tisdag, augusti 19, 2014

Tisdagstema LJUD

Staplarna ska upp och bli gula, men absolut inte röda. Ljudnivåerna måste korrigeras, så att det blir lätt och bekvämt för det mänskliga örat att uppfatta vad som sägs, eller, i andra fall, sjungs och spelas. Om det lyser varnande rött är det för högt, ljudet skär sig, blir outhärdligt.
De här rörliga pelarna speglar alltså ljudet i inspelat material, och detta "ljusfenomen" har jag suttit och glott på en större del av dagen i dag, under redigering av kommande tv-inslag.

Det är som bekant mycket med det tekniska, och rätt som det är får man ta hjälp.Vilket finns att tillgå, som tur är.
Men när tisdagstemat är LJUD blev det alltså för min del en tråkig men typisk bild från jobbet. Klicka på länken och fånga in andra ljudfenomen!

Lägger in en bonusbild. Orgeln står i Blå Hallen i Stockholms stadshus och lär vara Europas största instrument! Den har 10721 pipor och 135 stämmor. Byggd i Tyskland, invigd 1925. Om den hörs? Ja det vill jag lova!
Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Du som jobbar med sånt, kanske kan svara på min fråga om det blivit på modet under senare tid att alltid ha plinkande musik på i bakgrunden medan programpresentatörer pratar i alla slags tv-program. Eller har det varit så jämt, fast jag inte märkte det när jag hörde bättre. Numera måste jag ha textat på alla program just för att musiken överröstar den som pratar.

  Jag har funderat på att gå en protestmarsch, men det blir mycket gående eftersom det förekommer i alla program, även brittiska.

  SvaraRadera
 2. Bra gjort att orka med det
  Ha en fin dag
  Meta

  SvaraRadera
 3. Smart och intressant lösning av temat!

  SvaraRadera
 4. Vacker orgel som kan leverera skön musik!

  SvaraRadera
 5. Två ljuddrömmar har jag 1. Lyssna på orgeln i Stadshuset 2. Lyssna på Orgeln i Konserthuset.

  SvaraRadera
 6. Kommunala musikskolan... alla spelade och maken som snart har alla mässingsinstrument och olika varianter av dem... barnbarnen älskar vår orgel och piano, tur att jag gillar ljud

  SvaraRadera
 7. som Bloggblad säger, är det ett elände med musik i bakgrunden till prat :(

  SvaraRadera
 8. Mycket som ska fixas så att det blir njutbart!

  SvaraRadera