tisdag, juni 05, 2012

Kungligt och festligt

Det pågår som bäst ett hejdundrande 60-årskalas i London just nu. Drottning Elizabeth II har suttit på tronen sedan 1952. Britterna firar – antagligen ska man vara glad över att inte försöka turista där i dessa dagar, med alla rojalistiska evenemang som pågår.

Men jubileet har också fått BBC att göra en sevärd serie i tre delar, ”Diamantdrottningen”, som även SVT  sänder. DN:s tv-krönikör Johan Croneman hyllade (med rätta) den första delen. Del 2 kan ses veckan ut på SVT Play här, sista delen går på lördag.

En del kul detaljer dyker upp när man minst väntar det. Eller vad sägs om statistiken gällande drottningens berömda trädgårdskalas med ungefär 8000 gäster: 27 000 koppar te serveras, och de inbjudna äter i genomsnitt fjorton kakor och smörgåsar per person ...

Själv kan jag inte låta bli att tänka på den förträffliga boken ”Drottningen vänder blad” (The Uncommon Reader) av Alan Bennett. Den handlar definitivt om Elizabeth. Har du inte läst den? Gör det! Storslagen underhållning, i pocketformat! Om det är en hyllningsskrift? Nja, inte direkt. Kungligt och festligt i alla fall. Döm själv. 

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Anonym2:24 em

  Jag har läst den. Efter att du rekommenderade den. Båken är HÄRLIG - men den kanske inte riktigt stämmer med verkligheten :o)

  Kulsprutan - som står upp när ´God Save the Queen´ spelas.
  Jag vet inte om Charles gör det dock.......

  SvaraRadera
 2. Anonym2:25 em

  bOken ska det stå förstås
  Kulsprutan

  SvaraRadera
 3. Hoppas fler läsglada anammar tipset!

  SvaraRadera
 4. Fin bok!
  Köpte ett diamant-jubileumduk i Edingburgh - till mitt eget diamantjubileum :)

  SvaraRadera