ville vara lite extra fin!
Sedan kan man köpa trasmattor för märkvärdigt lite pengar också. Själv handlade jag en stor vid mitt hittills enda besök i Tunisien. Det var många år sedan, men den håller än. Ikea erbjuder trasmattor, troligen indiska, så billiga att man skäms. Och så finns konsthantverkarna, väverskorna som älskar gamla jeans eftersom det blir stadiga trasor i härliga blå nyanser ...
Jag äger också en vävstol, men den har inte varit flitigt använd. De gånger jag slagit in lite trasor i en varp har jag gjort det hos någon annan. Men roligt är det, ganska fort går det och resultatet blir utan undantag fint.
Någon gång, kanske var det på 70-talet, vävde vi kassar, kuddar och dukar på löpande band. Egen design! Inte så vanligt längre, men ibland dyker de upp, traslöparna, gärna i lätt museala miljöer, som på min bild.
Tyvärr är också själva vävstolen på väg att försvinna. Ingen vill köpa dem längre, ingen tycks ha plats för dem hemma där de en gång var självklara, nyttiga och rent av nödvändiga.
Som tur är kan textilier numera återvinnas på andra sätt, som också är bra för miljön. Men då går vi miste om tidlösheten, de användbara minnena som bara en trasväv kan erbjuda. Fast även om det inte blir egna minnen är en handvävd trasmatta den perfekta souveniren från sommar-Sverige!
Copyright Klimakteriehäxan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag gillar faktiskt trasmattor och vi har en i hallen. Skulle dock aldrig komma på tanke att väva en själv. På loppmarknader ser man ofta dessa minnen från 1970-talet. Där säljs dom för en spottstyver.
SvaraRaderaDagens relativt billiga trasmattor - alltså dom som säljs hos IKEA eller Åhléns är troligen tillverkade i Kina...
PS. Är så himla trött på denna Ann S. Hur blir man av med henne? Undrar hur hon just hittat till dig, mig och några andra av mina bloggkompisar som inte lider av varken psykisk ohälsa eller daignoser. DS.
finnarna var nog först med denna tradition!
SvaraRaderaÄlskar trasmattor och har det på landet tyvärr inte egenvävda.
SvaraRaderaTrasmattan har så otroligt många år på nacken att kanske kan den få ännu en renässans nån gång ... de första lär ha spårats till 1700-talet och det var först i slutet av 1800-talet som de blev vanliga hos "allmogen", dessförinnan var det förbehållet finare folk att ha trasmatta! Medan bönderna hade granris eller halm på sina golv.
SvaraRaderaFinnskogarna i Värmland var nog fullt av finnar som vävde trasmattor. ♥
SvaraRaderaäven i storstäder i Finland, till och med mitt i Helsingfors finns 14 st allmänna bryggor, där man kan tvätta sina trasmattor.
SvaraRaderaHär hittar du 14 trasmattobryggor, om du vill tvätta dina trasmattor i Helsingfors:
http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/muu-vapaa-aika/matonpesulaiturit/
Fascinerande med matt-tvättplatser!!!! Antar att även såna som inte är vävda av trasor kan tas dit. Men ojojoj jag tog Google translate till hjälp. Folk som är beroende av den tjänsten är det verkligen synd om!
SvaraRaderajag minns att min mormor alltid (!?) satt och klippte mattrasor, minns hur hon klippte hörnen så där runt - hon bodde hos oss något år när min tolv år yngre syster föddes 1965.
SvaraRaderariktiga turistplatser mitt i Helsingfors (ser inga ikea-mattor):
SvaraRaderahttps://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/a2/11/b7/a211b7825c77d3654246807c58fa3a98.jpg
Kanske kommer vävstolar att efterfrågas igen - lusten (modet) att väva och sticka har alltid gått i vågor. Under tiden kan man ju alltid hänga saker på sin vävstol, eller låta barn bygga kojor av den - det senare går utmärkt om man hänger trasmattor över den.
SvaraRaderaDessutom kan man väva så mycket mer (och roligare saker) än trasmattor.
Margaretha
Hannele - jag fick också lära mig att "runda hörnen" när jag klippte mattrasor. Så oändligt tråkigt!
SvaraRaderaMargaretha - jag har vävt dukar också, men det härliga med trasvävar är ju att de växer så fort! Dock är jag rädd att intresset för att äga en egen vävstol är dött för evigt. Sorgligt. En bekant lät göra ved av sin, eftersom ingen ville ha den, inte ens gratis.
Hoppas du har fel!
SvaraRaderaJo, jag vet att det är näst intill omöjligt att avyttra en vävstol i dag - men jag har ändå en liten annan bild av situationen. Rätt många unga personer vill tala vävning med mig - men inte trasmattevävning, utan mångskaftade och mer tekniska vävar, helst med datorprogram.
Förresten är jag inte en riktig svensk enligt JÅ's definition.
Ska man nödvändigtvis väva med trasor, så går det utmärkt att limma ihop dem - om man inte bara lägger dem om lott. Hemslöjdstanter brukar inte gilla det, men kan inte se någon skillnad på den färdiga produkten.
Margaretha