onsdag, juli 18, 2007

Ge kroppen en timme om dagen!

Å så många barn/ungdomar jag känner som skulle må bra av en timme idrott varje skoldag!
Å så många unga människor jag ser på gatorna som är åt skogen för feta, med magar som hänger, med hakor i flera upplagor, med lår så tjocka att de knappt kan gå!

En lång rad idrottsstjärnor och läkare har skrivit ett upprop på DN Debatt idag. Förslaget är enkelt: ändra schemat i skolan, lägg in en obligatorisk timmes fysisk aktivitet varje dag - och förbättra folkhälsan.
Dator och tv håller ungarna fjättrade i stolar alldeles för många av dygnets vakna timmar. Förödande för konditionen, för humöret, för hjärnan, för hela kroppen.

Det vore ett verkligt lyft om den där timmen dök upp, helst redan i höst. Visst skulle många knota - men jag tror att också de motvilligaste så småningom skulle upptäcka att det finns tid nog att sitta stilla ändå.

Sedan är det förstås så, att det är väldigt många vuxna som också skulle behöva få den där timmen schemalagd och påtvingad. "Ge mig en kvart om dagen och jag ger dig en ny kropp" lovade en gång Arne Tammer, en frisksportens förgrundsfigur i Sverige. Den uppmaningen borde vi hörsamma, åtminstone.
Fast det vore ännu bättre med en hel timme.
Skulle inte vara fel för min egen del heller, om sanningen ska fram.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Anonym10:45 em

  Schemalagd och påtvingad motion dagligen finns i de flesta skolor på Hisingen. Många gymnasier har också det, men då är det mer frivilligt och eleverna kan avstå.
  På arbetsplatser finns det många med gratis gympapass under arbetstid. På ett ställe satt hellre tjerna kvar vid sina maskiner än deltog i gympan mitt under arbetstid...

  SvaraRadera
 2. Jag blir också ledsen när jag ser unga människor som är oformligt feta. De får det tufft med hälsan och med de slanka ideal som gäller...

  Lite övervikt är en sak, man kan ha kondis ändå - men när de knappt orkar röra sig... mer än mellan chipshyllan och soffan... det är synd.

  SvaraRadera
 3. Anonym8:38 fm

  Motion i all ära - men det är i första hand intaget som ger fetma.
  Snabbmat och godis är de stora bovarna.

  SvaraRadera
 4. Anonym12:20 em

  Jag visste först inte om du menade USA - förstod vid vidare läsning av din blogg att det var Sverige som var på tapeten. SÅÅÅ tråkigt att gympan togs bort - men man hade ju t ex kunnat ta bort elitgymnastiken och införa tidsbegränsad orientering med inkluderad frågesport. Då har ju alla en chans. Vi brukade gilla det på den tiden det begav sig.
  Fast det var ju då.....

  SvaraRadera
 5. Självklart är intaget en viktig del av problemet, det går ju faktiskt att äta annat än chips - men hellre god kondition och lite övervikt än ingen kondition och många överflödskilon! Vilket betyder: ut och rör på dig!

  SvaraRadera