fredag, juli 08, 2016

Dagens läsning – och morgondagens

Bokbloggsjerkan tar minsann inte sommarledigt, även om så många andra gör det! Men veckans fråga är anpassad till semesterfirare, med gott om tid för böcker.
Vad läser du just nu och vilken bok har du tänkt ta till när den är utläst? undrar Annika, värd för jerkan.

Katarina Wennstams "Skuggorna" är jag mer än halvvägs i. Riktigt ruggig läsning stundtals, med feministiska förtecken och möjligheter att fundera över våld i relationer av olika slag. Varför? Hur? Och vad göra? Går det att "rättvist" hämnas på förövaren?

Därefter tänkte jag faktiskt döva ett dåligt samvete. "Den tjugonionde bokstaven" fick jag i present av författaren själv, Bo Strömstedt, för många år sedan. Kom på nu, när han är död, att jag aldrig läst den. Nu ska jag göra det. Vi har en del gemensamma nämnare: kärleken till Fröding, till exempel. Och Bosse, som jag känt i 49 år, har varit min kollega, chef, vän och granne. Önskar honom fridfull vila nu, i poeternas himmel, där han hör hemma.

Jerkan innehåller också en bonusfråga. Annika vill ha tips på saker att lyssna på i sin nya (?) mp3-spelare men inte ljudböcker. Radioteater då? Företeelsen låter kanske gammaldags, men det kan vara riktigt bra.

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

Monika sa...

Wennstams böcker brukar vara bra, men den serien har jag inte börjat läsa än.

[Anna] sa...

Jag har fortfarande inte läst någonting av Wennstam. känns som jag borde ha gett henne en chans för tror jag skulle gilla böckerna!

Vargnatt sa...

Wennstam har jag inte läst något av ännu

Bokdamen sa...

Har inte heller läst något av Wennstam ännu, så mycket böcker/författare och kort om tid.... ;)

Lena sa...

Wennstams böcker har jag tänkt läsa så småningom.

Klimakteriehäxan sa...

Ge Katarina W en chans! Inte "vanliga" deckare!

Anna/notonmusic sa...

Kanske något för mig som aldrig varit deckarfantast? Jag tycker det verkar så spännande med deckare men lyckas aldrig sugas in i böckerna...

Boklysten sa...

Jag tror jag läst någon bok av Wennstam en gång i tiden...kanske det vore dags att prova igen.

Evelina Nilsson sa...

Den enda bok som jag har läst av Wennstam är Alfahannen och jag läser gärna mer av henne.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Bo Strömstedts bok verkar kul.

Annette sa...

Katarina Wennstam lämnar nog få oberörda. Jag upptäckte hennes artiklar och läste sedan Flickan och skulden (om jag minns rätt på titeln). Ibland tycker jag att hon är för onyanserad, men jag är ganska säker på att hon haft betydelse för synen på våldtäkt. Numera tycker jag att Elisabeth Mazzi Fritz är en tydligare förkämpe för kvinnors rättigheter i exempelvis våldtäktsfall, men Wennstam måste väl ha varit en av de första som lyfte frågan om tex betydelsen av vad en våldtagen tjej/kvinna hade på sig vid övergreppet. Mazzi Fritz ställde ju nyligen den uppmärksammade motfrågan i en rättegång, vad förövaren hade för kalsonger på sig, för att belysa hur irrelevanta sådana frågor är även när det gäller brottsoffren.

Benita sa...

Har inte läst någon av böckerna.

Mrs Calloway sa...

har läst Skuggorna och den var ju otäck. öga för öga och tand för tand, det var de ju noga med. jag beundrade alltid Bo Strömstedt för hans kolossala beläsenhet och stora kunskaper

Åsa C sa...

Katarina Wennstam har jag inte läst något av... ännu. ;)

Sara Pepparkaka sa...

Det låter så fint att ha fått en bok av Bo Strömstedt!

Marie Eggimann sa...

Wennstam har jag läst varenda bok av, riktigt bra böcker.

Madde sa...

Hoppas du får en trevlig läshelg!

Eva Karlsson sa...

Jag lyssnade på Skuggorna förra sommaren när jag gick långa promenader. Kom till en tunnel där jag såg två killar kommande gående emot mig och precis då var det extra otäckt i öronen. Blev löjligt rädd och tänkte börja springa. Det gjorde jag dock inte, och killarna var bara vanliga snälla killar :-)
Så man kan ju säga att jag levde mig in i hennes bok :-)

Klimakteriehäxan sa...

Eva - ja ibland påverkas man mer av det man läser än man riktigt begriper ...