söndag, juli 31, 2022

Teater med glasspaus

Presenterar härmed den största skylten på mycket länge, men är det Skyltsöndag som BP vill ha det så är det! Teater i Värmland handlar detta om. 

Att sammanstråla med Selma Lagerlöf är ju något man rent av drömt om. Nu har det skett! Hon gestaltas (som vuxen) av Marika Lindström, som tillbringar stor del av sommaren i trakten av Sunne, alltså nära Selmas Mårbacka. Där finns nämligen sedan 50 år Västanå teater som i sin Berättarlada, alldeles invid Rottnerosparken, satt upp sina egna tolkningar av en lång rad av Selmas texter på scenen. Nu "En saga om en saga", en sorts jubileumsföreställning och ett potpurri på Lagerlöfska romaner.

Detta är nästan ett familjeföretag: Leif Stinnerbom skiver och regisserar, Magnus Stinnerbom skriver musiken, Sophia Stinnerbom leder orkestern, Inger Hallström Stinnerbom designar kläderna,  och ett par unga flickor med efternamnet Stinnerbom har mindre roller. 

Över trettio personer finns på scenen, och fem musiker står för tonerna. I ensemblen finns briljanta, ekvilibristiska dansare, och scendräkterna är otroliga både i färg och form! Selmas klänning, som är lite mer nedtonad, vill jag gärna ha en kopia av ... Man rycks med i tretakt, och stundtals är det väldigt fyndigt med kul scenografiska trick.

Här möter publiken Anna Svärd, Jan i Skrolycka, Gösta Berling och Nils Holgersson, för att nämna några. När Akka leder den flygande gåsflocken blir det jättesnyggt, och när den dyrbara Löwenströmska ringen hämtas upp ur en grav är stämningen lite märklig ... men liket protesterade ju inte, som gravplundrarna konstaterar ...

För en infödd värmlänning är det dock av och till ganska plågsamt att höra hur skådespelarna halkar fram och tillbaka mellan rikssvenska och (oftast dålig) värmländska, ibland i en och samma mening. Så detta är faktiskt mer en fest för ögat än för örat. Men fullsatt verkar det vara, kväll efter kväll. Och en originell teaterupplevelse får man tveklöst!

Utan tvekan är "ladan"en häftig teaterlokal.

Foto Håkan Larsson
När man går på teater vill man ofta ha något att stoppa i munnen när det blir paus mellan akterna. Exempelvis en glass! Såg i och för sig inte att just de här sorterna fanns att tillgå utanför Berättarladan, men kör lite glasskyltning ändå.
Klings glass görs i Mariestad. I nutid, fast affischen ser urgammal ut!
I mellanakten finns gott om tid för en glass.

Ny för mig: Farbror Arnes glass. Vilket visar sig vara en hommage till
mannen som en gång grundade Triumf glass. Han hette Müntzings i
efternamn och påstås ha börjat sin karrirär i glassbranschen redan
som 14-åring ...
Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. Svar
    1. Absolut. Tror det här var tredje gången i Berättarladan för min del.

      Radera
  2. Glass även här och en ny sort dessutom, Farbror Arnes glass. Intressant med teatern om Selma Lagerlöf och originell teaterlokal.

    SvaraRadera
  3. Bara för att Marika Lindström spelar Selma skulle jag vilja se teatern. Hon, Marika, brukar prestera väldigt bra.
    Familjen Stinnerbom har sommarprogrammet fixat :)

    SvaraRadera
  4. LillaSyster9:17 em

    Synd att det inte är lokalaförmågor på scenen =) Då hade det klingat vackert. Fint skyltat och en fin hyllning till Selma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte dunderkoll på ensemblens medlemmar - några är kanske från bygden, även om man nu "importerat" huvudrollsinnehavarinnan.

      Radera
  5. Vad trevligt med ett besök här. Har varit här men tyvärr då inte sett någon teater. Skulle gärna göra det.
    Och Marika Linndström kan jag tänka mig gör sig fint i sin roll.
    Klings glass minns jag sedan barndomen i Mariestad och har jag varit i trakterna där den varit till salu har jag gärna testat den-
    Nytt för mig var Farbror Arnes glass. Men nog skulle jag gärna även smaka den-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att detta var mitt tredje besök i "ladan". Kul och annorlunda. Klings glass har jag inte provat, men köpte Farbror Arnes med "brynt smör". God men inte sensationell.

      Radera
  6. Ja, vad ska man säga om teaterföreställningen. Själv är jag ju totalt "okulturell", och hade troligen tacksamt tagit emot rikssvenskan. Åt andra sidan är värmländska lättare att förstå än skånska så...;-)
    Pojken på glasskylten ser oerhört skeptiskt ut - hahaha:-)
    Så många av mina bloggkompisar som helt plötsligt bloggar om glass. Det kan väl inte vara jag som inspirerade er att blogga om glass efter mitt inlägg om hundglass;-)
    Ser att Arnes har också "brynt smör" i sin glass. Det har "min" Snö också. Å du som älskar glass borde ge dig iväg till Odenplan för att testa. Snö's glass innehåller brynt smör, kola och rosmarin...

    Tusen tack för att du skyltar och länkar:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, glass på Odenplan ska alltså upp på min to-do-lista!
      Vad teatern beträffar tror jag de hade tjänat på att skippa dialekten och köra rikssvenska rakt igenom, även om någon av skådespelarna lät rätt så värmländsk.

      Radera
  7. Brynt smör måste vara årets smak på glass, ser den på reklam lite varstans! Selma ja, henne hälsade jag på i Falun på Dalarnas museum där hon hade en helt egen avdelning, hon bodde visst ett antal år i staden. Trevlig med teater som drar publik, så är inte alltid fallet. Den nygamla glassreklamen gick hem hos tanten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också "hälsat på hos Selma" i Falun, jättefint! Jo fullsatt i ladan var det så vitt jag kunde se. Folk kommer, ofta långväga teatersugna.

      Radera