tisdag, maj 01, 2018

Arbetarlitteratur på 1 maj

Det är 1 maj och temat för veckans topplista är arbetarlitteratur och Johanna i deckarhörnan föreslår att vi ska lista fem arbetarförfattare vi vill läsa.

Får man ta med någon som inte är svensk? Ja det måste väl vara lovligt, eller hur? Vi har förvisso ett gäng som har etiketten arbetarförfattare sedan väldigt länge men jag väljer att vidga begreppet ett snäpp eller möjligen två. Här alltså fem titlar som jag tycker förtjänar att nämnas i sammanhanget (och som jag alltså redan har läst, så det där med vill läsa föll visst bort):

"Malm" av Ernst Didring är en tvättäkta svensk klassiker om bygget av Malmbanan. Hårt arbete, fina personskildringar och förvisso en historisk infrastruktursatsning. En liten extra poäng är att jag upptäckte den efter att den berömde "Envojjen" Arne S Lundberg personligen sagt åt mig att det var ett måste att läsa serien, som består av tre delar.

"Berättelsen om Nancy" är en tredelad historia den också, av Elsie Johansson, i stort självbiografisk. Nancy växer upp i ett arbetarhem under enkla förhållanden och får så småningom jobb på Posten. Vi tas rakt in i svenskt 30- och 40-tal.

"Stadserien" av Per Anders Fogelström är omöjlig att hoppa över. Hundra år i Stockholm, "mina drömmars stad", i slit och släp men också med värme och kärleksfull omtanke trots att feta råttor nafsar efter små barns tår. 

"Niceville" (The Help) av Kathryn Stockett lyfter fram alla de svarta kvinnor som under slaveriliknande förhållanden ser till att mängder av hushåll och (vita) familjer i amerikanska södern har kunnat fungera. Bra också som film!

"Majsmänniskor" (Hombres de Maíz) är en bok skriven 1949 av en tämligen bortglömd Nobelpristagare, Miguel Angel Asturias. Han fick priset 1967, bland annat för just den här berättelsen om indianer, fattigt landsbygdsliv och arbetet på de livsviktiga majsfälten i hans hemland Guatemala.

Se där fem böcker/historier som kanske kan få oss moderna nutidsmänniskor att inse hur fruktansvärt bekvämt vi ändå har det, även om vi stöter på en och annan förtretlighet på vägen!

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

  1. Niceville är ett jättebra val, vet inte varför jag inte kom att tänka på den.

    SvaraRadera
  2. Berättelsen om Nancy vill jag läsa någon gång.

    SvaraRadera
  3. Ja Niceville är ju faktiskt arbetarlitteratur. Så långt tänkte inte jag.

    SvaraRadera
  4. Niceville är den enda jag har läst av dina fem, men den tänkte jag inte alls på. Har märkt att minnet är lite selektivt ibland :)

    SvaraRadera
  5. Vi är rörande eniga om Niceville, det är helt klart! Hoppas att någon blir nyfiken på Malm också!

    SvaraRadera
  6. Fin lista. Majsmänniskor har jag inte hört talas om tidigare och Niceville borde jag verkligen läsa. Nancyböckerna är underbara och Våra drömmars stad läste jag när jag växte upp. Så bra att du hade järnvägsbygge med på listan.

    SvaraRadera
  7. Didrings bok var ny för mig så även Majsmänniskor. Niceville läste jag lika mycket som en roman om rasism faktiskt.

    SvaraRadera
  8. intressant lista, Niceville och Nancy har jag läst.

    SvaraRadera
  9. Spännande topplista! Niceville verkar bra, kanske man skulle läsa, eller se som film, vilket som nu är bäst.

    SvaraRadera
  10. Majsmänniskor och Didring borde en läsa, känner jag. de andra har jag läst.

    SvaraRadera
  11. Stadsserien är den enda jag läst av dina, men Niceville står bland mina olästa och den vill jag läsa snart.

    SvaraRadera
  12. Stadsserien skulle jag vilja läsa om. Niceville har jag läst. Tack för tips om de andra!

    SvaraRadera