söndag, juni 03, 2012

Gamla luktar (faktiskt) inte illa!

Tänk dig att du tar en t-tröja och sover i den fem nätter i rad. Sedan lägger du den inte i tvättkorgen. Nej, du lämnar över den till vetenskapen. Som samlar in många fler använda tröjor och gör en bred analys: hur luktar de, det vill säga du?

Så gick det till när Johan Lundström, svensk forskare verksam i Philadelphia, USA, tillsammans med några kollegor undersökte människornas egna dofter. Tröjorna han samlade in representerade tre grupper i åldrarna 20-30, 45-55 och 75-95 år. Och visst kunde man slå fast att gamla har en specifik lukt – vi har väl alla hört talas om att ”lukta gubbe”, ett uttryck som lätt framkallar en rysning av obehag. Lundström hade dessutom med egen näsa konstaterat, efter besök på äldreboende både här i Sverige och i USA, att där fanns en speciell doft.  

Men det som är nytt i resultatet av Lundströms forskning, det är att gamla faktiskt luktar bättre än yngre. Det kom han fram till sedan en testpanel bestående av unga män och kvinnor fick lukta på de där tröjorna och ranka dem efter doft.
Och trots att t-tröjorna från äldsta gruppen ofta sas lukta ”gammal källare” eller ”stillastående vatten” så uppfattades den lukten ändå som den minst obehagliga. Unga och medelålders män, däremot, luktade allt annat än gott. De stank faktiskt!

Inte berodde det heller på dålig hygien. Testpersonerna duschade varje kväll före sänggåendet, och de ombads avhålla sig från särskilt kryddstark mat under de aktuella dygnen. Detta för att den doft som skulle lagras i tyget verkligen skulle vara kroppens egen.

Den doft som gamla bär på har till och med ett eget namn, kareishu, på japanska. Att den uppfattas negativt tror man nu beror på den miljö där lukten finns: ålderdomshem utlöser per automatik dåliga associationer, det är där man inte vill hamna, det är en sista utpost i livet som de flesta helst undviker att tänka på (och många faktiskt försöker slippa besöka över huvud taget).
Vi kan alltså inte riktigt lita på vårt luktsinne, det verkar rätt klart. Lundström påpekar till exempel, att om man inte vet vad man luktar på när man känner doften av parmesanost associerar de flesta till spyor …

Exakt varför människan luktar olika i olika åldrar och att det dessutom finns för de olika åldrarna vissa gemensamma egenskaper i kroppsodörerna vet däremot forskarna ganska lite om. Man får nöja sig med vetskapen att den som är gammal inte alls behöver lukta illa. Alltid något för den som ängslas över kroppens oundvikliga förfall!

Copyright Klimakteriehäxan

Undersökningen presenteras av PLoS (Public Library of Science). 

6 kommentarer:

 1. bosse316:31 em

  Det var tillfredsställande att vi gamla faktiskt inte luktar så speciellt illa. Detta har understundom använts som en absolut sanning.

  Däremot luktar man nog olika i olika skeden i livet. Ynglingar i tonåren har ibland en rätt besvärande lukt, särskilt om mammas synpunkter på hygien har negligerats.

  Vad gäller äldre är mitt motto: byte av underplag, och strumpor varje dag.
  Dusch kan med fördel begränsas något i förhållande til den generation som dagligen tillbringar sin tid varmduschande.

  Varmvatten kostar nämligen stora pengar, och dessutom är det tveksamt att fortlöpande skölja av det naturliga kroppsfettet. Jag är tämligen vidsynt, och visst kan jag ha fel, vilket vidgås i förväg.

  SvaraRadera
 2. Anonym2:09 em

  Nu återstår att forska om hur dom/vi luktar mellan 31-44 och 56-74. Innan dess är väl inte studien klar. Vad man anser som ungt resp gammalt fluktuerar rejält.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 3. När sonen var tonåring så tänkte jag på det där med kroppslukt.
  Undrar om det någon gång i människans historia ansetts som en attraktiv doft, den där tonårspojkelukten?
  Eller om den varit en varningssignal? Med en sån doft kan man inte smyga sig på någon.

  SvaraRadera
 4. man svettas faktiskt lite mindre :)

  SvaraRadera
 5. Anonym12:08 fm

  På Kristinagården i Strängnäs av 3s hängdes kiss pyamasen upp på tork i badrummet.För att åter användas nästa natt. Inte bara min 90 årige man luktade . Hela badrummet luktade. Urinflaskan från natten var kvar på nattbordet tils jag kom vid 13 tiden Mycket bråk för att få slut på snusket. En del gamla åt upp servetterna för vetebröds skivorna lades på servetterna Spara på disken. Min man åt upp tepåsarna, Snöret hängde i munjipan på Ebbe. Som ett tampongsnöre. Mina stavfel beror på några proppar i min knopp. Må som bäst men passa Dig för att bli gammal. Själv är jag så rädd för att komma på äldreboende.

  SvaraRadera
 6. Anonym12:14 fm

  Mitt namn är Marianne Hoden som skrivit om äldreboendet i Kristinagården Strängnäs . Vill inte vara anonym för allt och mer där till är sant.

  SvaraRadera