torsdag, augusti 16, 2018

Läs ungar, läs!

Mia i bokhörnan ska ta sig an en tredjeklass och tar avstamp för helgfrågan i sin jobbsituation: Har ni några tips för att få barn att tycka om läsning?

Det där är en oerhört viktig fråga, som ligger mig varmt om hjärtat. Men något enkelt abrakadabra är svårt att plocka fram. I själva verket börjar uppdraget väldigt tidigt, hemma, med pekböcker, massor med högläsning, spännande bilder. I förskolan måste personalen också se till att det finns böcker tillgängliga, oavbrutet. Massor med högläsning igen!

Lite längre upp i åldrarna blir det definitivt svårare. Det gäller att hitta böcker i ämnen som kan fånga, boken om Zlatan är omvittnad som något som fick ovana läsare att bli bladvändare. Harry Potter blev också mångas favorit. Som vuxen måste man nog lägga band på sig för att inte försöka tvinga på ungarna egna gamla favoriter eller klassiker.

Som lärare har man säkert en riktigt tuff uppgift. Som förälder måste man ta sitt ansvar. Och jag tillåter mig att tro att högläsning faktiskt kan fungera i alla åldrar, om bara den som läser inte stakar sig hela tiden förstås ... Testa en hörbok, det finns ungdomsromaner att lyssna på, exempelvis utmärkt inlästa av Morgan Alling!

En sak är säker: läsvana ungar går det bättre för, både i skolan och senare i yrkeslivet. Ordförråd är bra att ha i alla lägen, och jag brukar säga när jag pratar med barn (har gjort en del gästspel i skolklasser) att man har aldrig läst en bok i onödan, vad det än är för bok!

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

  1. högläsning är mysigt ❤️ (vi har barn som inte läst så mycket, mer matematiskt inriktade... det har gått bra för dem i livet - själv hade jag önskat vara mer musikalisk)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är några år sedan jag tog det ... men båda läser fortfarande!

      Radera
  2. Här har jag två helt självklara tips som dessutom bevisligen har funkat:
    Harry Potter och Zlatan. Hoppas fler författare följer Rowling och Lagercrantz.

    SvaraRadera
  3. så sant som det är sagt. i hem med böcker och läsande föräldrar som säkert också läser högt för barnen kommer ju böcker och läsning att ingå som något alldeles självklart i vardagen

    SvaraRadera
  4. Du har så rätt.
    Ljudböcker är ju en form av högläsning som jag uppskattar mycket.

    SvaraRadera
  5. Det stämmer helt och fullt det du säger. Läser omgivningen, föräldrar osv så blir läsningen mer självklar från första början. Det spelar ju mindre roll vad, viktigt att den läser. Det jobbas mer och mer med läsningen där den inte är lika självklar och tidigt. Ljudböcker är helt klart en form av högläsning, är nog en anledning till att jag gillar ljudböcker.

    SvaraRadera
  6. Som skolbibliotekarie högläste jag en del på högstadiet. Det går att trollbinda även den åldern :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min mamma var göhstadielärare i svenska och hon säger att det var en helt underbar känsla att se en hel klass högstadieelever sitta som trollbundna när hon läst högt, att strunta i att klockan ringde för rast ...

      Radera
    2. Jag har varit med om liknande! Ljuvligt!

      Radera
  7. Men varför ska man inte "tvinga på" barnen ens egna favoriter? Jag har högläst Den Oändliga Historien, Momo, alla Narnia samt Tordyveln flyger i skymninen och sonen har älskat dem! Vi har blandat upp det med nya böcker som serien Dalslandsdeckarna som jag först högläste och som han sedan fortsatte att läsa själv. Och så tjatar jag om läsplatta, det var det som gjorde det enklare för sonen när han kom upp i den åldern att han läste själv.
    Jag skrev om det här: https://solsomsol.blogspot.com/2015/03/kan-man-skapa-en-bokmal.html

    och fortsättningen kom här:
    https://solsomsol.blogspot.com/2016/06/blev-det-en-bokmal.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det funkar är det ju jättebra - men om ungarna inte tänder måste man nog tänka om, leta annan lektyr. Jag har haft tur, precis som du.

      Radera
  8. Jag tror också på högläsning och ljudböcker. Och att inte tvinga på barnen gamla klassiker bara för att man själv har läst dem. Att ge en skoltrött fjortonåring Röda Rummet är nog ingen bra idé ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä det är nog inte det ... min reklamkampanj för Hemsöborna gav inget resultat ... :-D

      Radera
  9. Jag håller med dig, det är mycket svårare att locka barn i mellanåldern att läsa om de inte själva vill det. Jag sitter i den sitsen just nu, med en tolv- och en trettonåring som inte vill läsa böcker helt plötsligt. Mina idéer för att få dem att tycka om att läsa böcker är (i princip) uttömda.

    SvaraRadera
  10. Det är viktigt att föräldrarna läser för barnen och läser själva, men när de inte gör det är det svårt.

    SvaraRadera