lördag, oktober 11, 2014

GRACIÖST i Veckans fönster

"Graciös" är ett ord vi lånat från franskan. Det betecknar något som "röjer grace, är behagfull, mjuk" enligt SAOL.
Är då inte en av de franskaste symbolerna som finns, Eiffeltornet i Paris, graciöst så det räcker och blir över?

För att vara den enorma stålkonstruktion det är (354 meter högt, färdigt 1889) är det ovanligt mjukt och behagfullt i linjerna. Det accentueras ytterligare när man ställer upp en samling souvenirtorn på en fönsterbräda, i storleksordning, så här som man gjort i Skolgalleriet i Vänge på Gotland.

Förvisso kan man för en högst överkomlig penning få ett alldeles eget Tour d' Eiffel, i valfritt utförande från örhänge och uppåt, tryckt på tyg eller som tavla, men jag (som aldrig köpt något ens på vykort och aldrig varit uppe i det där byggnadsverket) kan gott förstå att man tröttnar och donerar det som nyss var så kul att äga till det där museet.

Därmed har jag öppnat Veckans fönster som denna gång alltså har GRACIÖST som temaord. Klicka dej vidare till Susanne och titta på fler fönster! Lägg gärna in en länk här bland kommentarerna om du hänger på!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Inte det första jag tänker på när det gäller graciöst men du övertygar mig (nästan) att Eiffeltornet är gracilt! Men där de står samlade i fönstret passar de bra till temat!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. jag hade inte ens pengar till att gå upp i tornet när jag var där (i min ljuva ungdom), dyrt idag med i denna stad har jag förstått).

  SvaraRadera
 3. Det var kul tolkning! Jag skulle nog också donerat en sådan samling!

  SvaraRadera
 4. Visst kan byggnadsverk som Eiffeltornet sägas vara graciösa, speciellt som de inte ar de vanligtvis så kantiga formerna.

  SvaraRadera
 5. Min lärare i lågstadiet åkte på semester till Paris och när hon kom hem fick alla i klassen en nyckelring med ett Eiffeltornet dinglande ifrån! Så glada vi blev! Läcker lösning på temat!

  SvaraRadera
 6. Håller helt med dig att det är ett graciöst byggnadsverk, trots den hårda stålkonstruktionen.

  SvaraRadera
 7. Läckert... tänkte först att Eiffeltornet är väl inte graciöst, men när man ser närmare på det så har du nog rätt.

  SvaraRadera
 8. Jomen visst är fackverkskonstruktioner gracila! Det är just vad själva fackverket åstadkommer.

  Och så har jag stångat mig blodig över skillnaden gracil och graciös ...

  SvaraRadera