lördag, mars 21, 2020

En konstig vinter tog slut i går

Nu kan det äntligen sägas: den är här nu. Våren.
Den kom punktligt, på Vårdagjämningen, som inföll i går. I dag vaknade vi till en ny årstid, en ljusare, varmare, på väldigt många sätt trevligare än den vi just lämnade.

Förvisso har det varit en märklig vinter. I går gick jag tillbaka till källaren med mina tjocka stövlar och rejält fodrade kängor, gjorda för snö och is. Jag har inte öppnat påsen sedan jag hämtade upp den. Mina underbara tumhandskar ligger oanvända sedan förra vårvintern. Den ljuvliga pälsen har inte fått komma ut i luften en endaste liten gång, för minusgraderna har inte räckt till.

Inte mycket att orda om, förstås. Jag har inte saknat snön, även om man som alltid gärna haft en vit jul. Sjön har inte ett endaste dygn haft istäcke som hållit ens för en and att gå på, många har också låtit båtarna ligga kvar i vattnet. Bilens vinterdäck är det förstås lag på att ha, men de har knappast behövts, de heller.

Så ser den alltså ut, den moderna varianten på vinter. Det lär ha varit den varmaste på över 250 år, förmodligen därmed den varmaste någonsin. Vilket betyder att vårblommorna kommit igång lite tidigare än vanligt. Krokusen är snart utblommad, påskliljornas knoppar är stora, tulpanerna jobbar för fullt på att komma upp i solen. Och stadens trädgårdsmästare fyller stora krukor med lökväxter som prunkar för fullt, medan körsbärsträden redan lyser rosa.

Hej vår, du är välkommen! Jag putsade ett par fönster i går för att låta ljuset få lite lättare att komma in. Det var nog till din ära, faktiskt.

Välkomna till de japanska körsbärsträden i Kungsträdgården! Men ovanligt få
blomfotografer på plats. Stan är glest befolkad.
Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Ja, en märklig vinter. Tror den även varit konstig här, det har regnat alldeles för lite egentligen. Och när nederbörden kom så kom allt på en gång, som hagel. Nåja, så beter sig ju vädret, det går i cykler men de är så långa så vi inte kan se det under vårt liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men i minnet var det alltid bättre förr ... varma soliga somrar, vita och snöiga vintrar med gnistrande träd ...

   Radera
 2. Svar
  1. inte regnat så här mycket på 116 år

   Radera
  2. Nätterna är kyliga nu, under nollan hos oss på ostsidan också.

   Radera
 3. Den här vintern var den bästa jag kan minnas, ungefär som den härliga sommaren 2018. Precis som du blev Icebugsen använt två gånger och det var i november ifjol, där det var snorhalt, men den tjocka dunjackan hängde kvar i garderoben.
  För mig får det gärna bli fler sådana vintrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast några kallgrader och rimfrost i träden är fint bara det inte är för kallt och sitter i för länge! Det där med att det inte blir tjäle i marken är inte heller bra, medför bl a att onödigt många träd blåser omkull. Hade det varit fruset runt rötterna hade de pallat storm bättre! Men jag är inte jättejättebesviken, om det inte vore för effekterna på lång sikt som ändå är rätt oroande.

   Radera