tisdag, mars 10, 2020

Då drar vi österut!

Denna tisdag ska vi ta en sväng till Asien. För i just den världsdelen ska historierna utspela sig i de böcker som vi gör plats för i Tisdagstrion denna vecka, det har Ugglan & Boken bestämt. Häng med mig till Japan, Kina och Indien!

Mitt tummade ex av Liza Dalbys bok.
Hemma i USA kallades hon
"The Blue-Eyed Geisha".
Låt mig först bekänna att jag sedan länge tyckt att geishornas värld verkar osedvanligt spännande, om än rätt så hemsk. Läste en reportagebok, skriven av den första västerländska kvinna som fick genomgå en klassisk japansk geishautbildning, och jag tyckte det var helt fascinerande: kulturkrocken, de urgamla traditionerna, den stenhårda drillen, synen på relationer mellan män och kvinnor o s v. 

När jag sedan fann "En geishas memoarer" (Memoirs of a Geisha) blev jag helt överrumplad när jag upptäckte att den skrivits av Arthur Golden, som uppenbarligen var man och inte ett skvatt japan. Ett helt fantastiskt levnadsöde var det hur som helst, och i många delar överensstämmande med verkligheten, det har insatta personer vittnat om. Det var en bok jag knappt kunde lägga ifrån mig!

Fascinerad är jag också av att en tysk journalist, Jan-Philipp Sendker, verkar veta så otroligt mycket om Kina, både det som en gång var och det som är. I "Viskande skuggor" (Das Flüstern der Schatten) rör man sig både i Hongkong och fastlands-Kina, samma sak i uppföljaren "Ensamhetens språk" (Drachenspiele). Hans Kina-serie är tredelad, men den sista boken har jag inte läst. Än. Ska definitivt göra det.

I Indien lär det bo inemot 1,4 miljarder människor. Då kan man ju misstänka att det bland dem finns rätt många duktiga författare, eller hur? Jag har bara läst några få, men i Aravind Adigas "Den vita tigern" (The White Tiger) tyckte jag att jag hamnade mitt i Delhi, där huvudpersonen arbetar som chaufför åt ett rikt par. Spännande läsning, liknar en deckare men romanen ska nog egentligen inte ha den etiketten. Boken fick Booker-priset 2008.

Tre snygga omslag också, eller hur?
Copyright Klimakteriehäxan 

30 kommentarer:

  1. maken har lärt sid lite hindi, kan både läsa och skriva, men om han reser så vill inte jag följa med... Japan har jag varit lite intresserad av, läser gärna böcker av japanska författare, även om japansk städning, inte läst dina böcker, endker är jag nyfiken på.

    Intressant reportage om geishor men Joanna Lumleys här:
    https://urplay.se/program/202308-joanna-lumleys-japanska-aventyr-geisha-i-kyoto

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantastiskt att han lärt sig hindi. Men jag vill inte heller åka till Indien ... Ska kolla på tv-programmet!

      Radera
  2. Den vita tigern minns jag som bra och annorlunda. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag valde mellan den och "Slumdog Millionaire" som också är indisk och skitbra!

      Radera
  3. Jan-Philipp Sendker har jag ännu inte läst något av, men en av hans böcker står och väntar i hyllan.

    SvaraRadera
  4. Det var en intressant blandning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, sinsemellan olika men väldigt bra alla tre.

      Radera
  5. jag håller med dig om geisha - världen. läser böcker och ser filmer i ämnet. en tid i livet var jag helt fascinerad av Kina och läste allt. Sendker verkar intressant. annars blir det numera Japan för hela slanten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sendkers Kina-serie är bättre än (den mer romantiska) "Konsten att höra hjärtslag" som var den första jag läste av honom. Geishorna fortsätter att fascinera!

      Radera
  6. En geishas memoarer är den enda jag läst. Tack för tips om de andra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag formligen sög den i mig ... vilket öde! Jag trodde det var fakta men det var ju fiktion, fast efter bra research.

      Radera
  7. Både En geishas memoarer och Den vita tigern är jag nyfiken på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite kulturchock även för en vanlig bokläsare!

      Radera
  8. Har inte läst någon av dina tips, men blir sjukt nyfiken på alla tre!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktiskt väldigt bra, jag lovar!

      Radera
  9. En Geishas memoarer läste jag för flera år sedan. Gillar också Sendkers Kina-serie. Har precis påbörjat del tre.

    SvaraRadera
  10. Tror det eller ej, men min japanska kompis Motoko är faktiskt utbildad geisha. Hon har berättat vilken oerhört krävande utbildning hon fick "genomlida". Som västerlänning förstår man ingenting...

    Läste du aldrig James Clavells böcker med bland annat "Shogun" på 1980-talet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj en kompis som är geisha, spännande! Clavell står i hyllan, medfördes i boet av maken - men nej, jag har inte läst!

      Radera
  11. Jag har läst En geishas memoarer och Den vita tigern. Tack för tips om Sendker

    SvaraRadera
  12. Har inte läst någon av dem, tack för tipsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en trio jag är väldigt nöjd med!

      Radera
  13. Sendker har jag också med. De andra låter intressanta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att läsa historier i "främmande" och "exotiska" miljöer eller hur?!

      Radera
  14. Väldigt intressant med Asien som tema i böckerna. Under de fyra år vi bodde i Peking så läste jag en hel del skönlitteratur just därifrån(inte på mandarin ) Har läst "Viskande skuggor" men läser gärna de andra. "En Geishas memoarer" var det ett bra tag sedan jag läste men fascinerades av den. Har inte läst "Den vita tigern" men gör det gärna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj fyra år i Peking - vilken erfarenhet! Självklart fick du ett extra intresse för asiatiska historier då. Finns förstås massor att läsa, från alla länder och hörn.

      Radera
  15. Jan-Philipp Sendker har jag läst en bok av. En geishas memoarer blev ju väldigt uppmärksammad en period, dock inte läst. Tack för spännande tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var helt uppslukad av geisha-boken. Och Sendkers Kina-serie är jättebra.

      Radera