torsdag, februari 08, 2007

Word Cup

European Word Cup är det fyndiga namnet på en fotbollsturnering som ska spelas i Sverige i år. I början av juni är det dags för ”kulan i luften”, som det brukar heta bland sportfånarna.
Matcherna spelas i Malmö, och kanske blir det intressant inte bara för den redan fotbollstokige.
De olika lagen kommer från Danmark, England, Tyskland, Italien, Ungern och så förstås från Sverige, värdlandet.
Och spelarna lovar att det blir bra fotboll – men egentligen har de alla en annan gemensam nämnare och specialitet. De är författare.

Svensk lagledare är Fredrik Ekelund, Malmö-bo med en rad blodiga deckare bakom sig. Han har ett starkt lag med bl a flera kollegor i kriminalgenren – här finns Mikael Niemi, Åke Edwardson, Peter Kihlgård, Henning Mankell och Göran Greider, och alla tycks ha spelat fotboll på allvar i sina tidigare liv.
Sverige anses dessutom vara favorit till förstaplatsen efter att redan ha vunnit tre år i rad.

Alltihop startade i Italien, där fotbollen som bekant är folksporten framför alla andra. I deras lag i år finns en fenomenal romanförfattare: Alessandro Baricco, översatt till en massa språk, varav svenska är ett. Han har skrivit två lysande böcker, i det lilla formatet, som jag läst: den fantastiska skrönan ”Nittonhundra” om mannen som var en gudabenådad pianist och levde hela sitt liv ombord på en båt, och så ”Silke”, om passion i svunnen tid när silkesmaskarnas skira trådar var blytung internationell handelsvara. Båda böckerna hade platsat på min omläsnings-lista, fast jag kom inte ihåg Baricco då.

Två namn i de andra lagen känner jag igen – i England spelar Tim Adams, som skrev ”I huvudet på John McEnroe” (som också sägs vara läsvärd) och Tyskland har med sig författaren till tv-eposet ”Heimat”.
Kanske får läslusten också ett uppsving i samband med Word Cup, för deltagarna ska möta allmänheten även utanför fotbollsplanen. Det blir uppläsningar, debatter och samtal.

Och läslusten i Sverige kan behöva lite påspädning, det visar Statistiska Centralbyrån SCB:s återkommande undersökning om våra levnadsförhållanden. Sedan början av 80-talet har unga män och kvinnor minskat sin bokläsning med över 10 procent.
När momsen sänktes 2002 ökade läsandet lite, men det var tillfälligt. Antalet män som läser böcker sjunker stadigt. Fler och fler karlar läser aldrig över huvud taget – för 25 år sedan var 22 procent av de svenska männen helt främmande för att öppna en bok, nu är siffran 31 procent.
Så kopplingen fotboll, grabbar och litteratur är inte glasklar.

Jag minns vad vår gamle stjärnspelare Tomas Brolin sa när han brutit foten och hamnat i sjuksängen för en längre tid. Han fick frågan hur han skulle få tiden att gå utan boll och träning – skulle han läsa en bok?
Svaret kom blixtsnabbt:
-Nej SÅ sjuk blir jag aldrig!
Han platsar definitivt inte i Word Cup, ens på avbytarbänken. Fast han borde värvas till publiken.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

  1. Låter intressant,fotbollsturnering för författare, jag ser fram emot att se Göran Greider springa... :)
    Och tack för ytterligare boktips.

    Jag vill bara säga att jag tycker att du skriver mycket bra och oftast med ett bra och lärorikt innehåll!

    SvaraRadera
  2. Ja man börjar känna sig lite udda, som bokläsande man. Lite knapsu kanske, som Niemi säger. Men han spelar ju fotboll själv så han kan bekräfta sin manlighet. Nåja, jag läser inte lika mycket som min fru iallafall...

    SvaraRadera
  3. Anonym6:54 em

    Varför skulle man läsa en bok i sjuksängen, när man kan ha med sej sin bärbara :)

    SvaraRadera
  4. Just i Brolins fall tror jag inte ens en hörbok skulle funka... annars håller jag med dig, Hannele!
    Tack, Ryssbält T, det var snällt!
    Och en knapsu bäver kan väl aldrig ha tråkigt.

    SvaraRadera
  5. Brolins svar var ju tyvärr lika sorgligt som väntat... Och Björn Borg läste bara Buster då det begav sig.

    SvaraRadera