tisdag, juli 03, 2007

Kärringkånk

Har du fyllt 17 år och väger mer än 49 kilo?
Har du tillgång till en karl, äkta eller oäkta, som är någorlunda stark och snabb?
Har du en oförlöst längtan efter ära och berömmelse?

Då kan du satsa på en idrottsgren som åtminstone hittills aldrig hamnat överst på tidningarnas sportsidor, aldrig fått resultaten redovisade i radio eller tv.
Det är lite sent att kvalificera sig till årets VM, för det avgörs redan kommande helg, men du kan alltid lägga dig i träning och bli redo för tävling 2008!

Grenen heter kärringkånk.
Och det är precis vad det låter som.
Mannen ska hiva upp kvinnan på det sätt som han finner lämpligast och springa 253,5 meter, utan att tappa sin last, som för säkerhets skull bör bära skyddshjälm. Mellan start och mål finns två hinder att klättra över och en vattengrav. Tappad kvinna betyder ett tillägg på löptiden med 15 sekunder, vilket är det samma som katastrof, eftersom gällande världsrekord är 55,5 sekunder. Det innehas av ett par från Estland – den nation som vunnit de senaste fem åren.

Det är tolfte gången som tävlingen anordnas. Den avgörs alltid i byn Sonkajärvi i östra Finland. Där har de en idérik ledare för den lokala köpmannaföreningen. Veikko Tervonen heter han, och det är han som drog igång alltihop för att folk skulle ha lite kul – och för att Sonkajärvi skulle hamna på kartan.

Idén kommer från en gammal sägen om rövaren Ronkainen som härjade i östra Finland och Ryssland på 1800-talet. Ronkainen ville bara ha starka män i sitt rövarband och han hade ett oavvisligt krav på sina mannar: de skulle kunna springa med en kvinna över axeln en bit. Sträckan bestämdes till de drygt 250 metrarna därför att var det maxavstånd man på den tiden kunde skjuta iväg en kula med ett gevär. Hann man undan så långt med sitt byte efter ett överfall var man helt enkelt utom räckhåll.

Och sakta men säkert har kärringkånkandet spritt sig över världen. I helgen kommer tävlande från en lång rad länder: Schweiz, Sydafrika, USA, Kanada, Irland, England, Ryssland, Estland, Australien, Spanien, Nya Zeeland och Sverige.
Evenemanget lär dra stor publik och även massmedias intresse påstås öka för varje år.

Hur det nu än går med träningen så gäller det i alla fall att komma ihåg den allra viktigaste paragrafen i regelsamlingen för kärringkånk: deltagarna måste ha roligt. Det är viktigare än att vinna.
Sugen på segerns sötma?
Bara att sätta i gång! Sonkajärvi väntar!

Copyright Klimakteriehäxan
Källa: TT

1 kommentar:

  1. Anonym12:42 em

    Stackars karl som ö h t behöver lyfta mig - och sen springa + 250 meter med den lasten! KUL tyckar han garanterat att det INTE är :o)
    Däremot kvalicerar jag enkelt - är både över 17 (år) och 49 (kilo).

    Fast idén är festlig - hoppas Sverje vinner i år.

    SvaraRadera