onsdag, december 14, 2022

Kulturell jul?

Vilka tips på kulturella verk på jultema har du? Det är Enligt O som undrar, i Veckans kulturfråga.

Varje år så här i adventsspurten dyker liknande frågor upp i bloggosfären. Även kultur som vi ska konsumera förväntas ha en air av granbarr och stearin och glöggdoft omkring sig.

Och visst finns det väl att välja på. Filmer som troget dyker upp år efter år: "Love Actually", "The Holiday" och "Tomten är far till alla barnen". Jag har sett alla tre och måste inte prompt se dem igen. Men "Kan du vissla Johanna?" är en hjärtevärmare som jag kan tåla ännu en repris av, om jag inte har något annat för mig. Sänds varje julafton.

När det gäller att läsa
om jul förhåller jag mig ganska skeptisk, väl medveten om att det skrivs rader av feelgood-historier med jultema i hopp om att de ska hamna under granen. Göran Tuntröms starka roman "Juloratoriet" är en bra klapp, trots att den väl egentligen inte alls 
handlar om jul, fast titeln gör det. För egen del har jag nyss upptäckt "Selma Lagerlöfs jul" och den vill jag gärna ha! Klas Östergrens "Julrevy" läste jag förra året, kände inte att den var särskilt märkvärdig (ursäkta). Charles Dickens "En julsaga" (A Christmas Carol) från 1843 kan jag dock tänka mig att läsa igen. Plus några barnböcker  kanske kan barnbarnet lockas av någon av Astrid Lindgrens jular?

Ja men musiken då? Julmusiken! Ack ja, min smak är inte av den "fina" sorten. Jag tillhör gänget som fattar att Niklas Strömstedts "Tänd ett ljus" är populärast i Sverige. I "Feliz Navidad" trallar jag gärna med vid José Felicianos sida. Tommy Körbergs jul-cd gillar jag också, frågan är om vår cd-spelare funkar? Tycker också om mycket av det som spelas och sjungs i kyrkorna så här års, det "hör liksom till" och har gjort det länge, ända sedan jag var barn.
Inser att den som hoppades få några spännande nya jultips här tyvärr kammade noll. Fast den som liksom jag gillar svenskt glas och design med tradition kanske vill köpa ljusstaken Kulan? Den som förr var i rödlackerat trä men som i modernare version finns i klarglas och svart. En nygammal klassiker!

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. Vackert att ha hyacinters rötter i glas, hittade en fin vid Återvinning, nån som tröttnat, kanske inte design... Hoppar Selma denna jul, läste hennes noveller förra året. Älskar årets Julkalender i svt, den lyfter fram skillnader väldigt bra; vanor, språkbruk... tänkvärt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske gav jag upp tv-kalendern för snabbt.

      Radera
  2. det räcker i allmänhet att se julfilmerna en gång. om en bortser från Fanny och Alexander, förstås. jag har de där gamla rödlackerade i trä. visste inte ens att de fanns i glas. tack för det tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köpte glasvarianten som en bröllopspresent!

      Radera
  3. Tack för tips! Men eftersom jag är ganska ojulig går det bra med det som inte är så julrelaterat.
    Men visst har jag läst Selma Lagerlöfs Jul och Juloratoriet och en del annat. Inte minst när det kommer till Astrid Lindgren och jular.
    Men jag gillar Jussi Björling och "Helga Natt" Oslagbar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tommy Körberg är inte fy skam heller!

      Radera
  4. Säger bara A Christmas Carol. Oslagbar jullitteratur. Och så The Pogues - Fairytale Of New York på det då är åtminstone min jul räddad;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för the Pogues - den jullåten hade jag aldrig hört!

      Radera
  5. Selmas julnoveller har jag också med - fast det här kanske inte var noveller? Och Astrid Lindgrens jular har hög mysfaktor, helt klart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jul får gärna vara lite gammeldags, eller hur? Småländsk, värmländsk ...

      Radera
  6. Är egentligen också en julskeptiker, men försöker hitta julstämning genom kulturen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får inte överdriva ... och det var mycket roligare när barnen var små!

      Radera