måndag, juni 11, 2012

Zlatan ersätter Birgitte

Måndag – tv-kväll. En högtidsstund i soffan klockan 21. Då är spänningen på topp i en hel timme, då fäller vi en och annan liten tår eller fnyser åt intrigmakare som borde få en rejäl näsknäpp, drar efter andan när cyniska nyhetschefer bestämmer vinkeln åt de politiska reportrarna.

Det är den danska serien ”Borgen” som har mig i sitt grepp – mig, och massor av andra tv-tittare.
Just nu pågår den andra säsongen. I fokus finns Birgitte Nyborg, Danmarks första kvinnliga statsminister. Hon har det inte så lätt, vare sig på jobbet eller privat. Men skulle hon finnas på riktigt skulle hon antagligen få egen majoritet i parlamentet och slippa kohandeln som nu blir nödvändig, gång på gång.

Och i dag är det måndag. En hel vecka har gått sedan vi sist fick umgås med Birgitte, Karsten, Katrine, Philip. Dags alltså för ännu en höjdare, femtioåtta minuter som går obegripligt fort.
Men ack nej. Inget ”Borgen” ikväll.
Det blir fotboll i stället. En helt annan sorts tv-underhållning. 

Jag har ingenting alls emot fotboll. Kan tänka mig att titta åtminstone en stund på grabbarna som spelar ”det gröna fältets schack”, hur Erik Hamrén får till det, om Zlatan gör mål.
Fast att fotbollslandslaget tvingar Birgitte Nyborg att lämna walk over, det gillar jag inte.

Men nu är det som det är. ”Borgen” är tillbaka om en vecka. Sex avsnitt kvar!
Danskarna har tack och lov tänkt sig att det blir en tredje (och sista) säsong 2013.  

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Håller med dig ,det är nog ettt av mina favorit program på tv .Fotboll det är ju hopplöst att någon orkar sitta kväll efter kväll o titta på det när naturen bjuder på sin bästa sida ,kram Nette

  SvaraRadera
 2. jag håller mej till boken om Zlatan

  SvaraRadera
 3. Ibland, som just nu önskar jag att jag var sportintresserad, men tyvärr föddes jag inte med det intresset eller om det beror på mina föräldrar? Borgen har jag missat något att se fram emot då, alltid något när man har enbart grundutbudet:( Kram

  SvaraRadera
 4. Nette - man kan ju misstänka att svenskarna kanske inte är kvar ända till turneringens slut, så då glesnar nog leden även i tv-sofforna ... Men du har ju alldeles rätt: man ska ju UT!!!
  Hannele - jag har den, men har inte läst ännu - ska jag det?
  Sfinxen - skynda dig att titta på Borgen i svt play, så kan du hänga med sen - det går även om man inte sett första säsongen! Den är KANON!
  (och man kommer långt med grundutbudet ...)

  SvaraRadera
 5. Anonym12:33 em

  Fotbollen tar över TV helt. Internationellt. Inte ens BBC sänder sina vanliga program. Allt flyttas åt sidan. Snart kommer olympiaden.
  I say no more :o(

  Och Borgen får jag inte in där jag bor. Suck.
  Tur att det finns DVD + bra böcker.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 6. Kulsprutan - Borgen måste väl också snart finnas på dvd!

  SvaraRadera
 7. vem är Birgitte Nyborg.....?

  SvaraRadera
 8. Hannele - hon är huvudperson i serien som du, din stackare!!!, tycks ha missat!

  SvaraRadera