lördag, augusti 06, 2022

Veckans mening – om Kina

Äntligen! Äntligen har jag läst ut sista delen i en trilogi som jag påbörjade för jättelänge sedan. Det är den tyske journalisten Jan-Philipp Sendkers romaner som utspelar sig i Kina: "Viskande skuggor", "Ensamhetens språk" och "Vid nattens ände". Sendker är väl bekant med landet efter att han jobbat och vistats flitigt där i mer än tjugo år. Hans böcker tilltalar mig mycket därför att han lyckas kombinera en spännande intrig med otaliga inblickar i det moderna Kina, där spåren efter Mao och hans kulturrevolution lever kvar och respekten för mänskliga rättigheter inte finns. I den tredje och avslutande delen rövas en 4-åring bort och det är början på en nagelbitar-story i miljöer där mutor och korruption hela tiden är maktens medel, rädslan utbredd. Där väljer jag Veckans mening, den som ska ha funnits i det jag nyss läst och som fått mig att hejda mig ett extra litet ögonblick  detta i enlighet med Skriv-Roberts intentioner

Så gott som alla högre funktionärer i alla provinser främjade släkt och vänner eller byggde upp företagsimperier med hjälp av bulvaner.

 Använde ett alldeles nytt bokmärke vid läsningen, en klädetikett som var på tok för
snygg för att slängas! "Smashed Lemon" heter modefirman och sanningen att säga
så har jag inte en aning om vad lappen suttit i för plagg

(Du kan förstås klicka på bilden för att se den större!)
Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

  1. Alla är jämlika, men några är mer jämlika än andra...

    SvaraRadera
  2. min kusin gifte sig med en fattig kines, som var lärare i ett minoritetsspråk som bara pratades av 10 miljoner... hon fick till slut ihop pengar till hemresa till Finland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon var förmodligen väldigt glad när hon kom hem igen ...

      Radera
  3. det verkar vara en spännande serie. under en period i mitt liv läste jag massor av böcker som tilldrog sig i Kina. känner igen det där med gynnandet av släkten

    SvaraRadera
  4. Intressant att läsa bok vars handling utspelar sig i Kina. Mutor och korruption är nog tyvärr vanligare än man tror, överallt, mer eller mindre.

    SvaraRadera
  5. Ja, allt är inte "nytt" i Kina, och jag är inte alls förvånad över innehållet i citatet. Sedan är det jättekul att du har hittat ett fejkat bokmärke som dessutom är skitsnygg:-)

    SvaraRadera
  6. Anonym8:35 em

    Den författaren har jag inte hört talas om. Min kulturkompis Bibi, som läst alla ”stora” försöker att bättra på min bildning och lånar ut böcker ur sin stora samling (hon var recensent förr). Idag slog jag igen ”På spaning efter den tid som flytt” efter att ha läst 5 sidor. Jag är nog ett hopplöst fall. Tar en deckare på Nextory i stället.
    Bloggblad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Sendker är lättläst, ge honom en chans!

      Radera
    2. Anonym7:12 em

      Ok. Om han finns på Nextory är det lätt.

      Radera
    3. Han finns definitivt där.

      Radera
  7. Har läst böckerna och tyckte de gav mig en hel del. Vi bodde i KIna, i peking , i dryga 4 år och har rest en hel del i landet, så böckerna "fyllde på". Och just mutor och korrumption verkar det som om hela världen ägnar sig åt. Dock på olika nivåer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker att författaren inte är superpoppis bland Pekings makthavare ... jag är hur som helst förtjust i det han skriver.

      Radera
  8. Tack för boktipset. Har just läst Vilda Svanar, som handlar om tre gerationer kvinnor som växer upp i Kina. Väldigt intressant och kanske ännu mer då min sonhustru är från Taiwan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å den boken älskade jag! Fast länge sedan nu, borde kanske läsas om. Skillnaden mellan den och den här trilogin är som jag minns det att Jung Chang skriver om traditionerna inbakade i kvinnorollen, Sendker mer om hur det nutida Kina fungerar.

      Radera